Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΗΝ "ΟΜΠΡΕΛΑ" ΤΟΥ ΣΤΕ
"Γη και ύδωρ" στους Αμερικανούς!

Με ευθύνη της κυβέρνησης, "έσπασε" για μια ακόμα φορά το καμποτάζ! Οι ναυτεργάτες απέτρεψαν δυναμικά τον κατάπλου του "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά ο υπουργός το έστειλε στο Ναύπλιο!

Με μία ακόμα δυναμική αντίδραση ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του Πειραιά αποτράπηκε χτες - για δεύτερη φορά σε δύο βδομάδες - ο κατάπλους του αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Πειραιά, κατάπλου για τον οποίο άσκησε εντονότατες πιέσεις η αμερικανική κυβέρνηση, έδωσαν την έγκρισή τους η ελληνική κυβέρνηση και το ΣτΕ, αλλά τελικά δεν έγινε κατορθωτός. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να σπάσουν το "καμποτάζ", το καθεστώς, δηλαδή, που επιτρέπει μόνο σε πλοία με ελληνική σημαία να εκτελούν δρομολόγια ακτοπλοϊας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην προσπάθειά τους, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση, βρήκαν - αντικειμενικά - αρωγό και το ΣτΕ, το οποίο προχτές έβγαλε απόφαση με την οποία διέτασσε την αναστολή εκτέλεσης προηγούμενης απόφασης του Λιμεναρχείου Πειραιά, με την οποία απαγορευόταν στο "Μάρκο Πόλο" να προσεγγίσει στο λιμάνι. Τελικά το πλοίο με άδεια του υπουργού Κ. Σφυρίου προσέγγισε στο λιμάνι του Ναυπλίου, αφού στον Πειραιά, παρά την κινητοποίηση τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ και όλης της δύναμης του Λιμενικού, δεν μπόρεσε να "πιάσει".

Ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων τους, συγκεντρώθηκαν από τις 6 το πρωί στην Ακτή Ξαβερίου, όπου αναμενόταν η άφιξη του πλοίου και κατέλαβαν την προκυμαία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ Β. Ξένος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά Γ. Μίχας,ο γραμματέας του ΕΚ Αθήνας Π. Σοφός κ. ά. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από την ακτή στις 11.30 το πρωί, ανανεώνοντας το "ραντεβού" τους για την πανεργατική συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 30 του Μάη στην Ακτή Μιαούλη, συγκέντρωση, την οποία ας σημειωθεί δε στηρίζει η ΠΝΟ...

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από το υπουργείο Ναυτιλίας να εκδώσει υπουργική απόφαση που να απαγορεύει στο "Μάρκο Πόλο" να δέσει σ' όλα τα λιμάνια της χώρας. Οπως σημείωσε ο Στρ. Κόρακας, με την κυβερνητική πολιτική σμπαραλιάζονται τα πάντα, κινδυνεύει το ταμείο των ναυτεργατών και η εργασία χιλιάδων εργαζομένων στην ακτοπλοϊα. Ο υπουργός επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ, αν και η ελληνική νομοθεσία του επιτρέπει να προστατέψει το "καμποτάζ". Αργότερα σε έκτακτη συνέντευξη δήλωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις κρουαζιέρες ξένων πλοίων.

Η ΚΟ Ναυτεργατών

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των ναυτεργατών και των εργαζομένων που έδωσαν το "παρών" στο λιμάνι του Πειραιά. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), τονίζει, για δεύτερη φορά, με πειρατικό τρόπο, σε ρόλο συνυπεύθυνου της παραβίασης της εθνικής νομοθεσίας, επέτρεψε το σπάσιμο του καμποτάζ, έστειλε το "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι του Ναυπλίου. Η ΚΟΝ τονίζει την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για την προστασία του καμποτάζ, το χτύπημα της εφοπλιστικής ασυδοσίας και του καθεστώτος των πλοίων με σημαία ευκαιρίας. Οι ναυτεργάτες απαιτούν τη λήψη μέτρων για την απασχόληση, την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ καλεί όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στην πανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει στις 30 του Μάη, 10.30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά (Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ