Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Περικοπές" και στις προσλήψεις

Μόλις το 11,6% των 5.562 προσλήψεων που εγκρίθηκαν απ' το ΑΣΕΠ στάλθηκαν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Στις αρχές της βδομάδας το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη 5.562 ατόμων στο χώρο της υγείας, όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για το 1996.

Ομως, όπως αποκαλύπτει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μόνο 647 θέσεις από 19 νομαρχίες και 12 επαρχεία στάλθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο. Δηλαδή μόλις το 11,6%. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, ούτε και οι προσλήψεις αυτών των νομαρχιών είναι πλήρεις αφού λείπει το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρόγευση τού τι σημαίνουν οι αυξήσεις κατά 1Ο% για την υγεία στον προϋπολογισμό, για τις οποίες κομπορρημονεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, με τα ίδια κονδύλια η κυβέρνηση υποσχέθηκε και την πρόσληψη και άλλων 2.700 θέσεων για το 1997.

Η ΠΟΕΔΗΝ ρωτά πότε θα ολοκληρωθούν οι άλλες 4.000 προσλήψεις που αναλύονται ως εξής:

  • Για την Αθήνα 824 θέσεις Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και ΥΕ.
  • Το προσωπικό ΥΕ για τις 19 νομαρχίες που ανακοινώθηκαν.
  • Για τις υπόλοιπες 34 νομαρχίες προσωπικό όλων των κατηγοριών. Σ' αυτές περιλαμβάνονται και οι μεγάλες πόλεις, όπως Πάτρα (277 προσλήψεις), Ηράκλειο (245), Ιωάννινα (140) με περιφερειακά νοσοκομεία η κάθε μία καθώς και της Θεσσαλονίκης (540).
Κενές 800 θέσεις κοινωνικών λειτουργών

Η διάσταση των ελλείψεων δόθηκε χτες στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) και η ΠΟΕΔΗΝ, με θέμα: "Κοινωνικές Υπηρεσίες και Κοινωνική Εργασία στην Υγεία και την Πρόνοια: Αναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια".

Ο πρόεδρος του ΣΚΛΕ Δ. Βεζυράκης έθεσε το ερώτημα αν οι κοινωνικοί λειτουργοί αποτελούν πολυτέλεια ή αναγκαιότητα, υπενθυμίζοντας τις 800 κενές θέσεις, σε υγειονομικές μονάδες, πανελλαδικά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Γ. Λοβέρδος επισήμανε ότι η σημερινή εποχή, που κινείται στη λογική της επίτευξης οικονομικών στόχων, περιθωριοποιεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, ενώ εξέφρασε την ανάγκη συγκρότησης πολιτικής πρόνοιας.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,αρκέστηκε σε αοριστολογίες, ενώ για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης, του οποίου τα "μάτια - όπως είπε - είναι η υγεία και η πρόνοια". "Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε ο Κ. Γείτονας, αν μιλάμε για αποδοτικά συστήματα προστασίας του πολίτη, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα, τα θεσμικά, οργανωτικά, θεσμικού χαρακτήρα, που βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα από τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ορθολογική χρήση των πόρων. Δεν είναι θέμα απλής πρόθεσης να λέμε ότι θέλουμε σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η κυβέρνησή μας έχει απαντήσει, ότι θέλουμε σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το θέμα είναι πως σήμερα υπό τα νέα δεδομένα θα έχουμε ένα αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα κοινωνικής προστασίας. Και αυτό έχει όχι μόνο τη διάσταση αύξησης των πόρων άλλα κύρια τη διάσταση ορθολογικής χρήσης των πόρων, σωστού προσανατολισμού των πόρων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ