Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιότυπη συναίνεση σε ανθυγιεινά σχέδια

Το νομοσχέδιο για την υγεία υποβαθμίστηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Υφαρπαγή της ψήφου των αντιπροσώπων, μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση

Το περασμένο Σάββατο έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και είχε ως θέματα το νομοσχέδιο για την υγεία, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος και παρά το γεγονός ότι ο ΠΙΣ είναι ο επίσημος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, εντούτοις η ηγεσία του ΠΙΣ συμπεριέλαβε το σχέδιο νόμου στην ενιαία εισήγηση, με άλλα τρέχοντα θέματα. Στη συνέλευση αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο για την υγεία, ενώ τα άλλα θέματα λόγω της διαδικασίας υποβαθμίστηκαν.

Μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων μεταξύ των οποίων και πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι όπως δήλωσαν εξέφραζαν αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων τους, έκαναν αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρσή του. Εν τούτοις, όμως, η διαδικασία, την οποία επέλεξε η ηγεσία του ΠΙΣ - παρά τις φραστικές επικρίσεις που υπάρχουν σε ανακοίνωση του ΠΙΣ περί "απλής συρραφής των προηγούμενων νομοσχεδίων" - οδήγησαν στην "έγκριση των θέσεων που υπήρχαν στην εισήγηση", με αποτέλεσμα αυτή η έγκριση να μετατραπεί σε μια ιδιότυπη συναίνεση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η ΔΗΠΑΚ

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη λογική της επίλυσης των βασικών προβλημάτων του χώρου της υγείας, αλλά υπακούει στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λευκής Βίβλου για περιστολή των κρατικών δαπανών για την υγεία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, πράγμα που θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και στις συνθήκες εργασίας των λειτουργών της υγείας.

Ιδιαίτερα επισήμαναν:

  • Τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του Δημοσίου Τομέα Υγείας.
  • Τη μετακύληση του κόστους για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στο ΙΚΑ.
  • Την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και της λογικής του νόμου της αγοράς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
  • Την ένταση του αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και διοίκησης των μονάδων υγείας.
  • Την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο Τομέα, με στόχο το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Από τη ΔΠΚ και άλλους αντιπροσώπους προτάθηκε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το προεδρείο.

Παρά την αρνητική κριτική επί του νομοσχεδίου που υπήρχε στην εισήγηση, τελικά μπήκε στη λογική των βελτιωτικών προτάσεων, μπήκε σε ψηφοφορία στο σύνολό της και όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκε. Η ΔΠΚ την καταψήφισε στο σύνολό της, και τα επιμέρους θέματα, και έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτέλεσε υφαρπαγή θετικής ψήφου και για το νομοσχέδιο, το οποία στην πράξη είχε καταψηφιστεί από την τοποθέτηση των συνέδρων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο προσαρμογής στην κερδοσκοπική δραστηριότητα (2004-10-22 00:00:00.0)
Απαίτηση κοινής δράσης με εργαζόμενους και ασφαλισμένους (2003-10-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη οικονομολόγων - εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες (1998-10-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη οικονομολόγων στη Θεσσαλονίκη (1998-06-10 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης (1996-12-17 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ