Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ληστρική επίθεση κατά των αγροτών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Ληστρική και καταστροφική επίθεση κατά των αγροτών χαρακτήρισε τις προτάσεις του νέου πακέτου γεωργικών τιμών και επιδοτήσεων για το 1997/98 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Στόχος αυτών των προτάσεων είναι το πάγωμα - μείωση των τιμών, το πάγωμα - μείωση των επιδοτήσεων για όλα σχεδόν τα προϊόντα, αλλά κυρίως για τα μεσογειακά προϊόντα, στο όνομα μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει αναχθεί από τους κοινοτικούς ιθύνοντες σε μία περίεργη θεότητα και στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, ώστε να μη θιγεί η "καλλιγραφία" του κοινοτικού προϋπολογισμού, αδιαφορώντας για τους παραγωγούς και τις ανάγκες της γεωργίας".

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο φαινόμενο, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, να καλούνται οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, να υπηρετήσουν τον προϋπολογισμό αντί να συντάσσονται προϋπολογισμοί που να σέβονται, να καλύπτουν, να εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των παραγωγών και να βελτιώνουν το επίπεδο ζωής τους. Είμαστε μπροστά στην παράλογη λογική τού να μείνει όρθιος πάση θυσία ο προϋπολογισμός, ακόμα και αν αυτό οδηγεί στην καταστροφή τους εργαζόμενους, τους αγρότες!".

"Οι μειώσεις και τα μέτρα που προτείνονται συνιστούν κατάφωρη ληστεία, σαν αυτή που συντελέστηκε κατά του αλβανικού λαού και οδήγησε στην εξέγερσή του. Μέτρα οδυνηρά και ανάλγητα για μια σειρά προϊόντων, όπως το λάδι, το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά, το ρύζι, με στόχο την υπονόμευσή τους ώστε τελικά να βγουν εκτός συναλλαγής. Τα τελευταία 15 χρόνια μειώνεται σταθερά το ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία, για να φτάσουμε σήμερα από το 70% που ήταν αρχικά στο 45%! Πρόκειται για εγκληματική και ληστρική τακτική, την οποία οι αγρότες είναι βέβαιο ότι δε θα ανεχθούν".

"Αν θέλουν, η Κομισιόν και το Συμβούλιο, να κάνουν οικονομίες για να αποζημιώνουν τις ζημιές από τις "τρελές αγελάδες", γιατί αντί να αρπάζουν 1,4 δισ. ECY από τις αγροτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, δεν απαιτούν να πληρώσουν για την αποκατάσταση των ζημιών οι τεράστιες βιομηχανίες κρέατος και τα πολυεθνικά μονοπωλιακά συμφέροντα που ευθύνονται για την κρίση και τις συνέπειές της και έχουν συσσωρεύσει πολλαπλάσια υπερκέρδη με τις εγκληματικές μεθοδεύσεις τους στην αγορά του βόειου κρέατος".

"Γιατί η Κομισιόν και το Συμβούλιο στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ δέχτηκαν παραχωρήσεις στις αμερικανικές απαιτήσεις σε βάρος της κοινοτικής αγροτικής οικονομίας; Και σε εθνικό επίπεδο, γιατί οι κυβερνήσεις των 15 κρατών - μελών είναι μέχρι σκανδάλου γενναιόδωρες στα μονοπωλιακά συμφέροντα και σκληροί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και των εργαζομένων;".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης τη στάση του αρμόδιου για θέματα γεωργίας επιτρόπου Φ. Φίσλερ, "ο οποίος προσέρχεται στην Επιτροπή Γεωργίας για να απαγγείλει λογύδρια, αποφεύγει σκόπιμα να απαντήσει ή απαντά όπως θέλει στις ερωτήσεις που του τίθενται, χρησιμοποιώντας τις συζητήσεις στην Επιτροπή Γεωργίας αρχικά, και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνέχεια, ως προκάλυμμα κοινοβουλευτικό - δημοκρατικό για τα καταστροφικά μέτρα που προωθούνται".

Ο Β. Εφραιμίδης κάλεσε τέλος την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου να προχωρήσει σε ομόφωνη απόρριψη των προτάσεων της Κομισιόν και στην απαίτηση κατάθεσης νέων, στην κατεύθυνση της στήριξης του εισοδήματος, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της ανάπτυξης της απασχόλησης, της προστασίας του περιβάλλοντος, συνολικής στήριξης της γεωργίας που μπορεί να εγγυηθεί και να συντελέσει σε όλα τα παραπάνω".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στην πρόταση της Κομισιόν(1999-02-02 00:00:00.0)
Σε Φαρ Ουέστ μετατρέπεται η αγροτική οικονομία(1997-10-10 00:00:00.0)
"Φούμαρα" η αντικαπνιστική εκστρατεία(1997-07-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο(1996-12-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή(1996-12-03 00:00:00.0)
Παρέμβαση Εφραιμίδη για τα πριμ(1995-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ