Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Εμπνέει ο "ηρωικός αντάρτης"

Εκδήλωση χτες για την παρουσίαση του βιβλίου "CIA κατά ΤΣΕ" στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής"

Οι πανανθρώπινες αξίες και τα επαναστατικά ιδανικά, που ενσαρκώθηκαν στο πρόσωπο κι εκφράστηκαν στην πολιτική δράση του "ηρωικού αντάρτη" Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ζουν, ενδιαφέρουν, προβληματίζουν και εμπνέουν, 30 χρόνια από τη δολοφονία του. Μια απτή απόδειξη αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στις 7μμ για την παρουσίαση του βιβλίου των Αλ. Κουκούν και Φρ. Γκονζάλες "CIA κατά ΤΣΕ",στο κέντρο της Αθήνας, στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Εποχή". Ενας χώρος που αποδείχτηκε ανεπαρκής για να χωρέσει όλους όσοι θέλησαν να παραστούν, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν έξω ακούγοντας την παρουσίαση στη μικρή πλατεία της Ζωοδόχου Πηγής. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κώστας Τουμασάτος,γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, και ο Παύλος Αλέπης,δημοσιογράφος του "Ρ".

Ξεχωριστή καλεσμένη της εκδήλωσης, η κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς,που βρίσκεται τις μέρες αυτές στη χώρα μας. Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Νίκος Σοφιανός.Επίσης ήταν παρούσα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Αννα Μαρία Γκονζάλες Σοάρες.

"Μοναδική περίπτωση ήρωα"

Παίρνοντας το λόγο ο Κώστας Τουμασάτος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, μια "μοναδική περίπτωση ήρωα μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "ο γνήσιος, ο αγνός επαναστάτης", που "ενσαρκώνει ό,τι πιο ιδανικό και ανθρώπινο" και "κατέκτησε τις καρδιές των λαών και η μορφή του γίνηκε πανανθρώπινο σύμβολο". Ο Κ. Τουμασάτος αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη ιστορία της Ν. Αμερικής και ιδιαίτερα της Κούβας, την περίοδο δηλαδή που πέρασε διαδοχικά από το καθεστώς της ισπανικής αποικιοκρατίας, στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, την πολιτική του "καρχαρία και της σαρδέλας", των ωμών παρεμβάσεων και της "διπλωματίας του δολαρίου" στην περιοχή. Οπως ανέφερε, στις σελίδες του βιβλίου "CIA κατά ΤΣΕ", "με γλαφυρό ύψος, στοιχεία τεκμηριωμένα και απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα, παρουσιάζεται ο ρόλος του ιμπεριαλισμού, της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία, της CIA και των ντόπιων πρακτόρων της, των μίσθαρνων οργάνων της, πριν και μετά τη δολοφονία του επαναστάτη διεθνιστή".

"Φτερά στη συνείδηση"

Εστιάζοντας στα στοιχεία εκείνα του βιβλίου, που "κολλούν φτερά στη συνείδηση του αναγνώστη", ο Παύλος Αλέπης επισήμανε ότι "στις σελίδες του βιβλίου, ταυτόχρονα με το δωρικό ηρωισμό των ανταρτών - συντρόφων του ΤΣΕ, έχει αποτυπωθεί ο αγώνας των φτωχών μεταλλωρύχων, των αγροτών, των φοιτητών της Βολιβίας, που δε βολεύονται και κατά περίπτωση ανατρέπουν τα "τέλεια σχέδια" και τις προβλέψεις της CIA". "Η δράση της CIA, που αποκαλύπτεται με αναμφισβήτητα στοιχεία, ονόματα, γεγονότα - σημείωσε - τρομάζει ακόμα και τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει "ακούσει πολλά" και περιμένει πάντα τα χειρότερα στα κατορθώματα αυτού του οργάνου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα όμως, από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδά και ο άλλος κόσμος. Εκείνος που δεν υπολογίζει φόβο και κάνει έφοδο να μπει στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ονείρου. Είναι ο ανυπόταχτος κόσμος της αντίστασης, που συμπυκνώνεται στο πρόσωπο του μεγάλου επαναστάτη ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ".

Ο Π. Αλέπης στάθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές του βιβλίου σχετικά με το πώς χειριζόταν η CIA τους πολιτικούς στη Βολιβία: "Αφού πρώτα με την τρομοκρατία ή τη διαφθορά τούς κάνει "σαν τα μούτρα" της, μετά της είναι αδύνατον να συμμαζέψει τις αντιθέσεις των μικροσυμφερόντων και φιλοδοξιών, που γεννούν απρόβλεπτες αλυσιδωτές εξελίξεις. Αυτοί οι "μαθητές" της αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας χρησιμοποιούν τις μεθόδους που τους δίδαξε, ο καθένας για λογαριασμό του πλέον, ενάντια στον άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φάσεις που η CIA να μοιάζει με "απελπισμένο Αίολο", που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτά της...". Κατέληξε λέγοντας ότι "είναι και αυτό ένα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας...".
Μέχρι τη νίκη

Η εκδήλωση έληξε με το χαιρετισμό της Κουβανής πρέσβειρας που καταχειροκροτήθηκε. Οπως τόνισε η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σοάρες, εκδηλώσεις σαν τη χτεσινή αναδεικνύουν "την αγάπη που έχει αυτός ο λαός απέναντι στον ηρωικό μας αντάρτη", λέγοντας πως "ευχαριστούμε τη "Σύγχρονη Εποχή" για την προσφορά της στο να γνωρίσει ο ελληνικός λαός τους αγώνες μας". Κατέληξε σημειώνοντας πως αν και "τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα για την Κουβανική Επανάσταση", ο κουβανικός λαός "θέλει να κρατήσει στη μνήμη και πάντα επίκαιρο το μήνυμα του Τσε: "Μέχρι την τελική νίκη""...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
55 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη (2022-10-08 00:00:00.0)
Φασιστικές βρωμιές... (2015-10-11 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα (1997-05-20 00:00:00.0)
"CIA κατά Τσε" (1997-05-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται σήμερα το αφιέρωμα στον ΤΣΕ (1997-04-16 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση (1997-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ