Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίπαλο δέος

Οχι, το κίνημα ειρήνης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Τις τελευταίες μέρες το είδαμε στους δρόμους να ζει, να δρα, να κινείται και να εμπνέει αγωνιστικά. Η μεγαλειώδης Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που έγινε την Κυριακή, αλλά και οι άλλες, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελούν ένα απτό δείγμα. Την ίδια ώρα το κίνημα ειρήνης συντονίζεται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Αθήνα αυτές τις μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο τέτοιων πρωτοβουλιών. Πραγματοποιήθηκε η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, ενώ συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στις συναντήσεις αυτές έγιναν αποφασιστικά βήματα για να βγει το φιλειρηνικό κίνημα στο προσκήνιο και να κατακτήσει το ρόλο που του ανήκει. Ενα ρόλο που είναι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή αναντικατάστατος. Στις σημερινές συνθήκες, που η παγκόσμια ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της σε όλους τους λαούς του πλανήτη μας, να επιβάλει τη βαρβαρότητά της, υπάρχει ένα "αντίπαλο δέος". Είναι οι ίδιοι οι λαοί, που με τη συνειδητοποίηση τού τι τους επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές, μπορούν να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία της Νέας Τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού, η προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει σαν πρώτο και κύριο στόχο να τους απενεργοποιήσει, να τους συμβιβάσει με την "παντοδυναμία" των ιμπεριαλιστών, να τους εξοικειώσει με τη μοιρολατρική αποδοχή της Νέας Τάξης. Στα πλαίσια αυτού του ρόλου εντάσσονται και οι διάφορες "ανθρωπιστικού" τύπου αποστολές του ΝΑΤΟ και των χωρών - οργάνων του, όπως στη Βοσνία, την Αλβανία και όπου άλλου στο μέλλον.

Τα τελευταία φιλειρηνικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, αποτελούν ταυτόχρονα μια απάντηση, μια πρόκληση, αλλά και ένα βάρος στις πλάτες του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος. Απαντούν σε όλους αυτούς που προπαγανδίζουν την παθητική αποδοχή, εκ μέρους των λαών, της Νέας Τάξης, που λένε ότι τα φιλειρηνικά κινήματα "πέθαναν", "δεν έχουν ρόλο", "είναι φαντάσματα του παρελθόντος".

Το φιλειρηνικό ποτάμι που είδαμε την Κυριακή είναι μια πρόκληση για το από δω και μπρος. Το δυνάμωμα του κινήματος ειρήνης και η παραπέρα καταξίωσή του στη συνείδηση του λαού μπαίνει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Η ανάδειξη αυτής της δύναμης, της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, είναι ένα βάρος χρέους και τιμής στις πλάτες του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, της καταξιωμένης Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει μεθοδικά, υπηρετώντας την ειρήνη και τα ιδανικά της. Το έδαφος δεν είναι και τόσο - μάλλον δεν είναι καθόλου - άγονο, όσο θα ήθελαν αυτοί που καλλιεργούν την υποταγή στον ιμπεριαλισμό. Αρκεί να πέσει ο σπόρος. Και ο σπόρος έχει πέσει.

Οι φιλειρηνικές πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο αυτό που λέγεται "διπλωματία των λαών". Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, δηλαδή η επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης δεν είναι νομοτέλεια. Τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης αποφάσισαν ήδη να ξεκινήσουν πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενημέρωσης των λαών για τους κινδύνους από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Και θα ακολουθήσει συνέχεια. Το "αντίπαλο δέος" στη Νέα Τάξη υπάρχει και θα το βρει σύντομα μπροστά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ