Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
2

Βασιλάκος Λυκούργος

Κομματική Οργάνωση Αθήνας

Τα ντοκουμέντα της ΚΕ αποτελούν ουσιαστικές, τεκμηριωμένες και αναλυτικές εμβαθύνσεις στο φως της κοσμοθεωρίας μας, καθώς και των συγκεκριμένων συνθηκών, μέσα στις οποίες δρα το ΚΚΕ, μαζί φυσικά με τον εμπλουτισμό τους από την όλη προσυνεδριακή συζήτηση και τη συζήτηση στο ίδιο το Συνέδριο.

Η εποχή μας σωστά χαρακτηρίζεται σαν εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό. Ο χαρακτηρισμός αυτός έχει να κάνει με τη Μ - Λ αντίληψη και ανάλυση της εποχής μας. Για να απαλλαγεί ο λαός μας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, πρέπει απαραίτητα να κατακτήσει την εξουσία η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να γίνει η σοσιαλιστική επανάσταση, να εγκαθιδρυθεί η δικτατορία του προλεταριάτου.

Κατά τη γνώμη μου σωστά η ΚΕ εκτιμάει ότι ο δρόμος που βοηθάει, κάτω από προϋποθέσεις βέβαια, για το πέρασμα στο σοσιαλισμό, είναι η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου. Ενός μετώπου που πρέπει να κατακτά τα χαρακτηριστικά μιας λαϊκής - πολιτικοποιημένης οργάνωσης, που να μπορεί να συγκρούεται, να έρχεται σε ρήξη, να επιδρά στην αλλαγή των συσχετισμών, ν' αντιπαλεύει μ' όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, των πολυεθνικών, τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού.

Ζητήματα καθοριστικά για τη συγκρότηση και ανάπτυξη του μετώπου θα είναι η άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η άνοδος της πολιτικής συνείδησης ενός μεγάλου τμήματος της εργατικής τάξης. Για τις πολιτικές συμμαχίες του μετώπου μελλοντικά, δεν μπορούμε ν' αποκλείσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις ή κινήσεις που θα δημιουργηθούν, που όμως θ' αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το κυριότερο, νομίζω, είναι τι κριτήρια θα κυριαρχήσουν σ' αυτές τις συμμαχίες σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν και για ποιον θα γίνουν. Για το ζήτημα - αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο και εξουσία - νομίζω ότι αν κατακτήσει την κυβέρνηση το μέτωπο με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πρέπει να επιδιώξει αυτή η κυβέρνηση, μέσα από τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει, ή θα συμβάλλει, αυτή η κυβέρνηση να οξύνει τη σύγκρουση, ανάμεσα στο λαό από τη μια και τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό από την άλλη. Σε κάθε περίπτωση το κλειδί θα είναι η συσπείρωση της εργατικής τάξης, η κατάχτηση του ηγετικού καθοδηγητικού ρόλου της στο μέτωπο και η δύναμη και ο ρόλος του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά το συνέδριο όλο το Κόμμα, να εντείνει τις προσπάθειες για την καλύτερη και μεγαλύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπων δράσης πάνω στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Ορισμένες σκέψεις:

1. Τα προβλήματα της παιδείας (ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση της δωρεάν παιδείας κ. ά.) μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις σε μια κατεύθυνση αντίστασης σ' αυτές τις επιλογές. Μπορούν να συσπειρώσουν συλλόγους γονέων, μαθητικά συμβούλια, συλλόγους δασκάλων - καθηγητών, σωματεία, μαζικούς φορείς.

2. Το κίνημα της ειρήνης σήμερα μπορεί να συσπειρώσει χιλιάδες εργαζόμενους. Συσπείρωση και οικοδόμηση, όμως, σε αντιιμπεριαλιστική βάση, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς, στη νέα τάξη πραγμάτων.

3. Το Μάαστριχτ και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Συνθήκης μπορούν να συσπειρώσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην κατεύθυνση του δημοψηφίσματος, της αντίστασης και απειθαρχίας στις αποφάσεις της ΕΕ, της αποδέσμευσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ