Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Αγώνες με συνέχεια

- Τι ήταν αυτό που έκανε χτες τους εκπαιδευτικούς να βγουν στους δρόμους;

- Τα χτεσινά πανεκπαιδευτικά, σε πανελλαδική έκταση, συλλαλητήρια ήταν μια έκφραση αντίθεσης των εκπαιδευτικών στην ακολουθούμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας, που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και ντόπια μεγαλοσυμφέροντα. Είναι γεγονός, αυτό αναγνωρίζεται υποκριτικά και από την κυβέρνηση, πως τα προβλήματα της παιδείας και του εκπαιδευτικού συνεχώς οξύνονται. Οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται, με τραγικές επιπτώσεις στην υποδομή και λειτουργία των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αμείβονται με μισθούς πείνας και βιώνουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, τις οδυνηρές επιπτώσεις του προγράμματος "σύγκλισης", των εντολών του Μάαστριχτ, μέσω της πολιτικής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Η διπλή βάρδια στα σχολεία, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική και διοικητική υποδομή, η ανυπαρξία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών είναι προβλήματα δεκαετιών, που, αντί να λύνονται, οξύνονται.

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε μια ολομέτωπη συντονισμένη επίθεση ενάντια στην ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία, η αναθεώρηση του άρθρου 16, η "αποκέντρωση", η απόφαση του ΣτΕ, που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ύποπτα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η αμφισβήτηση της επετηρίδας, το Διεθνές Απολυτήριο απειλούν, αν δεν υψωθεί μέτωπο αντίστασης, να ξεθεμελιώσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

- Η χτεσινή μαζική κινητοποίηση τι μήνυμα έστειλε και ποιοι ήταν οι αποδέκτες του;

- Πρώτα από όλα, οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έστειλαν μήνυμα καταδίκης της ευρωκυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης οι κινητοποιήσεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας πανελλαδικού μετώπου παιδείας, που, όχι μόνο θα αντιστέκεται στην πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά θα διεκδικεί λύσεις για μια παιδεία πραγματικά δημόσια, δωρεάν, προς όφελος του λαού και όχι υποταγμένη στην οικονομία της αγοράς και του κέρδους. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν τη συναινετική τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, που, κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, παρά τη θέλησή τους, στις κινητοποιήσεις αυτές.

- Συνηθίζεται, οι αγώνες των εκπαιδευτικών να παίρνουν τέλος "με τις πρώτες ζέστες". Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν το τέλος ή αποτελεί αρχή;

- Είναι αλήθεια ότι ορισμένες δυνάμεις απολυτοποιούν, τόσο την περίοδο, όσο και τη μορφή του αγώνα. Η πείρα του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν εύκολες και έτοιμες λύσεις. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕΕ) πιστεύει ότι αγώνες μπορεί και πρέπει να ξεδιπλώνονται όλη τη χρονιά, με βάση, κάθε φορά, το μέγεθος και την οξύτητα των προβλημάτων. Είναι λάθος ότι μετά το Μάρτη δεν μπορούν να αναπτυχθούν αγώνες και ότι μόνο την περίοδο των εξετάσεων μπορούν να γίνονται αγώνες. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και παρέμβαση, αυτό κάνει και η ΔΕΕ, ώστε να αποκαλύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας αυτής της πολιτικής και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αγώνα. Η χτεσινή κινητοποίηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αγώνων το ερχόμενο διάστημα, παρά τα εμπόδια της συναινετικής πλειοψηφίας των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Οσο η υπόθεση του αγώνα περνά στα χέρια της βάσης και ταυτόχρονα ενισχύεται η ΔΕΕ, δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων στο επόμενο διάστημα.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ