Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταταρίδης Πέτρος

ΚΟ ΔΕΗ

Συν/φοι,

Στην τοποθέτησή μου θα ήθελα να αναφερθώ στα ζητήματα ενέργειας και συγκεκριμένα με την ΗΕ, έτσι ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες που στον ένα ή τον άλλο βαθμό φρενάρουν τη δουλιά μας. Αδυναμίες που έχουν να κάνουν με την ελλιπή επεξεργασία θέσεων των νέων δεδομένων που μεθοδεύονται από την ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων.

Είναι λάθος να λέμε ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Το παιχνίδι είναι πολύ πιο χοντρό, γιατί η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αστικής τάξης. Οι οδηγίες της ΕΕ, που σ' αυτές πάνω είναι προσαρμοσμένες και ο Ν. 2244 αλλά και το περιβόητο νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", καθώς επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται με το ΦΑ, κτυπάνε τη ΔΕΗ στο πιο νευραλγικό σημείο, δηλαδή στην παραγωγή, που μέχρι τώρα γίνεται με λιγνίτη.

Στην περιοχή Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα και αποτελεί άξιο προσοχής η μελέτη του ΕΜΠ για την καλύτερη και πιο μακρόχρονη εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Το Κόμμα μας, στην ανάπτυξη των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό, πρέπει να βλέπει τη συνεργασία μας με τις χώρες των Βαλκανίων στο επίπεδο ενέργειας που σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να παίξουμε πρωταρχικό ρόλο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και ισότιμης συνεργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριληφθεί η ενέργεια μέσα στο πρόγραμμα, γιατί παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των υλικών προϋποθέσεων.

Προτείνω τη σύσταση Επιτροπής Ενέργειας με ευθύνη της ΚΕ που θα βλέπει και θα επεξεργάζεται τα ζητήματα αυτά. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την Επιτροπή μπορούν να παίξουν οι ευρωβουλευτές και βουλευτές του Κόμματος.

Και σ' αυτά τα ζητήματα που τα βάζουμε και τα παλεύουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, διαπιστώνω η πολιτική του Κόμματος έχει απήχηση στη συνείδηση των εργαζομένων. Αυτό δείχνουν μια σειρά εκλογικά αποτελέσματα από διαδικασίες σωματείων, όπου τα αποτελέσματα ήταν ακόμη και διπλασιασμός των δυνάμεών μας. Στο συνδικαλιστικό κίνημα τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Η διαφορετικότητα των θέσεών μας επιβεβαιώνεται καθημερινά και πέρασε σ' ένα βαθμό στη συνείδηση των εργαζομένων. Ομως πρέπει να είμαστε στις παρεμβάσεις μας προσεκτικοί και να μην ταυτίζουμε την πολιτική και την ηγεσία με τη βάση. Είναι απαραίτητο να πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλίες για ανάπτυξη του μετώπου κύρια από τη βάση. Ο συντονισμός της δράσης των ΔΕΚΟ και άνοιγμα στους ΕΒΕ - αγρότες πρέπει να είναι η πρόταση που θα παλεύουμε στα όργανα του μαζικού κινήματος.

Εχουμε πολύ δουλιά ακόμη να κάνουμε έτσι ώστε οι θέσεις μας να πάρουν σάρκα και οστά μέσα στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ