Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΗΣ ΤΟΥ '36
Τίμησαν τους νεκρούς εργάτες

Τους νεκρούς αγωνιστές εργάτες της ηρωικής εξέγερσης του ΜΑΗ του '36 στη Θεσσαλονίκη τίμησαν χτες τα σωματεία των εργαζομένων και οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Αντιπροσωπείες των εργατικών σωματείων και των φορέων, αφού συγκεντρώθηκαν από τις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία προς το μνημείο των νεκρών αγωνιστών στη συμβολή των δρόμων Εγνατίας και Βενιζέλου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες εργαζομένων, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικών παρατάξεων, οργανώσεων ειρήνης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτικές νεολαίες και συνταξιουχικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν η Καπνεργατική Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια καπνεργατικά σωματεία, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οικοδόμοι, οι σιδηροδρομικοί, οι μεταλλεργάτες και πολλοί κλάδοι εργαζομένων, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, τοπικές οργανώσεις Ειρήνης και η ΕΔΥΕΘ, δήμαρχοι και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και αντιστασιακές οργανώσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, ενώ πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος παρευρέθηκαν στην τελετή και τίμησαν με την παρουσία τους νεκρούς του Μάη του '36. Στεφάνια επίσης κατέθεσαν η ΚΝΕ και η ΕΣΑΚ.

Στην τελετή μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και αρκετοί συγγενείς των νεκρών, αλλά και πρώην καπνεργάτες που συμμετείχαν τότε στην ηρωική εξέγερση και έζησαν τα γεγονότα μέσα από τις γραμμές των απεργών. Ο Γιώργος Ζάρας συνταξιούχος καπνεργάτης σήμερα, ενταγμένος στο Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο από το 1934 μίλησε στο "Ρ" για τα γεγονότα και τη διαχρονική τους σημασία: "Η κατάσταση τότε για τους καπνεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους δε διαφέρει σε πολλά με τη σημερινή. Οι έμποροι τότε εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική κρίση του 1929-'33 και επέβαλλαν στο μισό μείωση του μεροκάματου. Εμείς σε αντίδραση προχωρήσαμε σε ενοποίηση των καπνεργατικών σωματείων σε ένα, το Παγκαπνεργατικό, τον Αύγουστο του 1935. Τον Απρίλη του '36 ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις και το Μάη μέσα από τα κοινά προβλήματα το απεργιακό κύμα έγινε πανεργατικό και παλλαϊκό. Ακολούθησε η μεθοδευμένη από την Αστυνομία επίθεση που μόνο στόχο είχε την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος ενόψει της δικτατορίας του Μεταξά. Σήμερα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο εργασιακό μεσαίωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λ. Βίβλο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μόνο με ενωμένους αγώνες και θυσίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση".

Στη μνήμη του Γιώργου Τσαρουχά

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε επίσης χτες στη Θεσσαλονίκη για τον δολοφονημένο από τη χούντα αγωνιστή της Αριστεράς Γιώργο Τσαρουχά. Στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας με πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, πολλοί συναγωνιστές, φίλοι, συγγενείς και στελέχη του αντιστασιακού αγώνα κατά της δικτατορίας συγκεντρώθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια. Στη διάρκεια της σεμνής τελετής ο Σωτήρης Κωστόπουλος εκ μέρους της ΚΟΘ μίλησε για τη ζωή, τη δράση και τις συνθήκες της δολοφονίας του μεγάλου αγωνιστή. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ