Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπέρ της μεγάλης ιδιοκτησίας

Στη γνωστή αντιλαϊκή κατεύθυνση όλων των ανάλογων νόμων κινείται και ο νέος οικιστικός νόμος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπου συζητείται το νομοσχέδιο. Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δε θίγονται οι αντίθετες με το περιβάλλον υπάρχουσες διατάξεις, μέρος του σχεδιασμού πολεοδόμησης ανατίθεται σε ιδιώτες, περιορίζεται η δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκήσει φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, οι μεγαλοκαταπατητές μένουν στο απυρόβλητο, ενώ γκρεμίζονται οι παράγκες, η συμμετοχή του κράτους στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών καταργείται και το κόστος το πληρώνουν οι κάτοικοι, όλα ανατίθενται στην ανταποδοτικότητα, οξύνονται οι ταξικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών και τέλος αυξάνονται οι εισφορές σε γη και χρήμα για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά μειώνονται για τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης. Στην τελευταία παρατήρηση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,προσπαθώντας να κάνει το μαύρο - άσπρο, αλλά στην ουσία επιβεβαιώνοντας τον Ν. Γκατζή, είπε ότι αν δεν πληρώσουν όλοι, δεν μπορούν να γίνουν οι πόλεις ανθρώπινες.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική πρέπει να:

- Στηρίζεται και εξυπηρετεί την απαιτούμενη με εθνικά κριτήρια ανάπτυξη της χώρας με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο.

- Να διασφαλίζει τη δημόσια και δημοτική περιουσία.

- Να εξασφαλίζει τη δραστική ενίσχυση του δημοσίου τομέα στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στις αναπλάσεις των υποβαθμισμένων περιοχών.

- Να εξασφαλίζονται πόροι μέσα από μία φορολογική πολιτική υπέρ των εργαζομένων.

- Να δίδονται χρηματοδοτικές προτεραιότητες στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Κατσιγιάννης.Σήμερα θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, καθώς και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ