Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως εδώ και μη παρέκει

Μια φορά κι έναν καιρό, οι κυβερνώντες παραμύθιαζαν την κοινή γνώμη για το πόσο κακός είναι ο πληθωρισμός και πως, αν οι εργαζόμενοι σφίξουν το ζωνάρι, θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι, γιατί με τη μείωση του πληθωρισμού θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Ετσι, εδώ και δύο δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία 12 χρόνια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κινούμενες στον αστερισμό του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", και με πρόσχημα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, επέβαλαν εισοδηματική πολιτική με ονομαστικές αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Τελικά, ο πληθωρισμός μειώθηκε, αλλά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δεν παρουσίασε καμιά βελτίωση και συνεχίζει να μειώνεται, καθώς οι κυβερνώντες συνεχίζουν να δίνουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό. Στη συνέχεια, μας είπαν πως, για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού, δεν αρκεί μόνο η μείωση του πληθωρισμό, αλλά πρέπει να μειωθούν και τα κρατικά ελλείμματα. Στο όνομα, λοιπόν, του "κοινού καλού", έβγαλαν τα μαχαίρια και άρχισαν να σφαγιάζουν, όχι τις δαπάνες για τα προνόμια και τις πολύμορφες παροχές του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Και είναι αλήθεια πως τα κρατικά ελλείμματα μειώθηκαν (έστω και αν μέρος της μείωσης οφείλεται στη μετατροπή τους σε δημόσιο χρέος), αλλά η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και το βιοτικό τους επίπεδο, όχι μόνο δε βελτιώθηκαν, αλλά σημείωσαν και παραπέρα χειροτέρευση.

Η ουσία είναι, πως μ' αυτή την πολιτική οδηγούν τη χώρα και τους εργαζόμενους από το κακό στο χειρότερο. Και καθώς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε χόρτασαν ούτε από τη μείωση του πληθωρισμού ούτε από τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, αλλά άρχισαν να συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας τερματισμό της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, οι κυβερνώντες άρχισαν να λανσάρουν νέο παραμύθι. Εμμένοντας δογματικά στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής - που παράλληλα με την έκρηξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και τη δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων προκάλεσε και έκρηξη της ανεργίας - μας καλούν να υποταχθούμε στη λογική του"σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω".

Αντί, δηλαδή, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ανακοπή της ανεργίας που καλπάζει στα ύψη, οι κυβερνώντες καλούν - στην ουσία απειλούν - τους εργαζόμενους πως, αν δε συμβιβαστούν με την πολιτική μισθών πείνας και συντάξεων εξαθλίωσης..., κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι! Δηλαδή, δε συζητούν, πια, για προοπτικές βελτίωσης βιοτικού επιπέδου και καλύτερες μέρες για το λαό, αλλά για το πώς θα υποστούν οι εργαζόμενοι το "μικρότερο κακό". Με πρόσχημα, λοιπόν, την αντιμετώπιση της ανεργίας, ετοιμάζονται να πάρουν μια σειρά νέα αντιλαϊκά μέτρα, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων τη φορά αυτή (μείωση των ωρών απασχόλησης με μείωση των αποδοχών, κατάργηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που στην ουσία σημαίνουν υπονόμευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κλπ.). Μέτρα, που οδηγούν στη μοιρασιά της φτώχειας μεταξύ των φτωχών και επαυξάνουν παραπέρα τα κέρδη και τα πλούτη των πραγματικά "εχόντων και κατεχόντων".

Και είναι σίγουρο ότι αν δεν ενταθούν οι αγώνες του λαού. Αν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν απαντήσουν μ' ένα μεγάλο και βροντερό "φτάνει πια, ως εδώ και μη παρέκει" οι κυβερνώντες θα βρίσκουν πάντα επιχειρήματα, για να δικαιολογούν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόσο «ήπια» θα είναι ...(2004-09-19 00:00:00.0)
Οταν δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί...(2001-04-22 00:00:00.0)
Ιδού ποιοι πληρώνουν τα προγράμματα "σύγκλισης"(1998-11-15 00:00:00.0)
Πριν 25 χρόνια και σήμερα(1997-12-05 00:00:00.0)
Πώς καταπολεμούν τον πληθωρισμό(1997-05-09 00:00:00.0)
Ο βρόχος του δημόσιου χρέους(1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ