Τετάρτη 24 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δέσμιος των επιλογών του ο Στ. Λογοθέτης
  • Ομολόγησε ότι το άμεσα απαιτητό χρέος του δήμου ανέρχεται σε 15 δισ.
  • Για τη λύση του προβλήματος προτείνει νέους φόρους και νέα δάνεια

Δέσμιος της πολιτικής, που ετάχθη να υπηρετεί, ο Στ. Λογοθέτης συμπαρασύρει στο κατρακύλισμά του, όλο και πιο βαθιά, το Δήμο Πειραιά. Πλώρη για νέα δάνεια, νέες φορολογίες, νέο ξεπούλημα της περιουσίας της πόλης και του μέλλοντός της,έβαλε τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη συζήτηση των οικονομικών του δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προηγουμένως επιχείρησε μάταια να εξασφαλίσει τη... συνενοχή και των παρατάξεων της μειοψηφίας στα νέα του σχέδια.

Αρκέστηκε τελικά στη δημιουργία μιας κατ' όνομα διαπαραταξιακής επιτροπής για τα οικονομικά, η οποία εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας και δεν αναμένεται να συμμετέχει σ' αυτή καμιά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Την εισήγηση του δημάρχου υπερψήφισαν βέβαια και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Στ. Λεουτσάκος και Γ. Μπενέτος,οι οποίοι έχουν στα λόγια διαχωρίσει τη θέση τους από τη δημοτική αρχή. Ετσι ο Στ. Λογοθέτης δεν πέτυχε την πολυπόθητη "συναίνεση", που επιζητούσε, για να "εξωραϊσει" το συντηρητικό εγχείρημα, το οποίο αναπτύσσει στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστησε ωστόσο έναν ακόμη μηχανισμό, πλήρως ελεγχόμενο, για να το προωθήσει.

Ομολογία χρεοκοπίας

Το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Πειραιά ήρθε τη Δευτέρα για συζήτηση με πρωτοβουλία του Στ. Λογοθέτη, με δύο ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση, αφού σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές η ανάγκη εξέτασής του από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούσε το κύριο αίτημα όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ολο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του αρνούνταν, αποφεύγοντας να δώσουν στοιχεία, ότι υπήρχε τέτοιο αδιέξοδο, κατακεραυνώνοντας μάλιστα ως συκοφάντες όσους συμβούλους αναφέρονταν στο δυσθεώρητο χρέος του δήμου και την αδιαφάνεια που επέβαλλε η δημοτική αρχή. Προχτές, με μια θεαματική στροφή, που όπως αποδείχτηκε εξυπηρετούσε απλώς την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της εφαρμογής φόρων και λήψης δανείων - την "απελευθέρωση του δήμου για αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών χρηματοδότησης", όπως αποκάλυψε στην εισήγησή του και ο ίδιος ο Στ. Λογοθέτης - παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το συνολικό άμεσα απαιτητό χρέος του δήμου φτάνει τα 15.152.938.338 δραχμές και συνεχώς αυξάνεται.

Οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοί του όμως τον διέψευσαν, ο μεν Α. Πιπιτσούλης ανεβάζοντας το χρέος κατά 2 ακόμη δισεκατομμύρια, ο δε Γ. Πατσιλινάκος κατά 12 δισεκατομμύρια δραχμές! Η αλήθεια βρίσκεται ψηλότερα ακόμη, καθώς σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους οι σύμβουλοι της μειοψηφίας το χρέος αγγίζει πια τα 35 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ομολογήθηκαν τα αποτελέσματα της διοίκησης που χαρακτηρίζει το Δήμο Πειραιά τα τελευταία χρόνια, αυτό που δεν αναφέρθηκε καν από την πλειοψηφία ήταν τα αίτια που οδήγησαν σ' αυτή την κατάσταση. Οι αντιδραστικές πολιτικές επιλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίστηκαν αντίθετα ως η διέξοδος από το σημερινό χάος.

Οσες προτάσεις παρουσίασε ο δήμαρχος για την... ανόρθωση του χρεοκοπημένου δήμου, βρίσκονταν ακριβώς στην κατεύθυνση της φορομπηχτικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που φορτώνει το δημότη μόνο οικονομικές υποχρεώσεις και του προσφέρει μόνον αν πληρώσει χοντρά...

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ