Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΞΕΝΙΑΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΟΧΙ στην ιδιωτική λεηλασία

- Το Σωματείο του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου διαφωνεί, και έχει εκφράσει τη διαφωνία του και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με το σχέδιο νόμου για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ. Τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο;- Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο Λαγονήσι εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με τις κινητοποιήσεις τους. Το σχέδιο νόμου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, προβλέπει τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας, στην οποία θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Σκοπός αυτής της εταιρίας, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο νόμου, είναι η μακροχρόνια μίσθωση, η πώληση ή η παραχώρηση αυτής της περιουσίας σε ιδιώτες, με ή χωρίς αντάλλαγμα. Ο ΕΟΤ καταργεί σημαντικές διευθύνσεις, εγκαταλείπει και τυπικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και παραδίδει την, ανεκτίμητης αξίας, περιουσία του και την τουριστική πολιτική στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Εμείς δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάτι τέτοιο.

- Πιστεύετε ότι ο δημόσιος τομέας τουρισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στηντουριστική ανάπτυξη και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα;

- Είναι γνωστό ότι ο δημόσιος τομέας τουρισμού έπαιξε σημαντικό πιλοτικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού μέχρι τώρα. Υλοποίησε πιλοτικές πολιτικές που απέδωσαν. Ο ρόλος αυτός δεν έχει τελειώσει, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί, έτσι ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανάπτυξη του εγχώριου και κοινωνικού τουρισμού - μορφές που δε θα αναπτυχθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία - την προσέγγιση του τουρισμού σαν δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά και στις ίδιες τις τιμές των τουριστικών "πακέτων". Σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η ύπαρξη του εκσυγχρονισμένου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, συνειδητά οι πολιτικές ηγεσίες, ως τώρα, τον απαξίωσαν, ύστερα και από την παρέμβαση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Οι επιχειρήσεις του ΕΟΤ είναι βιώσιμες, λόγω και της πλεονεκτικής τους θέσης. Είναι αδιανόητο σε έναν κλάδο που διαρκώς αναπτύσσεται να ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία ότι οι επιχειρήσεις του δημοσίου δεν είναι ανταγωνιστικές. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

- Ποιες θα είναι, τελικά, οι συνέπειες από την εφαρμογή του νομοσχεδίου και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε, αν τα αιτήματά σας δεν ικανοποιηθούν;

- Η μεγαλύτερη συνέπεια θα είναι η παράδοση του τουρισμού της χώρας μας στις πολυεθνικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού, για την αντιμετώπισή του ως δικαίωμα των εργαζομένων, για τα συναλλαγματικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η εθνική μας οικονομία. Εκτός αυτών, θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αφού το σχέδιο νόμου δεν τις διασφαλίζει. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τη διατήρηση του δημόσιου τομέα τουρισμού και τον εκσυγχρονισμό του, προκειμένου αυτός να παίξει πιλοτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού, στην ανάπτυξη άλλων μορφών, στη διατήρηση του κοινωνικού του ρόλου, θα διεκδικήσουν ακόμα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου ζητάμε την εξαίρεσή του από το σχέδιο νόμου και την άμεση υλοποίηση της, εγκεκριμένης από το ΥΠΕΘΟ, μελέτης για την ανακαίνισή του.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ