Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ουδέν νεώτερον από την κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Ουδέν νεώτερον από μέρους της κυβέρνησης σχετικά με το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης.Στην πρωτολογία του ο υπουργός περιέγραψε γενικά το πρόβλημα, αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν από το ΚΚΕ ήταν σαφή. Την ίδια - σε γενικές γραμμές - τακτική ακολούθησε και στη δευτερολογία του, αν και υπήρξε ελάχιστα πιο συγκεκριμένος, αφού είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κομμουνιστή βουλευτή Λ. Αυδή.

Δευτερολογώντας ο υπουργός απάντησε στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με τον αποκλεισμό της Δριτσώνας ως χώρου υγειονομικής ταφής, λέγοντας ότι "η Δριτσώνα είχε αποκλειστεί από την αρχή, γιατί οι κάτοικοί της σήκωσαν μαύρες σημαίες". Πρόσθεσε δε ότι πριν από μήνες είχε επισκεφτεί όλους τους αρχηγούς των κομμάτων "και είχαν συμφωνήσει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με βασική αρχή τη διαχείριση εντός των ορίων Αττικής. Κι αυτό προσδιορίζει η εθνική νομοθεσία και η κοινοτική". Ακόμη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας τα εξής: "Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής στη σημερινή της συνεδρίαση πρέπει να πάρει δύο αποφάσεις: Να κλείσουν οι 20 περίπου χωματερές και να βρει χώρους υγειονομικής ταφής σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος, σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σε κάθε περίπτωση - είπε καταλήγοντας ο Κ. Λαλιώτης - το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τα κόμματα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει λύση.Δεν μπορεί το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα να μην έχει λύση και πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας".

Ο Λ. Αυδής

"Η ερώτηση - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, απαντώντας στην πρωτομιλία του υπουργού - δεν αφορούσε γενικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή πάλι ο Δήμος Νέων Λιοσίων έχει κλείσει τη χωματερή. Ποιο είναι όμως το ζήτημα; Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται πως στηρίζεται στην αρχή ότι ο καθένας θα φροντίζει για τη διαχείριση των δικών του σκουπιδιών. Αυτή είναι μια αρχή, η οποία εισάγει μια εντελώς αυθαίρετη διαίρεση του χώρου της Ελλάδας, διότι κάθε περιοχή έχει τις επιβαρύνσεις της".Στη συνέχεια ο Λ. Αυδής αναφέρθηκε στη μελέτη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής και επισήμανε: "Η μελέτη αυτή τέθηκε εκ ποδών. Προέβλεπε τρεις χώρους υγειονομικής ταφής. Εναν στη Δυτική, έναν στη Βόρεια κι έναν στην Ανατολική Αττική. Τώρα παραγγέλθηκαν νέες μελέτες, με σκοπό να αποκλειστεί η περιοχή της Δριτσώνας, στην οποία ο Ενιαίος Σύνδεσμος προέβλεπε να γίνει χώρος υποδοχής απορριμμάτων. Αυτός ο αποκλεισμός της Δριτσώνας, με την αιτιολογία ότι είναι σε άλλο νομό, νομίζω ότι δεν έχει λογική βάση".

Καταλήγοντας ο Λ. Αυδής υπογράμμισε: "Τελικά πάλι το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της ευρύτερης περιοχής φορτώνεται στη Δυτική Αττική που είναι υποβαθμισμένη, στο Σχιστό και στα Ν. Λιόσια. Θα ξανάχουμε δηλαδή τα ίδια πράγματα. Επιπλέον δεν έχει δοθεί ακόμα η μελέτη που παραγγέλθηκε στο Πανεπιστήμιο Θράκης, η οποία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θεωρεί ότι καμιά από τις υπάρχουσες περιοχές - πλην της Δριτσώνας που αποκλείστηκε - δεν πληροί όλους τους όρους υγειονομικής ταφής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ