Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πρόληψη απ' την άπορη Αυτοδιοίκηση

Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης, για ένα σταθμό πρόληψης ανά νομό, αποδεικνύονται ένα βαρύ φορτίο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε μια εκδήλωση - φιέστα, που οργανώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου από τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Σκουλάκη, ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου κέντρου πρόληψης, από τα 5 που θα γίνουν συνολικά στο Νομό Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των πρόσφατων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την πρόληψη των ναρκωτικών. Το πρώτο κέντρο πρόληψης στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Δήμο Συκεών και θα καλύπτει τις ανάγκες των όμορων δήμων και κοινοτήτων, με συνολικό πληθυσμό 190.000 κατοίκους. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν δύο κέντρα πρόληψης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ένα στο Δήμο Καλαμαριάς και ένα στους Αμπελόκηπους.

Το κέντρο πρόληψης θα λειτουργήσει ύστερα από τριετή προγραμματική σύμβαση που υπογράφουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τα τρία πρώτα χρόνια το κέντρο πρόληψης θα χρηματοδοτείται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα θα καλύπτονται από τους φορείς. Μετά την πάροδο των τριών χρόνων το οικονομικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τους φορείς, δηλαδή τη νομαρχία, τους δήμους και τις κοινότητες.

Πολύ γρήγορα αποδεικνύεται λοιπόν, πως η εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών μετατίθεται στην άπορη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα, πώς θα μπορέσουν αυτοί οι φορείς να επωμιστούν το οικονομικό βάρος, τη στιγμή που στερούνται απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την κάλυψη των μέχρι τώρα αρμοδιοτήτων τους, είναι ένα ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί. Ομως το ερώτημα αυτό παραπέμπει σε αύξηση της φορολογίας και πιθανή αναζήτηση χρημάτων από ιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο", σημειώθηκε από ορισμένους εκπροσώπους φορέων και Θεραπευτικών ιδρυμάτων, πως η πρόληψη δεν είναι το άπαν. Χρειάζεται να δοθεί βάρος στη θεραπεία των χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη, η οποία μπορεί να επιτύχει αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (πχ ανεργία) που οδηγούν τους νέους στην τοξικοεξάρτηση.

Παράλληλα όμως, τονίστηκε η σημασία που έχει η πρόληψη, έξω από τα στενά όρια της ενημέρωσης. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μ. Μαλλιώρη, σημείωσε την αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων, από το σχολείο μέχρι την αστυνομία, ώστε οι νέοι που βρίσκονται στην αρχή της χρήσης να μπορούν γρήγορα να απεξαρτηθούν και να μη φτάσουν να γίνουν "χρήστες καριέρας". Επίσης επισήμανε την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των στελεχών των κέντρων πρόληψης και ενημέρωσής τους πάνω στις νέες ουσίες που προκύπτουν, ώστε πιο αποτελεσματικά να μπορούν να βοηθούν στη λειτουργία των κέντρων.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος σημείωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη στήριξης από τα κέντρα πρόληψης, σημείωσε όμως πως επειδή στην όλη υπόθεση υπάρχει και ο κίνδυνος διαφήμισης, θα πρέπει να δοθεί βάρος στη δουλιά υποδομής, στην αθόρυβη παρέμβαση όσο πιο κοντά γίνεται στον άνθρωπο.

Με αφορμή την παρέμβαση του υπουργού, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης και ιατροδικαστής, Μ. Τσούγκας, στη δική του τοποθέτηση σημείωσε πως το 50% των χρηστών ξεκινά τις ουσίες σε ηλικία κάτω των 18 ετών και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν υπηρετεί στο στρατό γιατί κρίνεται ακατάλληλο.

Τα πράγματα οξύνθηκαν όταν νεαροί που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης άρχισαν να κατηγορούν, υπουργείο καιΟΚΑΝΑ, πως καθυστερούν την επέκταση του προγράμματος και το μηδενισμό της λίστας αναμονής (350 άτομα). Θύματα της υποκριτικής πολιτικής της κυβέρνησης και όσους συναινούν στη χορήγηση των υποκαταστάτων οι νέοι αυτοί, πίστεψαν πως θα μπορέσουν να ξεφύγουν σταδιακά με τη χρήση της μεθαδόνης. Δυστυχώς όμως, τα ίδια τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς στους 15 μήνες λειτουργίας του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στη διαδικασία αποτοξίνωσης 12 άτομα, από τα 171 που συμμετείχαν συνολικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ