Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Προς ολική παράδοση στο ξένο κεφάλαιο

Σαφείς οι κυβερνητικές προθέσεις, όπως προκύπτουν από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την ΑΓΕΤ

Την πρόθεσή της να συνεχίσει αταλάντευτα την πολιτική ξεπουλήματος της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στο ξένο κεφάλαιο επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, για την ΑΓΕΤ, του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη.Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση επιστροφής της ΑΓΕΤ στο ελληνικό δημόσιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό πέρασμα της επιχείρησης στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι". "Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης - είπε - ως ιδιωτικής πια επιχείρησης, διέπεται από διαμορφωμένο συμβατικό πλαίσιο, περιλαμβανομένου και του Κοινοτικού Δικαίου και συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ασφαλώς πρέπει να συντελεστεί εντός του πλαισίου αυτού και με βάση το δημόσιο συμφέρον και με βάση το συμφέρον της συγκεκριμένης τράπεζας". Ακόμη ο υφυπουργός προτίμησε τη "σιγήν ιχθύος", μη δίνοντας την παραμικρή απάντηση στις καταγγελίες του κομμουνιστή βουλευτή Δ. Κουμπούρη ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για το ολικό πέρασμα των μετοχών της ΑΓΕΤ στην "Καλτσεστρούτσι" και για το ξεπούλημα στο ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου των υπόλοιπων ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών. Κατά τ' άλλα ήταν λαλίστατος, μιλώντας για την κατ' ευφημισμόν πλέον ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και για το λαμπρό μέλλον που έχει!!!

Δ. Κουμπούρης: Πάτε για ολικό ξεπούλημα

"Μ' αυτά που είπατε, υπογράφετε τη θανατική καταδίκη της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, παραδίδοντάς τη στους ξένους", είπε απαντώντας στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης. Και συμπλήρωσε: "Μιλάτε κατ' έθιμο για ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει παραδοθεί και συνεχίζει να παραδίδεται με την πολιτική σας στους ξένους. Την έβαλε στο χέρι το ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου και θα τη βάλει ακόμη παραπέρα, με αποτέλεσμα η χώρα να υποστεί σημαντικές συνέπειες, και οικονομικές και αμυντικές. Κι όμως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε καταγγείλει την πώληση της ΑΓΕΤ ως οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο και είχε δεσμευτεί για την επιστροφή της επιχείρησης στο δημόσιο. Σήμερα είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί διαπραγματεύονται την αγορά του πακέτου των μετοχών της ΑΓΕΤ, που κατέχει η Εθνική για να εξασφαλίσουν τον απόλυτο έλεγχο της επιχείρησης. Γίνονται επίσης διαπραγματεύσεις για την πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας" και ήδη από τις τέσσερες ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες η "Χάλυψ" ελέγχεται από ξένο όμιλο. Ετσι μόνο κατ' όνομα θα υπάρχει ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Αυτή είναι η κατάσταση και η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει το παραμικρό συμπέρασμα για το πού οδηγεί αυτή η πολιτική. Αντίθετα από την απάντησή σας σήμερα στη Βουλή διαφαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να τη συνεχίσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
.... και από τους Αγγλους στους Γάλλους! (2001-01-09 00:00:00.0)
Το καρτέλ του τσιμέντου έπεσε στα ...μαλακά (2000-03-16 00:00:00.0)
Προς νέα συρρίκνωση προσωπικού (1999-02-27 00:00:00.0)
Απεργάζονται νέα σκοτεινά σενάρια (1998-02-06 00:00:00.0)
Στον απόλυτο έλεγχο της "Καλτσεστρούτσι"! (1996-11-23 00:00:00.0)
Να τοποθετηθούν όλοι για την ΑΓΕΤ (1996-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ