Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αγώνας δρόμου για την εξουσία

Σε τακτικές κινήσεις, με στόχο να διευρύνουν την επιρροή τους και να βελτιώσουν προς όφελός τους τους συσχετισμούς δύναμης, προχωρούν οι εσωκομματικές ομάδες στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου στη διαμάχη για την εξουσία και την κατανομή πόστων και ρόλων.

Μετά την αποσαφήνιση των προθέσεων του Κ. Σημίτη στη συνεδρίαση της ΚΟ και τα όσα είπε περί "καθαρών λύσεων", οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του καθορίζουν ανάλογα την τακτική τους.

Ετσι ο Α. Τσοχατζόπουλος,από τη Λάρισα, απαντώντας ουσιαστικά στην ομιλία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι "όποιος θέλει καθαρές λύσεις, διαμορφώνει καθαρές σχέσεις με όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ". Ξεκαθαρίζοντας τις δικές του θέσεις τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου και κατά της αναβολής του, υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου, ενώ απέρριψε τα διλήμματα που θέτει η πλευρά Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τα εκβιαστικά. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να εμφανιστεί περισσότερος "φιλολαϊκός", λέγοντας ότι χρειάζεται "βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή". Ο στενός συνεργάτης του υφυπουργός Γ. Δασκαλάκης,προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ, εμφανίστηκε πιο σκληρός, λέγοντας πως "καθαρές λύσεις δε σημαίνει εκκαθαρίσεις".

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης είχε συνάντηση, διάρκειας περίπου 2 ωρών, με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη,μετά την οποία ο τελευταίος δήλωσε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τα εσωκομματικά και δε σημειώθηκε ούτε σύγκλιση ούτε απόκλιση. Το περιβάλλον του Κ. Σημίτη έκανε λόγο για αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ η πλευρά Αρσένη τόνιζε ότι στη συνάντηση έγινε μια ειλικρινής διερεύνηση των αμοιβαίων προθέσεων και θέσεων για το συνέδριο. Αργά το βράδυ ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε και με τον Κ. Λαλιώτη,αλλά δεν έγιναν δηλώσεις.

Το ΕΓ, που συνεδρίασε χτες, δεν κατάφερε πάλι να πάρει οριστικές αποφάσεις για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου και θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα. Η τριμελής επιτροπή, που είχε αναλάβει τη διαμόρφωση της εισήγησης, προτείνει οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου να εκχωρούνται από τον Α. Παπανδρέου και το θέμα ανάδειξης νέου προέδρου να λυθεί σε νέο έκτακτο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ