Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δορογκιδένης Χρήστος

ΚΟ Τασκένδης

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, επιτρέψτε μου να σας μεταδώσω τους εγκάρδιους συντροφικούς χαιρετισμούς από τους κομμουνιστές και τους συντρόφους ολόκληρου του συλλόγου μας, που βρίσκονται ακόμη στη δεύτερή τους πατρίδα, στην πόλη Τασκένδη, Τσιρτσικτού Ουζμπεκιστάν και στη Μόσχα.

Οι σύντροφοί μας, με τη σκέψη και την ψυχή τους, βρίσκονται ολόψυχα πάντα στην πατρίδα μας, Ελλάδα.

Σύντροφοι, στην οργάνωσή μας είμαστε 110 κομμουνιστές και είναι οργανωμένοι κατά παραρτήματα. Δύναμη όλης της παροικίας μας είναι 4.650 άτομα και άλλοι τόσοι είναι Πόντιοι, που τώρα τελευταία, με πρόταση του ΥΠΕΞ και της ΓΓΑΕ, ο Σύλλογός μας τους εξυπηρετεί κι αυτούς. Στην οργάνωση τώρα έχουμε οργανώσει και συγκροτήσει συμβούλιο νέων, που ακόμη έχει τις αδυναμίες του, όμως, δουλεύει και παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογός μας. Οργανώσαμε κι έχουμε συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορωδία, θεατρικό τμήμα και σε όλες τις γιορτές δίνουν παραστάσεις και οι επισκέπτες μας που τα παρακολουθούν συγκινούνται και εκφράζουν τις μεγάλες τους εντυπώσεις.

Ολα αυτά, σύντροφοι, φροντίζουμε να έχουν μια μεγάλη απόδοση και να κρατήσουμε μια παροικία σαν ένα κομμάτι Ελλάδα στην Τασκένδη, διότι αυτό το κομμάτι Ελλάδα είναι μια μεγάλη ιστορία στο Ουζμπεκιστάν που έζησαν και ζούνε ακόμη εκεί οι Ελληνες.

Σύντροφοι, όλοι οι σύντροφοί μας, μέλη του Κόμματος και εξωκομματικοί, είναι συσπειρωμένοι γύρω στην οργάνωσή μας των πολιτικών προσφύγων που ζούνε στο Ουζμπεκιστάν, παρακολουθούν και είναι γνώστες της παγκόσμιας κατάστασης, της κατάστασης στην Ελλάδα και του Κόμματός μας και ενθουσιάζονται με την άνοδο του Κόμματός μας. Τη γραμμή και τη θέση του ηρωικού ΚΚΕ την εγκρίνουμε και συμφωνούμε απόλυτα.

Σύντροφοι, τη διάλυση του ΚΚΣΕ, τη διάλυση της ΣΕ, του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, του Συμφώνου της Βαρσοβίας, εμείς οι πολιτικοί πρόσφυγες τα ζήσαμε από κοντά και μας πονάει αυτό πάρα πολύ, διότι την περισσότερή μας ζωή τη ζήσαμε και διαπαιδαγωθήκαμε μέσα στην οικοδόμηση του σοσιαλιστικού συστήματος, γευτήκαμε το σοσιαλισμό, διαπαιδαγωγηθήκαμε σ' αυτόν.

Το ποιοι είναι αίτιοι γι' αυτό το πράγμα προδότες και εχθροί του σοσιαλισμού και κομμουνισμού εμείς τους ξέρουμε έναν προς έναν, με επικεφαλής τους Αμερικάνους και Γερμανούς, Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν και ΣΙΑ, που γίνανε δούλοι των ιμπεριαλιστών. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχουν αναστατωθεί πολλοί απ' αυτούς, έχουν ετοιμάσει τις βαλίτσες και τα εισιτήριά τους για αναχώρηση στο εξωτερικό, σε περίπτωση που πάρει την εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρώσικης Ομοσπονδίας. Πολύ καλά το καταλαβαίνουν πως αργά ή γρήγορα ο σοσιαλισμός πάλι θα θριαμβεύσει και ο κομμουνισμός θα νικήσει.

Αυτή είναι η νομοτελειακή εξέλιξη της ανθρωπότητας. Δε θα πω και πολλά για τα προβλήματα αυτά, διότι το Κόμμα τα είπε, τα λέει και θα τα πει και παραπέρα.

Και τώρα θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα προβλήματα που αντιμετώπισε και η δικιά μας οργάνωση με την πτώση του σοσιαλιστικού συστήματος και αντιμετωπίζει ακόμη μια σειρά προβλήματα. Μας αρέσει - δε μας αρέσει, πρέπει να πούμε τις αδυναμίες και τα λάθη. Και πρώτον, ποιος μας επέβαλε και μας βίασε να κλείσουμε την εφημερίδα "Νέος Δρόμος" στην Τασκένδη; Δεύτερον, με ποιανού πρωτοβουλία διαλύθηκε το ξακουστό συγκρότημα "Μπουζούκι"; Τρίτον, ποιος έριξε το σύνθημα πως ο επαναπατρισμός τελείωσε και όποιος επαναπατρίζεται επαναπατρίζεται, όποιος μένει μένει, ο επαναπατρισμός τελείωσε τη στιγμή που τα προβλήματα των συντρόφων, πολιτικών προσφύγων δεν είχαν λυθεί, όπως η συνταξιοδότηση και το γένος που έως σήμερα ακόμη δεν έχουν λυθεί; Στο κλείσιμο της ομιλίας μου, θέλω να αναφερθώ στα προβλήματα και καθήκοντα που στέκονται μπροστά μας και αυτά είναι: 1. Παράταση και λύση της συνταξιοδότησης γι' αυτούς που βρίσκονται ακόμη στο Ουζμπεκιστάν. 2. Το πρόβλημα του γένους, που να μπορούν οι σύντροφοί μας όταν το θελήσουν να έρχονται στην πατρίδα τους, Ελλάδα. Για το πρόβλημα του γένους, η πρεσβεία υποσχέθηκε να στείλει στην Τασκένδη στο Σύλλογό μας επιτροπή για αποχαρακτηρισμό των συντρόφων του γένους. Εμείς όμως απ' αυτό το βήμα του Συνεδρίου μας θέλουμε να αποταθούμε στη δική μας κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός μας, για να οξύνει τα δύο αυτά ζητήματα και να ζητήσει από την κυβέρνηση τη λύση τους.

Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να τους πούμε πως δε ζητάμε ελεημοσύνη από την κυβέρνηση, αλλά ζητάμε εκείνο που δικαιούμαστε σαν Ελληνες.

Οι σύντροφοι Ουζμπέκοι πολύ εκτιμούν τη δράση και τις δουλιές που έχουν κάνει οι πολιτικοί πρόσφυγες στα χρόνια ζωής στην Τασκένδη. Χάρη σ' αυτό, μια οδός στην Τασκένδη έχει ονομαστεί με το όνομα του εθνικού μας ήρωα Νίκου Μπελογιάννη.

Τελειώνοντας, σύντροφοι, θέλω να ευχηθώ στους αντιπροσώπους του 15ου Συνεδρίου μας να διαφυλάξουμε την ενότητα και πειθαρχία στο Κόμμα μας πάνω στην αθάνατη θεωρία μαρξιστικο-λενινιστικής βάσης.

Σας ευχαριστώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κηδεία του συντρόφου Κώστα Τάτση (2023-03-29 00:00:00.0)
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ (2014-08-05 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (2011-05-22 00:00:00.0)
Δώστε λύση στα προβλήματα των Ελλήνων της περιοχής (2005-01-09 00:00:00.0)
Δε δόθηκε άσυλο λόγω Ελληνοτουρκικών (1999-03-03 00:00:00.0)
Ενα γράμμα που σπαράζει την καρδιά (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ