Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αναίρεση στην αθώωση του γραμματέα της Οργάνωσης Πάτρας της ΚΝΕ

Δε δέχτηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την απόφαση του Πλημμελειοδικείου της Πάτρας που έκρινε απαράδεκτη τη δίωξη και αθώωσε τον Α. Τασιόπουλο,μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γραμματέα της ΚΝΕ στην Πάτρα και έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο άσκησε αναίρεση κατά της απαλλακτικής απόφασης. Διχογνωμία προκαλεί το άρθρο 381 του Ποινικού Κώδικα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Τασιόπουλος κατηγορήθηκε ότι πέταξε γιαούρτι κατά του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που έγιναν στην Πάτρα για την ανεργία. Σύμφωνα με απαλλακτική απόφαση του Πλημμελειοδικείου, η ενέργεια του δράστη απέβλεπε στην έκφραση δυσαρέσκειάς του για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που τον έπληττε, καθώς είχε συνδεθεί και γνωρίζονταν με τους παθόντες στο πλαίσιο διαλόγου για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου του.

Δηλαδή, με την απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας δε στοιχειοθετείται η "απρόκλητη έργω εξύβριση", επειδή η συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 381) αναφέρεται στο χουλιγκανισμό που αποτελεί εκδήλωση επιθετικής δραστηριότητας ως αυτοσκοπού και προϋποθέτει για τη στοιχειοθέτησή της την ανυπαρξία στοιχείου σύνδεσης του δράστη με τον παθόντα.

Ωστόσο, στην αναίρεσή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι εσφαλμένα κηρύχτηκε απαράδεκτη η δίωξη και εσφαλμένα ερμηνεύτηκε το άρθρο 381 του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, στην αναίρεση επισημαίνεται ότι με την ερμηνεία του Πλημμελειοδικείου (για την ανυπαρξία οποιασδήποτε σχέσης) δε θα υπάρξει καμία περίπτωση εφαρμογής της διάταξης, αφού και ο χούλιγκαν που στρέφεται κατά του καταστηματάρχη κλπ. με έμπρακτη εξύβριση ασφαλώς ενεργεί έτσι, γιατί θέλει να εκδηλώσει την περιφρόνησή του κατά της κρατικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ