Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τσιμεντοποίηση, νέοι φόροι, ιδιωτικοποίηση

Παρά τα μεγαλεπήβολα, που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για την οικιστική ανάπτυξη που άρχισε χτες να συζητείται στη Βουλή, στην πραγματικότητα αυτό που προωθείται είναι: Η ιδιωτική πολεοδόμηση, με τη δυνατότητα που παρέχει σε ιδιωτικούς φορείς να πολεοδομούν. Η επιβολή νέων φόρων, μέσω των δήμων, με την επιβαλλόμενη ειδική φορολογία για τις αναπλάσεις, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται έσοδα από τους ΟΤΑ για να γίνουν πολεοδομικοί οργανισμοί. Αυξάνονται οι εισφορές σε γη και χρήμα για την οικοδόμηση. Προωθείται ακόμα περισσότερο η τσιμεντοποίηση, αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός χρήσεων γης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι από το νομοσχέδιο δε λείπουν και φωτογραφικές διατάξεις όπως η αναφερόμενη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου αναπτύσσει δραστηριότητες ο Λαμπράκης.

"Το κύριο στο παρόν νομοσχέδιο είναι ότι παρά τις εκφρασμένες φιλοδοξίες του δεν παρουσιάζει καμία ανταπόκριση στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες βελτίωσης στον τραγικά καταστρεφόμενο αστικό, υπαίθριο και πολιτιστικό χώρο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Και πρόσθεσε: "Παρ' όλο που λέει ότι βάζει τέλος στην παρανομία και αυθαιρεσία, επαίρεται για τις παραπέρα επεκτάσεις σχεδίου που στο μεγάλο μέρος αποτελούν επιβράβευση της διαδικασίες αυθαιρεσίας και παράνομων τεμαχισμών - οικοπεδοποιήσεων, κάνοντας και ειδικά βήματα προς αυτό το σκοπό.

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ και σε άλλα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου παρατήρησε την:

  • Παραπέρα απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του στα κοινόχρηστα - κοινωφελή, κοινωνικά προγράμματα με αύξηση των δυνατοτήτων και διαδικασιών ανταποδοτικότητας και καταστροφικής αντιπαροχής που δεν κάνουν μόνο οι ιδιώτες, αλλά και το κράτος.
  • Παραπέρα αποκέντρωση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων χωρίς τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Κάτι που ανοίγει τεράστιες δυνατότητες ασυδοσίας των τοπικών αρχών.
  • Επίταση της πολυπλοκότητας της πολεοδομικής νομοθεσίας όχι τυχαία, αλλά με στόχο την πελατειακή ερμηνεία και επομένως χειροτέρευση στο θέμα των πελατειακών και ρουσφετολογικών διακρίσεων, σαν συνέχιση μιας σταθερής σε αυτό πολιτικής εδώ και δεκαετίες που εκσυγχρονίζεται διαρκώς βελτιωνόμενη.
  • Μεγαλύτερη φτώχεια εκσυγχρονισμών σε σχέση με προηγούμενες βασικές πολεοδομικές ρυθμίσεις.
  • Αύξηση φορολογίας σε χρήμα των μικρών.
  • Σημαντικοί νέοι διορισμοί και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αναπτύσσοντας τους άξονες όπου κατά την άποψη του ΚΚΕ πρέπει να στηριχτεί η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική ο Ν. Γκατζής είπε ότι πρέπει:
  • Να στηρίζει και να εξυπηρετεί με εθνικά κριτήρια την ανάπτυξη της χώρας, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.
  • Να διασφαλίζει τη δημόσια και δημοτική περιουσία, με την εφαρμογή του δικαιώματος προτίμησης του δημοσίου και του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου.
  • Να εξασφαλίζει τη δραστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα στο χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό, στις αναπλάσεις και στις αναμορφώσεις των υποβαθμισμένων περιοχών με την κατάργηση όλων των διατάξεων περί ιδιωτικής πολεοδόμησης και δυνατοτήτων και τέτοιες λειτουργίες επέμβασης και διαχείρισης του περιβάλλοντος χώρου από το μεγάλο κεφάλαιο. Δεύτερον, τη κατάργηση εφαρμογή της οδηγίας 25/96 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία μπορούν να ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες του δημόσιου τομέα.
  • Να εξασφαλίζονται για την εφαρμογή τους πόροι από μια φορολογική πολιτική υπέρ των εργαζομένων.
  • Να δίνονται χρηματοδοτικές προτεραιότητεςστις υποβαθμισμένες περιοχές με τη χρησιμοποίηση των χρημάτων ανταλλάξιμης περιουσίας (τμήματος γερμανικών επανορθώσεων).

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Οι θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ελάχιστες. Δεν αλλάζουν την ουσιαστική πολιτική που έχει η κυβέρνηση και στον τομέα της γης και την ανάπτυξη των πόλεων. Και επειδή θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, δεν εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, δε διαφυλάσσει τη δημόσια έκταση και το περιβάλλον και είναι φορομπηχτικό, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Περιβαλλοντική αναβάθμιση» σημαίνει περισσότερα κέρδη (2014-07-27 00:00:00.0)
Παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ανατρέπεται κάθε προστατευτική διάταξη (2014-07-23 00:00:00.0)
Στόχος εκμετάλλευσης η λαϊκή οικογένεια (2003-10-05 00:00:00.0)
Αποκορύφωμα της πελατειακής πολεοδομικής πολιτικής (2002-03-08 00:00:00.0)
Θύμα της «αξιοποίησης» και το Ζάππειο (2001-05-20 00:00:00.0)
Εργαλείο πολεοδομίας ή μέσο πλουτισμού; (1995-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ