Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1Συντυχάκης Μανώλης

Συντυχάκης Μανώλης

Γραμματέας ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης

Η διαμόρφωση των α-α-δ-μ, καθώς και το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης, απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης των εργαζομένων, ισχυρό ΚΚΕ, διαπαιδαγώγηση του λαού και της νεολαίας, στα ιδανικά της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Η επιτυχής συγκρότηση των μετώπων, εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και ιδιομορφίες του κάθε χώρου, νομού ή περιοχής. Εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης του ΜΚ, την ιεράρχηση προβλημάτων και στόχων, από το βαθμό συνειδητότητας των μαζών. Πρέπει να μας διακρίνει η ευελιξία, η διορατικότητα, η ικανότητα να προσαρμόζουμε την τακτική και επιμέρους στόχους μας στη δεδομένη πολιτική συγκυρία.

Για παράδειγμα οι ιστορικές παραδόσεις της Κρήτης, η κοινωνική της διάρθρωση, η διαπλοκή των κοινωνικών συμφερόντων, έχουν ενισχύσει τον φιλελευθερισμό με σημάδια ενός ιδιότυπου συντηρητισμού. Η γεωγραφική της θέση, η αποκοπή της από την κυρίως χώρα, ο πλούσιος πολιτισμός, οι παραδόσεις στις τέχνες και στα Γράμματα, δημιούργησαν έναν ιδιότυπο τοπικισμό. Η εφαρμογή λοιπόν των α-α-δ-μ πρέπει να ανταποκρίνεται και να εξειδικεύεται στη βάση των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών. Ταυτόχρονα, οι συνέπειες απ' την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, η εφαρμογή των ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, η με άνισους όρους διεθνοποίηση των οικονομιών και υπηρεσιών, η διείσδυση πολυεθνικών στη σφαίρα του εμπορίου και τουρισμού, επιδρούν αρνητικά στην οικονομία του νησιού.

Το ξεπούλημα της κρητικής γης στους ξένους, η αλλοίωση των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών, ο ξενόφερτος τρόπος ζωής, δονεί το μεγαλείο της κρητικής ψυχής, τους κάνει ξένους μέσα στον τόπο τους.

Τα προβλήματα των εργαζομένων, σ' όλο το φάσμα του τουρισμού, στη ΒΙΠΕ, στο λιμάνι, στο εμπόριο, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις, οι εκβιασμοί εργοδοτών, μεγαλοξενοδόχων, διαμορφώνουν το παζλ της τραγικής σημερινής πραγματικότητας. Το ενεργειακό, τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, καθώς και η όξυνση των τελευταίων από την ασύδοτη δράση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ με τα πυρηνικά τους απόβλητα, είναι μια ξεχωριστή κοινωνική - πολιτική διάσταση.

Κατά συνέπεια το ΜΛΚ δεν πρέπει να αρκείται μόνο στη διεκδίκηση εισοδηματικών αλλαγών ή στη στείρα καταδίκη του Μάαστριχτ, αλλά να προβάλλονται οι εναλλακτικές λύσεις α-α-δ διεκδικήσεις με σαφή προσανατολισμό. Να συνδυάζουμε το γενικό με το μερικό καθώς και το τοπικό με το εθνικό και το διεθνικό.

Η από κοινού συνάντηση και συμφωνία όλων των βουλευτών της Κρήτης στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών και η αποσιώπηση όλων των παραπάνω προβλημάτων που ανέφερα, αποδεικνύουν την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για 5 κόμματα δύο πολιτικές. Μας προφυλάσσει από συγχύσεις, αυταπάτες ή παρεκκλίσεις ρεφορμιστικού και οπορτουνιστικού χαρακτήρα.

Τα όρια διαχωρισμού νεοφιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας είναι δυσδιάκριτα, αφού κινούνται στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του καπιταλισμού.

Στο γεγονός ότι οι πολιτικές των άλλων κομμάτων αντικειμενικά ταυτίζονται, φωτογραφίζεται και η ταξική ουσία της πολιτικής τους και αντίστροφα.

Η θέση αυτή δεν αναιρεί την προσπάθεια αναζήτησης διαύλων επικοινωνίας και συσπείρωσης πλατύτερων μαζών λαού και νεολαίας με σαφή α-α-δ χαρακτήρα. Μας διευκολύνει στον απεγκλωβισμό υγειών δυνάμεων από τα πλοκάμια των αντιπάλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρητικά εδέσματα (2010-05-04 00:00:00.0)
Η κρητική γη πουλιέται σε αλλοδαπούς (2001-08-15 00:00:00.0)
Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας (2001-01-31 00:00:00.0)
«Ρωμαϊκή και Πρωτοβυζαντινή Κρήτη» (2000-09-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-10 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητη η επίσκεψη Μπερνς (1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ