Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κόλλησαν" οι κλαδικές συμβάσεις

Με το "μάτι" στραμμένο στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στην υποχωρητικότητα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι κλαδικές οργανώσεις των βιομηχάνων αποφεύγουν ακόμα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Σε τέλμα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας και η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα παρατείνεται όσο "τραβά" η εκκρεμότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τις κλαδικές ομοσπονδίες, "προσκρούουν" στην άρνηση των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων, όχι μόνο να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά και να συναντηθούν ακόμα με τους συνδικαλιστές. Αρνηση, που εμφανίζεται ενιαία υπό το εξής πρόσχημα: "Να δούμε πρώτα τι θα γίνει με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και μετά βλέπουμε".Από διερευνητικές κρούσεις πάντως που έχουν γίνει μέχρι τώρα, εμφανής είναι η πρόθεσή των εργοδοτών, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων να ευθυγραμμίζονται με αυτές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και να κυμαίνονται γύρω από τον προβλεπόμενο, από την κυβέρνηση, πληθωρισμό. Η προσπάθεια για καθήλωση, αλλά και πραγματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, τροφοδοτείται από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και την απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων.

Κλάδοι ένδυσης

Στην "τροχοπέδη" της εκβιαστικής στάσης των βιομηχάνων έχουν "σκαλώσει" και οι διαπραγματεύσεις για τις οκτώ συλλογικές κλαδικές συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης (ΟΕΚΙΔΕ) και που έχουν καταγγελθεί από τα μέσα του Δεκέμβρη, με αίτημα αιχμής τη διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων 15%. Η αναβολή των διαπραγματεύσεων για μετά την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, ήταν το αίτημα όλων των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ οι κλωστοβιομήχανοι, σε μια πρώτη συνάντηση που έγινε και αποθρασυμένοι πλήρως αρνήθηκαν κάθε συζήτηση γύρω από τα αιτήματα και ζήτησαν την καθιέρωση 35ωρου με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών και ασφάλισης!

Η απόφαση για διεκδίκηση αυξήσεων 15%, πάρθηκε κατά πλειοψηφία (ψηφίστηκε από ΕΣΑΚ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", ενώ η ΠΑΣΚΕ αντιπρότεινε αυξήσεις 10%) και είναι απόρροια των εκτιμήσεων για 7% προβλεπόμενο πληθωρισμό το '96, κάλυψη απωλειών των εργαζομένων μέσα στο '95 ύψους 4%, καθώς και διεκδίκηση αύξησης 4% για φέτος. Η Ομοσπονδία διεκδικεί επίσης μια σειρά από θεσμικά ζητήματα, όπως την καθιέρωση 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφάλισης, επέκταση του ν. 2112 και στους εργατοτεχνίτες, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου και διάρκεια επιδότησης δύο χρόνων σε πρώτη φάση, εξομοίωση τριετιών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών κ.ά.

Οπως θα πει ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας "καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουση της εκβιαστικής στάσης των βιομηχάνων. Ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με τη συμβιβαστική στάση που κρατά, ενθαρρύνει την αδιαλλαξία των εργοδοτών. Εμείς καλούμε και πάλι τις εργοδοτικές οργανώσεις σε συνάντηση και παράλληλα, με στόχο την ενημέρωση και αγωνιστική επαγρύπνηση των εργαζομένων, πραγματοποιούμε συσκέψεις με τα σωματεία - μέλη μας, καθώς και γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων".

Οι λογιστές

Στην προκλητική θέση των εργοδοτών πως "δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές, εφόσον εκκρεμούν αυτές για την Εθνική" "σκοντάφτει" και η διεκδίκηση της κλαδικής σύμβασης που υπογράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους λογιστές η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΛ διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν την αύξηση του τιμαρίθμου, τις απώλειες της τελευταίας τριετίας και τη συμμετοχή στην αύξηση του Εθνικού Προϊόντος. Με βάση το σκεπτικό αυτό τα νέα κλιμάκια διεκδίκησης διαμορφώνονται σε 186.294 για τους λογιστές και 168.482 για τους βοηθούς αντίστοιχα με τη μικρότερη προϋπηρεσία. Ανέρχονται δε στις 216.711 δρχ. για τους βοηθούς με 18 χρόνια προϋπηρεσία και 300.000 δρχ. για τους λογιστές με 38 χρόνια προϋπηρεσία. Επίσης διεκδικεί την καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ, 35ωρο - 5νθήμερο πλήρους απασχόλησης, τον υπολογισμό των διαφόρων επιδομάτων στα καταβαλλόμενα κ.ά.

Οπως τονίζει ο Δ. Βαρελάς,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, "οι εργοδοτικές οργανώσεις καλύπτονται σε αυτή τους την προκλητική στάση, τόσο από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όσο και από τη διαλλακτικότητα που επιδεικνύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αναγνωρίζοντας πως η Εθνική Σύμβαση αποτελεί "πιλότο" για τις κλαδικές και διμερείς συμβάσεις, καλούμε τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων. Εμείς σαν πρώτο βήμα θα συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία στις 22 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση που έχει εξαγγείλει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας για τις 10 το πρωί την ίδια μέρα, προβάλλοντας το δικό μας πλαίσιο αιτημάτων. Από κει και πέρα ανάλογα θα καθορίσουμε τα βήματά μας".

Επισιτισμός - Τουρισμός

Τα "χνάρια" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ακολουθεί "κατά πόδας" με ευθύνη της πλειοψηφίας της, η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού.Παρά την άρνηση των εργοδοτών να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τις πέντε κλαδικές συμβάσεις που υπογράφει, με το γνωστό πρόσχημα, η Ομοσπονδία δε θέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και αρκείται απλώς στο να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 22 του μήνα.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία προχώρησε τον Δεκέμβρη σε καταγγελία των συμβάσεων, χωρίς να διεκδικεί συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, αλλά προβάλλοντας ένα γενικότερο περίγραμμα για κάλυψη του προβλεπόμενου πληθωρισμού και της αύξησης του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, διεκδικεί μια σειρά από θεσμικά κλαδικά αιτήματα, όπως την καθιέρωση 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, την επαναπρόσληψη των εποχιακά εργαζόμενων, το ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μην ξεπερνούν το 2% του προσωπικού κλπ.

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, ο Χ. Κατσώτης,μέλος της Εκτελεστικής της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ, τονίζει πως "από τον Δεκέμβρη που καταγγείλαμε τις συμβάσεις, είχαμε προτείνει τη διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων 17% και θέσαμε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής διεκδίκησης των συμβάσεων, προτείνοντας συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια του κλάδου σε όλες τις πόλεις της χώρας, 4ωρη στάση εργασίας και κλιμάκωση με 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές. Στις πρώτες συναντήσεις οι εργοδότες αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση και παρέπεμψαν μετά την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Αντί, λοιπόν, η Ομοσπονδία να μπει μπροστά για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, αρκείται να ακολουθεί τη ΓΣΕΕ".

Ιδιωτικοί υπάλληλοι

Με εκ των προτέρων "κουτσουρεμένες" διεκδικήσεις και χωρίς αγωνιστικό πρόγραμμα προχωρά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για τις τρεις κλαδικές συμβάσεις που υπογράφει. Παίζοντας μάλιστα το παιχνίδι των εργοδοτών, αναγνωρίζει το ωρομίσθιο και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με "αντάλλαγμα" την καθιέρωση κάποιου πλαφόν!Συγκεκριμένα "διεκδικεί" αυξήσεις για το '96 σε δυο δόσεις και με "σπάσιμο" του ποσοστού αύξησης σε επιμέρους τμήματα, όπως ένα ποσοστό για τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, ένα για τις απώλειες εισοδήματος απ' το '93 και ένα ποσοστό για την αύξηση του ΑΕΠ, θέτοντας η ίδια σε αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των επιμέρους ποσοστών. Επίσης ζητά την καθιέρωση πλαφόν 15% για το ωρομίσθιο (δηλαδή οι ωρομίσθιοι να αποτελούν το 15% του συνόλου του προσωπικού), "αίτημα" που αποσύρθηκε μόνο από τη μια σύμβαση (του εμπορίου) μετά την παρέμβαση των σωματείων του εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχέδια συμβάσεων ορίζεται πως ισχύουν "αποκλειστικά μόνο για τα μέλη της ΟΙΥΕ", παραβιάζοντας τη σχετική εργατική νομοθεσία, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει σαν αίτημα η παρακράτηση ποσοστού 2 τοις χιλίοις απ' όλους τους εργαζόμενους υπέρ της Ομοσπονδίας!

Οπως επισημαίνει ο Π. Βαμβακάς,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ "η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων. Απέρριψε τις προτάσεις μας για διεκδίκηση ενιαίου ποσοστού αυξήσεων, καθώς και το πρόγραμμα δράσης με πανελλαδικές συγκεντρώσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς, με στόχο την ενεργοποίηση των εργαζομένων. Αντί να πιέσει τους εργοδότες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφήνει ουσιαστικά τα πράγματα να κυλήσουν υπέρ των εργοδοτών".

Μέταλλο

Να στηρίξει τα συμφέροντα των σιδηροβιομηχάνων ανέλαβε "εργολαβικά" η "ιερή συμμαχία" ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μεταλλεργατών,με τη συνδρομή αυτή τη φορά και του συμβούλου του "ΣΥΝ". Ετσι απέρριψε το αίτημα των σωματείων μετάλλου για διεκδίκηση ενιαίας κλαδικής σύμβασης και προχωρώντας ακόμα παραπέρα ζητά ποσοστό αυξήσεων 5% + 5% από τους σιδηροβιομηχάνους, κατά πολύ μικρότερο από το ποσοστό 12% που διεκδικεί από τους βιοτέχνες του κλάδου.

Αποτέλεσμα του κατακερματισμού (η ΠΟΕΜ υπογράφει τέσσερις συμβάσεις συνολικά) είναι η μεγάλη διαφορά στους μισθούς των εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες αντίστοιχα. Για παράδειγμα ο ηλεκτροσυγκολλητής της βιοτεχνίας παίρνει κατά 85.000 δρχ. μεγαλύτερο μισθό από τον ηλεκτροσυγκολλητή της βιομηχανίας. Οσο δε αφορά τις δυο άλλες συμβάσεις, των αμαξωμάτων και της αργυροχρυσοχοϊας διεκδικεί αντίστοιχα ποσοστά αυξήσεων 12% και 13%.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη στάση της "ιερής συμμαχίας" ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, τονίζοντας πως "απροκάλυπτα στηρίζουν τους σιδηροβιομηχάνους. Οχι μόνο απέρριψαν την πρότασή μας για ενιαία σύμβαση - που είναι και αίτημα των σωματείων - αλλά αρνήθηκαν και την πρότασή μας να διεκδικήσουμε από τους σιδηροβιομηχάνους επιπλέον ποσοστό αυξήσεων 8%, ώστε σε μια προοπτική τριών χρόνων να καλυφθούν οι διαφορές με τη βιοτεχνία. Επιπλέον, ακόμα και αυτά τα αιτήματα μπαίνουν σε αμφισβήτηση, αφού δε φαίνονται διατεθειμένοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να αξιοποιήσουν τη δύναμη των μεταλλεργατών. Εμείς καλούμε τα ίδια τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους διεκδικώντας κλαδικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

σποτ

Η προσπάθεια για καθήλωση, αλλά και πραγματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, τροφοδοτείται από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και την απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ