Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αισιοδοξία για το μεγάλο στόχο

Αποσπάσματα από ομιλίες αντιπροσώπων

Ο γόνιμος προβληματισμός και διάλογος, η πολύπλευρη παρουσίαση της δουλιάς της Οργάνωσης στη νεολαία της Αθήνας και η παρουσίαση των θετικών αποτελεσμάτων της, χαρακτήρισαν τις εργασίες της 11ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό.

Η αισιοδοξία, που πηγάζει από την πίστη των νέων κομμουνιστών στη συλλογική πάλη και στο μεγάλο στόχο, τη σοσιαλιστική προοπτική, φάνηκε να διαπνέει κάθε κουβέντα των αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη, που έκλεισε με τη δέσμευση: Τα αγωνιστικά σκιρτήματα στους κόλπους της νεολαίας, που πηγαίνει στο σχολείο, που σπουδάζει, που εργάζεται ή είναι άνεργη, που υπηρετεί τη θητεία της, να γίνουν οργανωμένοι αγώνες, ώστε η νέα γενιά να πάρει τη θέση της στις γραμμές του μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, δίπλα στο ΚΚΕ.Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένες από τις τοποθετήσεις που έγιναν:

"Οι νέοι εργαζόμενοι ψάχνονται"

Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο διάστημα, η μεγάλη συμμετοχή των νέων εργαζομένων σε αυτές και η αυξανόμενη δράση της Οργάνωσης στον τομέα αυτό επισημάνθηκαν ως θετικά στοιχεία στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργατικών οργανώσεων της ΚΝΕ. Επισημάνθηκε ωστόσο η ανάγκη για ακόμα περισσότερη και πολύμορφη δουλιά καθώς εκτιμήθηκε ότι αντιστάσεις στους νέους εργαζόμενους υπάρχουν και αναπτύσσονται.

Η Ν. Τσαγγάρη από τον Εργατικό Τομέα της Οργάνωσης, μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσης στο χώρο των νέων εργαζομένων, επισήμανε τα θετικά αποτελέσματα που αποκόμισε η Οργάνωση μέσα από τις συσκέψεις που διοργάνωσε για τη "Λευκή Βίβλο", για τα ζητήματα της απασχόλησης, θέματα που αφορούν άμεσα το νέο εργαζόμενο. "Φάνηκε ότι οι νέοι εργαζόμενοι ψάχνονται", τόνισε χαρακτηριστικά. "Ωστόσο, συμπλήρωσε, διακατέχονται από το "σύνδρομο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων"".

Οπως φάνηκε από συγκεκριμένα παραδείγματα, το "σύνδρομο" αυτό ξεπερνιέται μέσα από τη συμμετοχή των νέων στους αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα και τις κατακτήσεις τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε την εμπειρία από την επαφή της Οργάνωσης με τους εργαζόμενους στην ACS, όπου οι οδηγοί έκαναν στάση εργασίας, κέρδισαν και δυνάμωσαν το σωματείο. Ανάλογα ήταν και τα παραδείγματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων, μετά από τις οποίες, όπως υπογράμμισε η Ν. Τσαγγάρη, δυνάμωσε η παράταξη που υποστηρίζουμε και εμείς, ήρθαν πιο πολλοί κοντά στην Οργάνωση.

Τη σύσταση επιτροπών νέων εργαζομένων με πολύμορφη δράση σε ζητήματα που αφορούν την ανεργία, το ασφαλιστικό κτλ. πρότεινε η Γ. Ζαγγανά, εκπροσωπώντας τον εργατικό τομέα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συμμετοχής των νέων εργαζομένων στα συνδικάτα τους. Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει η Οργάνωση να σταθεροποιήσει τη δουλιά της στον τομέα αυτό και να μη λειτουργεί μόνο "καμπανιακά". "Πρέπει να μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Τσάκαλος,γραμματέας της νεοσύστατης ΟΒ Οικοδόμων, τόνισε με τη σειρά του: "Είμαστε τυχεροί που δρούμε σε έναν παραδοσιακά αγωνιστικό κλάδο που ξέρει να αγωνίζεται και να κερδίζει". Αναφερόμενος στους αγώνες που έρχονται, επισήμανε την ανάγκη οι ΚΝίτες να μπουν μπροστάρηδες στους αγώνες. "Να κάνουμε τον κόσμο να πει: Να ποιοι παλεύουν, οι ΚΝίτες", είπε.

Ενάντια στον αυταρχισμό των σχολαρχών

Η γραμματέας της νεοσύστατης ΟΒ Ιδιωτικών Σχολών, Ν. Γεωργοπούλου,περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται και δουλεύει η Οργάνωση, τόνισε ότι έχει να αντιμετωπίσει τον αυταρχισμό των σχολαρχών, τον αντικομμουνισμό, την απαγόρευση του δικαιώματος του συνδικαλισμού. "Χρειάζεται να σπάσει ο φόβος", τόνισε αναφερόμενη στη δουλιά της Οργάνωσης σε τέτοιους χώρους, καλώντας να αναπτυχθούν μικροί πυρήνες πρωτοβουλιών και άνοιγμα στους νέους. "Σκοπός μας να είναι οι νέοι σύντροφοί μας να μας ξεπερνάνε", κατέληξε.

Δράση στους νέους στρατευμένους

"Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους δεν είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία. Αύριο θα ενισχύσουν τις στρατιές των ανέργων, θα συμμετάσχουν σε εκστρατευτικά σώματα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών". Τα παραπάνω τόνισε ο Τ. Ξανθόπουλος, μέλος του Γραφείου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην ομιλία του στο θέμα των στρατευμένων νέων, τονίζοντας ιδιαίτερα την προπαγάνδα που γίνεται με στόχο τη δημιουργία υποταγμένων συνειδήσεων. "Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, τόνισε, ότι τα ναρκωτικά κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθερα στις μονάδες και ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών δοκίμασε ναρκωτικά πρώτη φορά στο στρατό". Αναφερόμενος στη στάση των νεολαίων κομμουνιστών στο στρατό σημείωσε ότι η πλειοψηφία των μελών της Οργάνωσης έχει κρατήσει αγωνιστική στάση, με αποτέλεσμα το κέρδισμα συνειδήσεων παρ' όλες τις συνέπειες που κάποιες φορές κλήθηκαν να υποστούν. "Είναι δύσκολος ο δρόμος, τόνισε, αλλά αυτόν διαλέξαμε".

Αναπτύσσονται αντιστάσεις στους μαθητές

"Από την έναρξη της χρονιάς φάνηκαν οι διαθέσεις των μαθητών να αντισταθούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στα λύκεια, όπου η ΚΝΕ είχε καθημερινή παρουσία, αναπτύχθηκαν αγώνες και κινητοποιήσεις υπέρ των καθηγητών στη διάρκεια της απεργίας τους". Τα παραπάνω τόνισε ο Χρ. Μαγκλάρας, μαθητής, μέλος της ΤΟ Ανατολικών Προαστίων, τονίζοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα μεγάλωσε η παρέμβαση ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και στη συγκρότηση τοπικών συντονιστικών, όπως αυτό του Βύρωνα.

Με σημαντικές κατακτήσεις στα νυχτερινά

Σημαντικά βήματα στη δουλιά τους και κατακτήσεις έχει να επιδείξει ο Τομέας Νυχτερινών Σχολείων της Οργάνωσης στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνδιάσκεψη. Πρώτος σταθμός οι μαθητικές εκλογές, όπου εκλέχτηκε η πλειοψηφία των κομμουνιστών νυχτερινών μαθητών και προχώρησε το στήσιμο του συντονιστικού νυχτερινών σχολείων στην Αθήνα. Μετά ήρθαν οι κατακτήσεις, η 30ήμερη άδεια στις εξετάσεις. "Δώσαμε απάντηση στην "αναποτελεσματικότητα"", τόνισε η Λ. Πίττακα από το ΣΠ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η κοινή δράση με τα συνδικάτα. "Αποκτήσαμε κύρος και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των μαθητών των νυχτερινών σχολείων χωρίς να κρύψουμε την ταυτότητά μας",τόνισε η ίδια.

"Απαιτούνται προσωπικές θυσίες"

"Ο νέος κομμουνιστής πρέπει να μπαίνει πρώτος στους αγώνες και να φεύγει τελευταίος", τόνισε ο Ανρ. Φραγκέας,μέλος του ΣΠ, καλώντας "να ενισχύσουμε το όραμα του σοσιαλισμού, να καταλάβουμε πρώτα εμείς την αναγκαιότητα". Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι απαιτούνται και προσωπικές θυσίες και ότι ο τίτλος τους ΚΝίτη πρέπει να καθρεφτίζεται στην προσωπικότητα του καθένα. Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολύμορφη και η πολύπλευρη λειτουργία της Οργάνωσης Βάσης, να ενταθούν οι αγώνες και "να αποδείξουμε ότι είμαστε η γενιά της αντεπίθεσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ