Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ράζου Λουίζα

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πελοπόννησος

(Κατατέθηκε)Οπως καθαρά αποτυπώνεται στην εισήγηση της ΚΕ, όλη η προσυνεδριακή διαδικασία έδωσε τη δυνατότητα, να εμπλουτιστούν τα κείμενα, να αποσαφηνιστούν ζητήματα σε θετική κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό, εξασφαλίζει και αποτελεί παρακαταθήκη για το δυνάμωμα της παρέμβασης των κομμουνιστών στο κίνημα.

Μόνο θετικά μπορεί να χαιρετηθεί η αταλάντευτη εμμονή σε Μ - Λ θέσεις. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτής της διαπίστωσης θέλω να σημειώσω ένα μόνο ζήτημα: συμφωνώ απόλυτα με την εγκατάλειψη της λογικής των σταδίων, έτσι όπως την είχε επεξεργαστεί το 10ο Συνέδριο, πιστεύω ότι η επιλογή αυτή είναι σωστή και με καλύπτουν οι λόγοι που για αυτήν βάζει η εισήγηση. Δηλαδή: Α) Την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και Β) την Ευρωπαϊκή, καπιταλιστική ενοποίηση. Οι δύο παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό επίσης με την ανάλυσή μας για τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού και τις διεθνείς εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, επιβεβαιώνουν την επιλογή του Προγράμματος.

Ετσι σωστά αναλύουμε, ότι η εξάρτηση της χώρας και η ανισότιμη θέση της δεν αποτελεί ξεχωριστό, "εξωτερικό" πρόβλημα. Σίγουρα είναι αναπόσπαστα δεμένη με το κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα. Δηλαδή η ελληνική άρχουσα τάξη, δεν είναι απλά υποτελής στην ΕΕ, όπως πολλές φορές σχηματικά κατανοείται. Αντίθετα, από την άποψη υπεράσπισης των συμφερόντων της είναι οργανικά συνδεδεμένη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ετσι το ίδιο το ελληνικό αστικό κράτος είναι οργανικό στοιχεία των διακρατικών μηχανισμών του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Απ' αυτή την άποψη, εγώ καταλαβαίνω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικός καπιταλισμός χωρίς μονοπώλια και χωρίς ανισότιμη πρόσδεση στην ΕΕ. Γι' αυτό και το ζήτημα της οριστικής λύσης της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της χρηματιστικής ολιγαρχίας, δεν μπορεί να γίνει σε κανένα ενδιάμεσο στάδιο, από κανένα άλλο κράτος, χρειάζεται πλέον την επαναστατική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση του νέου τύπου κράτους, της Δικτατορίας του Προλεταριάτου.

Απ' αυτή την άποψη, αποτελεί θετικό γεγονός, στην εισήγηση και το σχέδιο προγράμματος, η αποσαφήνιση της θέσης για την κυβέρνηση του μετώπου. Η εισήγηση φράζει το δρόμο σε παρερμηνείες, με τη διατύπωση των δύο πιθανών δρόμων, μέσα από τους οποίους μπορεί να προκύψει κυβέρνηση του μετώπου και το σαφή προσδιορισμό της αποστολής της και του ρόλου του ΚΚΕ μέσα σ' αυτή.Σίγουρα το 15ο Συνέδριο, μπορεί και πρέπει με τις αποφάσεις του να εμπνεύσει τους Ελληνες κομμουνιστές, την εργατική τάξη και τη νεολαία για την αντεπίθεσή τους, ενάντια στην προσωρινή παντοκρατορία της "νέας τάξης" και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης (2017-02-19 00:00:00.0)
Αντιλήψεις χρήσιμες για το σύστημα (2013-04-21 00:00:00.0)
Προβληματισμοί σε δυο ζητήματα (2013-03-02 00:00:00.0)
Για την πορεία της σοβιετικής εξουσίας (2009-02-06 00:00:00.0)
Προς τα πού βαδίζει η «παγκοσμιοποίηση»; (2001-08-08 00:00:00.0)
Νομάρχες σε ρόλο "μπάτσου"; (1998-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ