Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην τελική ευθεία για την απεργία της Πέμπτης

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Συνδικαλιστικά στελέχη μιλάνε για το νόημα της κινητοποίησης

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 22 Φλεβάρη, της απεργιακής συγκέντρωσης που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και των συγκεντρώσεων που θα γίνουν σε μια σειρά ακόμα πόλεις, μπαίνουν δυναμικά πολλά συνδικάτα σ' όλη τη χώρα.

Στόχος είναι να αποτελέσει η κινητοποίηση μια μαχητική και αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων, τόσο στις επιδιώξεις των βιομηχάνων, που προκαλούν, προτείνοντας αυξήσεις πείνας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όσο και στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Να αποτελέσει, επίσης, την αφετηρία νέων αγώνων στην πορεία υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, αλλά και των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα μεταφέρει η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ: "Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα για την πορεία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι δύο βασικά. Από τη μια μεριά, την αδιαλλαξία του ΣΕΒ, που με επιθετική προκλητικότητα απαντάει αρνητικά στα αιτήματά μας και, από την άλλη, έχουμε την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης που ενθαρρύνει αυτή τη στάση. Αλλά και την υποτονική και συμβιβαστική πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που με τη στάση της επιτρέπει να έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις οι εργοδότες. Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η μείωση των εισοδημάτων τους, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, κάνουν επιτακτική την ανάγκη της μαζικής συμμετοχής των εργατοϋπαλλήλων της χώρας στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάννιγγος, την ίδια μέρα στις 10 το πρωί και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται. Πρέπει να δώσουν το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να δώσουν συνέχεια σε αυτό τον αγώνα, για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σημειώνει σε δήλωσή του στο "Ρ":"Εργοδοσία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο αυταρχικές, αδιάλλακτες και σκληρές και αν είναι, ποτέ δεν είναι ανίκητες. Αυτό έχει αποδείξει η μακρόχρονη αγωνιστική πορεία της εργατικής τάξης. Ετσι και σήμερα, κυβέρνηση και εργοδοσία ανίκητες δεν είναι, όσο κι αν αυτό θέλουν να περάσουν στα μυαλά των εργαζομένων για δικούς τους βρώμικους λόγους. Είναι σήμερα διαπιστωμένο ότι τα "ζόρια" για τους εργαζόμενους είναι μεγάλα, αφού κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στημένο στα σπλάχνα της εργατικής τάξης το "Δούρειο Ιππο" τους, που δεν είναι άλλος από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία κάνει κάθε προσπάθεια να το αποδείξει, προσπαθώντας να περάσει στις γραμμές των εργαζομένων τον αποπροσανατολισμό και την ηττοπάθεια. Τέτοιες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ με τέτοιες "περγαμηνές" υπήρξαν και στο παρελθόν. Ομως η εργατική τάξη τις καταδίκασε, τις απομόνωσε, τις εξευτέλισε, τραβώντας το δικό της αγωνιστικό δρόμο με σημαντικές κατακτήσεις. Σίγουρα, σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα στις νέες, δύσκολες γι' αυτό, συνθήκες, για να έχει τη δυνατότητα εκπλήρωσης, όχι μόνο των επιμέρους στόχων που μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει, δυναμώνοντας τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις του, αλλά και να ανατρέψει τη σημερινή σε βάρος του κατάσταση, πρέπει να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στη θέση της συμμαχίας κυβέρνησης και εργοδοσίας, πρέπει να βρεθεί ο αντίπαλος που δεν είναι άλλος από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απεργία της 22 Φλεβάρη, ο διαχωρισμός και ενεργά του μπλοκ των ταξικών δυνάμεων από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ανάβει τα "φώτα", για να δουν οι εργαζόμενοι ποιος είναι και με ποιον, ποιοι και γιατί τους εκπροσωπούν. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διεκδικητικούς αγώνες. Για μια ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών. Για μια ΓΣΕΕ, που θα δίνει διέξοδο στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, θα συσπειρώνει το συνδικαλιστικό κίνημα, θα αντιστέκεται, θα παλεύει, θα κατακτά. Γι' αυτό πρέπει αυτή η απεργία να έχει και την ανάλογη με το βάρος των προβλημάτων των εργαζομένων επιτυχία, αλλά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα να δέσει τις πληγές του, που χρόνια του προξένησαν και από τη γωνιά, που προσπαθούν να το στριμώξουν, να βρεθεί στο κέντρο και ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων".

Η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,το οποίο συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων, στέλνει ξανά κάλεσμα αγώνα: "Μπροστά στην απεργία της 22 Φλεβάρη, καλούμε όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος σ' αυτήν. Πιστεύουμε ότι στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πρέπει να απαντήσουμε - μόνιμα να απαντάμε - με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο και αγώνες. Γι' αυτό διαφωνούμε με τη λογική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που περιορίζει τα αιτήματα στο 8 - 10% και στην ουσία έχει αποδεχτεί τη λογική του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν με το μονόδρομο της ενότητας, της πάλης και της ταξικής σύγκρουσης, γιατί η λιτότητα, η εξαθλίωση, αλλά και ο συμβιβασμός δεν είναι για τους εργάτες μονόδρομος, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας από κοινού με κλαδικές Ομοσπονδίες".

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ