Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Αφομοιώνουμε δημιουργικά την ιστορική μας πείρα

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία "Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ, 1ος τόμος 1918 - 1949" και "7ος τόμος Επίσημων κειμένων 1949 - 1955" σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Βόλου

Στην τεράστια προσφορά του ΚΚΕ στο λαό μας και στην πατρίδα, αναφέρθηκαν οι Μ. Μαϊλης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και Τ. Μαμάτσης,υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ, παρουσιάζοντας - σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Βόλου - τα βιβλία "ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ 1918 - 1949" και "7ος ΤΟΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 1949 - 1955".

"Από την άποψη της υπογράμμισης του ρόλου του ΚΚΕ - τόνισε ο Μ. Μαϊλης- και παρά το ότι είναι δίχως σημασία τα υποθετικά "αν", όταν τα γεγονότα έχουν ξετυλιχτεί, δικαιούμαστε να πούμε, με απόλυτο τρόπο, πως θα ήταν τελείως διαφορετική, προς το χειρότερο, η εικόνα του κοινωνικού περίγυρου και της όλης εξέλιξης από το 1918, αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Με άλλα λόγια, αν δεν είχε υπάρξει, θα έπρεπε, έστω και καθυστερημένα, να το δημιουργήσουμε. Εξάλλου, ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν απορρέει και από το σήμερα; Υπάρχει στη χώρα μας άλλη πολιτική δύναμη εκτός του ΚΚΕ, που, με τόση συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα, ν' αντιστέκεται στην επίθεση της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας; Υπάρχει άλλο κόμμα που η πολιτική του να μην περιλαμβάνει συνεχείς ελιγμούς αποπροσανατολισμού του λαού, όπως συμβαίνει με τα αστικά κόμματα;

Και για να μην ανατρέχουμε στο παρελθόν, ας σταθούμε, προς επιβεβαίωση του παραπάνω, στα όσα βλέπουν τα μάτια μας τις τελευταίες μέρες. Ενας πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης, σπλάχνο από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, βεβαρημένος με όλο το αντιλαϊκό παρελθόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τους κύριους συμμέτοχους και συνυπεύθυνους της πολιτικής του κυβερνητικού κόμματος, κήρυκας ακόμα πιο αντιλαϊκής πολιτικής για το μέλλον, παρουσιάστηκε σαν από άλλο πλανήτη και μοστράρει αυτή την πολιτική σαν καινούρια. Σιγοντάρεται σ' αυτή την προσπάθεια από την εκστρατεία που ανέλαβαν τα ΜΜΕ να πείσουν το λαό για ξεκίνημα μιας δήθεν νέας εποχής, για τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια που αντιστέκεται στη μέχρι σήμερα ευτέλεια και άλλα παρόμοια, τη στιγμή που το ίδιο αντιλαϊκό πακέτο απλώς άλλαξε περιτύλιγμα".

Αναφερόμενος στη συνέχιση της προσφοράς του ΚΚΕ στο λαό και την Ελλάδα και στη σημερινή εποχή, ο Μ. Μαϊλης, επισήμανε:

"Την ιστορική πείρα του ΚΚΕ (θετική και αρνητική) προσπαθεί το Κόμμα μας να την αφομοιώσει δημιουργικά. Πιστεύουμε πως σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει αυτό στα προσυνεδριακά κείμενα για το 15ο Συνέδριό του, ιδιαίτερα στο σχέδιο Προγράμματος. Την ψυχή του Προγράμματος, που τίθεται στην κρίση του 15ου Συνεδρίου, αποτελεί η ιδέα του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου.

Η ιδέα δεν είναι, βέβαια, καινούρια. Μέτωπα του ενός ή του άλλου χαρακτήρα συγκροτήθηκαν, κατά καιρούς, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ δουλεύει από το 1974 στην κατεύθυνση της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου. Τώρα, ωστόσο, με το σχέδιο Προγράμματος, επιχειρούνται τομές και προσαρμογές στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι εξελίξεις των τελευταίων 15 χρόνων και ιδιαίτερα μετά το 1989-91.

Να ορισμένα βασικά διδάγματα για το σήμερα, στα οποία μας οδηγεί η ιστορική πείρα του κινήματός μας:

α) Ο αντιιμπεριαλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, δε θα οδηγήσει στο επαναστατικό φούντωμα της ταξικής πάλης, αν η εργατική τάξη δεν καταφέρει ν' αναδειχτεί σε ηγετική δύναμη αυτού του αγώνα, που τη μόνη φυσιολογική του εξέλιξη αποτελεί η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

β) Το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών δεν πρέπει να εξαντλείται στη συζήτηση του αν θα υπάρξουν ή όχι πολιτικές δυνάμεις που θα συμμαχήσουν με το ΚΚΕ στα πλαίσια του μετώπου. Το ζήτημα είναι η ετοιμότητα και ικανότητα του ΚΚΕ να χειρίζεται σωστά τα προβλήματα των συμμαχιών. Ασφαλιστική δικλείδα γι' αυτό αποτελεί η αταλάντευτη στόχευσή του στο σοσιαλισμό και η υποταγή της κάθε πολιτικής του ενέργειας σ' αυτόν το σκοπό.

γ) Η πορεία προς το σοσιαλισμό δε θα είναι ένα μονόπρακτο έργο, όπως δεν είναι τέτοιο έργο η κάθε επανάσταση σε όλες τις χώρες. Θα περάσει μέσα από φάσεις με ανόδους και πιθανά πισωγυρίσματα, με ανατάσεις και "στριμώγματα". Το ζητούμενο είναι η δύναμη του ΚΚΕ, οι δεσμοί του με την εργατική τάξη και άλλα στρώματα του λαού. Στο βαθμό που αυτά εξασφαλίζονται, διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντιμετώπισης των δυσκολιών".Κόμμα αγώνων και θυσιών

Στην αξία των δύο βιβλίων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, αναφέρθηκε οΤ. Μαμάτσης,τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει την ιστορία του και δίνει στη δημοσιότητα και μάλιστα τακτοποιημένα και σε χρονολογική σειρά όλα τα επίσημα ντοκουμέντα του. Αφού έκανε αναφορά στην ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στο Βόλο, ο Τ. Μαμάτσης υπογράμμισε ότι η ίδρυση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε κάτω από τη ζωοδότρα επίδραση της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Και τόνισε:

"Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το ΚΚΕ πάλεψε ακούραστα και ανυποχώρητα για το ψωμί, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, ενάντια στην απάνθρωπη κεφαλαιοκρατική εκμετάλλευση και καταπίεση. Υπερασπίστηκε με συνέπεια και χωρίς συμβιβασμούς τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς και τους έδειξε το δρόμο, όχι της υποταγής και της μοιρολατρίας, όχι των ρεφορμιστικών αυταπατών και της συνθηκολόγησης, αλλά της οργάνωσής τους, της συνειδητοποίησης των συμφερόντων τους και της κοινής αγωνιστικής διεκδίκησης του κλεμμένου ιδρώτα τους και του δίκιου.

Δεν υπάρχει δίκαιος αγώνας των εργαζομένων, μικρός και μεγάλος, που να μην υποστηρίχτηκε δραστήρια και θαρραλέα από το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει αυθαιρεσία, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική ενέργεια, δίωξη και αστυνομική βία σε βάρος του λαού, που να μην την κατάγγειλε και τη στιγμάτισε. Μια σειρά κατακτήσεις, όπως το 8ωρο κι αργότερα το 7ωρο, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η διανομή γης σε αγρότες, η χορήγηση επιδομάτων στους ανέργους, η προστασία της επαγγελματικής στέγης, η ισοτιμία των γυναικών, η υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση και πολλά άλλα, οφείλονται, σε σημαντικό βαθμό, στην πάλη και τη συμβολή του ΚΚΕ και στην επίδραση που άσκησε το σοσιαλιστικό σύστημα".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες του ΚΚΕ για την ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, στεκόμενος ιδιαίτερα στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και στον αγώνα του ΔΣΕ, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά: "Ο ρόλος που έπαιξε το ΚΚΕ στην οργάνωση και καθοδήγηση της Εθνικής Αντίστασης αρκούσε και αρκεί για να αποσπάσει την αναγνώριση, την τιμή και την ευγνωμοσύνη και της επίσημης πολιτείας. Αλλά, πού τέτοια ευαισθησία και πού τέτοια πατριωτική έξαρση, εκτίμηση και στάση; Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, που δόξασαν την πατρίδα μας και έσωσαν την τιμή και τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, είχαν την ίδια τύχη με τους αγωνιστές και ήρωες του αθάνατου Εικοσιένα". Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "κανένα άλλο κόμμα στη χώρα μας δεν έχει τέτοια μακρόχρονη ζωή και δράση. Κανένα δεν έχει να επιδείξει τέτοια ηρωική ιστορία. Τέτοια άκαμπτη δύναμη και ανθεκτικότητα στις διώξεις, στα εμπόδια και στις κάθε λογής αντιξοότητες, Τέτοια πίστη στα ιδανικά και τους σκοπούς της πάλης του. Τέτοια συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ