Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Π. ΣΑΛΠΕΑΣ
Πολιτικό το αδιέξοδο

Οι "αντιφάσεις των δισεκατομμυρίων", σημείωσε χτες ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", Π. Σαλπέας, δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της διοίκησης που ασκείται στο Δήμο Πειραιά. "Ομως το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι εκεί. Κανείς δεν αναζητά τις αιτίες. Είναι το πολιτικό αδιέξοδο που οδήγησε στο οικονομικό. Και αντί αυτό να ανατραπεί, έρχονται να το επιβεβαιώσουν, εμμένοντας σε ένα στυγνό φορομπηχτικό μηχανισμό χωρίς κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, που στηρίζεται αποκλειστικά στις λέξεις "δανείζομαι και επιβάλλω φόρους", που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα".

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των προτάσεων του δημάρχου περιλαμβάνεται δανειοδότηση του δήμου με δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Εθνική ή άλλη τράπεζα. Επανέρχεται ακόμη το ομολογιακό δάνειο, που επανειλημμένα αναζητήθηκε απ' την πλειοψηφία δυνατότητα λήψης του. Προτείνεται η "αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας" κατά τα πρότυπα, προφανώς, των οικοπέδων της Υπεραγοράς, που το ίδιο πρωί είχαν προσφερθεί παράνομα σε ιδιώτες για να τα τσιμεντοποιήσουν. Προβλέπονται μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις δημοτικών υπαλλήλων - συζητήθηκαν εκτός εισήγησης και απολύσεις - τη στιγμή που την ίδια μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει και νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δήμο, το προσωπικό του οποίου αυξάνεται σταθερά όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουν οι εκλογές. Προωθείται η μηχανοργάνωση για να εκσυγχρονιστούν οι εισπράξεις, όπως ο ΤΑΠ και τα πρόστιμα... Θεσμοθετούνται νέες δυνητικές φορολογίες σε καταστήματα, βιοτεχνίες, εμπόρους... και προωθούνται σε όλους τους τομείς τα ανταποδοτικά και οι αυτοχρηματοδοτήσεις!

Μέσα σε όλα αυτά χωράει μια φράση μόνο για αόριστες διεκδικήσεις έργων από τα αρμόδια υπουργεία, χωρίς καμιά αναφορά στις κρατικές επιχορηγήσεις και τον κρατικό προϋπολογισμό για την ΤΑ. Αλλωστε δεν υπάρχει λέξη στις προτάσεις του δημάρχου για τη διεκδίκηση των εφτά περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών που ο ίδιος εκτιμά ότι αναλογούν στον Πειραιά από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρακρατά από το 1989 ως σήμερα η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ