Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ισχυρό πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Χαιρετιστήριο μήνυμα στο 3ο Εθνικό Συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας

Η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στο 3ο Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο - και στο οποίο παρευρίσκεται αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος - το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

"Αγαπητοί σύντροφοι

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Ειδικότερα, χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους της χώρας σας, που με τις κινητοποιήσεις τους και με στήριγμα τους κομμουνιστές, αναπτύσσουν την αντίστασή τους, λένε το δικό τους όχι στην ΟΝΕ και στην ακόμα πιο αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Συνεχίζουν τον αγώνα μετά την ήττα της Κεντροδεξιάς για να μην περάσουν τα σχέδια της ταξικής συνεργασίας με το μανδύα της Κεντροαριστεράς.

Οι Ελληνες κομμουνιστές εκτιμούν ιδιαίτερα τη δράση των Ιταλών κομμουνιστών, που στις δύσκολες συνθήκες, μετά τις ανατροπές της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, αντιστάθηκαν στον αντικομμουνισμό και ανασυγκρότησαν το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα σας.

Με τη συμβολή του στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης στην επίθεση σε κοινωνικά δικαιώματα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, στις δημοκρατικές ελευθερίες, με την πάλη του ενάντια στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, το κόμμα σας κέρδισε την εκτίμηση των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών. Αναδείχθηκε γρήγορα σε καθοριστική πολιτική δύναμη της χώρας και αποτελεί σήμερα τον πόλο συσπείρωσης όσων αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων και αναζητούν μια εναλλακτική στον καπιταλισμό πορεία.

Με τη συμμετοχή του στις συναντήσεις των "6" με την επεξεργασία και την προώθηση της Συνάντησης στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, όπως και με μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, συνέβαλε στην ανάπτυξη της συνεργασίας και των προβληματισμών για το σοσιαλισμό, για την ειρήνη στη Μεσόγειο, για τις "λεωφόρους των πληροφοριών", για μία "Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου".

Αγαπητοί σύντροφοι

Αυτήν την περίοδο, οι χώρες μας σημαδεύονται από μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και σε ακόμα πιο αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις στο όνομα των "κριτηρίων σύγκλισης".

Οι αντιστάσεις αυτές είναι δείγμα της ογκούμενης αντίθεσης στην ΟΝΕ και στη λεγόμενη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Μία πολιτική που δεν έχει "ημερομηνία λήξης", που θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούτου, ανεργίας και φτώχειας, μεταξύ τεχνολογικών επιτευγμάτων και συνθηκών ζωής, μεταξύ ανάγκης για ισότιμη συνεργασία και περιθωριοποίησης μέσα και έξω από την ΕΕ. Οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, η μεγαλύτερη γενική απεργία των τελευταίων 10 χρόνων, οι πολυάριθμες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων και τα δείγματα αλληλεγγύης των διαφόρων τμημάτων των εργαζομένων δείχνουν τη ριζική αντίθεση με την πολιτική υποταγής στο Μάαστριχτ και στις επιλογές της ΕΕ. Οι πολύμορφες αυτές αντιστάσεις, που θα κλιμακωθούν, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού, που είχαν επικυρώσει τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και είχαν αντιταχθεί στην πρόταση του κόμματός μας για δημοψήφισμα. Σήμερα εντείνονται οι προσπάθειες για την ποινικοποίηση των αγώνων, για τη συκοφάντηση των κομμουνιστών, για την εμπέδωση του δόγματος της "μίας σκέψης" και του μονόδρομου της ΕΕ, για την ανατροπή του δημοψηφίσματος.

Εχουμε τη γνώμη ότι αν σήμερα είναι πιο μαχητικές οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, αυτό οφείλεται στην όξυνση της κρίσης σ' όλη την Ευρώπη, αλλά και στη σταθερή αντίθεση των λαών στην ΕΕ των πολυεθνικών. Οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές σε αυτή την πάλη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως και στην επίμονη προσπάθεια για συντονισμό της δράσης με στόχο ένα ευρύτερο αντι-Μάαστριχτ μέτωπο, πραγματικά αντίθετο με τις επιλογές του νεοσυντηρητισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η έκταση των λαϊκών αντιδράσεων, η ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και των πιο αντιδραστικών, ρατσιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, δημιουργούν νέες δυνατότητες, αλλά και ευθύνες για τους κομμουνιστές και τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι επείγουσα η ανάγκη ενός ισχυρού κινήματος στην Ευρώπη, δυτική και ανατολική, που στηριγμένο στις πολύμορφες αντιστάσεις των εργαζομένων, θα προωθήσει την ευρύτερη συσπείρωση ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων.

Εχουμε τη γνώμη ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου η κοινή δράση των ΚΚ είναι σήμερα αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε. Αυτή η προοπτική, αλλά και η νέα κατάσταση στον κόσμο αναδεικνύουν την ανάγκη για διάλογο και κοινή δράση για την ιδεολογική ταυτότητα του κομμουνιστικού κινήματος, για τη στρατηγική του αντιιμπεριαλιστικού και αντιμονοπωλιακού αγώνα.

Αγαπητοί σύντροφοι

Ευχόμαστε το 3ο Συνέδριο να είναι ένα νέο βήμα στην παραπέρα ανάπτυξη των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων της χώρας σας, των κοινωνικών και πολιτικών τους κινημάτων στο δυνάμωμα των απελευθερωτικών ιδεών του κομμουνιστικού κινήματος.

Με τη βεβαιότητα ότι το συνέδριό σας θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και των κομμάτων μας, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία η διεθνής συνεργασία κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων (2000-12-23 00:00:00.0)
Επείγον καθήκον η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (1997-11-08 00:00:00.0)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ TUDEH (1996-05-30 00:00:00.0)
Μηνύματα και χαιρετιστήρια Αδελφών Κομμάτων (1996-05-28 00:00:00.0)
Μηνύματα αδελφών κομμάτων (1996-05-24 00:00:00.0)
Τηλεγράφημα στον Ρομπέρ Υ (1995-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ