Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστια παρανομία

Της Ρένας Λευκαδίτου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας

- Γνωρίζετε αν η πολεοδομία έχει εκδώσει οικοδομική άδεια για τα έργα που κάνει ο Λαμπράκης στο Πάρκο Ελευθερίας;

- Πραγματικά έχει εκδώσει. Μια άδεια που είναι παράνομη, γιατί πέρα από παραλείψεις, υπερβάσεις και ελλείψεις του φακέλου της σχετικής μελέτης, εκδόθηκε προτού αποφανθεί οριστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής επί της νομιμότητας του Προεδρικού Διατάγματος, που δίνει το δικαίωμα στον Λαμπράκη να κάνει έργα σε χώρο πρασίνου. Παράλληλα, έχει κατατεθεί νέα προσφυγή στο ΣτΕ, των ενοίκων της πολυκατοικίας που βρίσκεται στο Πάρκο, για την ανάκληση της άδειας, επειδή εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας.

- Αυτή η άδεια τι δυνατότητες παρέχει στον Λαμπράκη;

- Να υπενθυμίσουμε ότι τα έργα στο Πάρκο Ελευθερίας κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν, προκειμένου το υφιστάμενο Μέγαρο Μουσικής να αποκτήσει χώρο στάθμευσης και αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο α υπόγειο. Το Προεδρικό Διάταγμα Λαλιώτη προβλέπει ένα υπόγειο μια στάθμη υπό το έδαφος για πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Εκ των υστέρων βλέπουμε στη μελέτη, σε πολύ περισσότερες από μία στάθμες υπό το έδαφος, χώρους κύριας χρήσης, όπως το αναγνωστήριο της μουσικής βιβλιοθήκης (β υπόγειο), καθώς και ολόκληρη την πλατεία δύο μεγάλων αιθουσών. Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ το ΠΔ Λαλιώτη δεν προβλέπει συνεδριακό κέντρο - υπήρξε και ρητή διαβεβαίωση γι' αυτό του ίδιου του υπουργού προς τους βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή - στα σχέδια του φακέλου της άδειας η νέα μεγάλη αίθουσα αναφέρεται ως αίθουσα συνεδρίων. Και βέβαια η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται για κατασκευή συνεδριακού κέντρου, όπως έχει περιληφθεί, άλλωστε, στο υποπρόγραμμα του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ("Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών"). Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έργο που έχει υποβληθεί στην ΕΕ ως συνεδριακό κέντρο, δεν προβλέπεται από κανένα διάταγμα στην ίδια του τη χώρα. Δε νομιμοποιείται τέτοια χρήση.

- Εχει γραφτεί στον Τύπο ότι ο Λαμπράκης προχωρά και στην κατασκευή όπερας. Πώς σχολιάζετε αυτήν την πιθανότητα;

- Ολόκληρη η διαδικασία κατάληψης του Πάρκου στηρίχτηκε και στηρίζεται σε υποχθόνιες διαδικασίες. Αρα δε θα εκπλαγεί κανένας αν ένας από τους στόχους του Λαμπράκη είναι και η κατασκευή όπερας. Εξάλλου, οι προδιαγραφές για την κατασκευή της καλύπτονται από την κατατεθειμένη στο φάκελο της μελέτης του έργου τομή, όπου προβλέπεται αίθουσα με ύψος σκηνής 29 μέτρα.

- Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τι στάση πιστεύετε ότι πρέπει να τηρήσει η πολιτεία απέναντι στα τεκταινόμενα;

- Η Συντονιστική Επιτροπή βαδίζει με βάση τους νόμους της πολιτείας. Αυτούς τους νόμους που η ίδια η πολιτεία δεν εφαρμόζει. Πιστεύουμε ότι με όσα συμβαίνουν στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας καταστρατηγείται και το Σύνταγμα και ο νόμος 998/79 που προστατεύει δάση και πάρκα. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Και ας δούμε πώς η πολιτεία ιεραρχεί τις ανάγκες της και την κατανομή των κονδυλίων του Β ΚΠΣ, ιδιωτικοποιώντας τα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο συγκεκριμένο υποπρόγραμμα, όλα τα έργα είναι δημόσια, με εξαίρεση το συνεδριακό κέντρο των Αθηνών και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, που και τα δύο ανήκουν στον Λαμπράκη. Εμείς ως Συντονιστική Επιτροπή θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όμως από κει και πέρα το σημαντικότερο είναι όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανήκουν.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ