Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Οι εκκοκκιστές δεν επιστρέφουν τη συνυπευθυνότητα. Ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών

Χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει την επιστροφή της συνυπευθυνότητας, που αντιστοιχεί σε 60 δραχμές για κάθε κιλό βαμβακιού που παραδόθηκε στους εκκοκκιστές τον Οκτώβρη του 1996. Η μη εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών έχει δημιουργήσει οξύ οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς, αφού πέρυσι είχαν και μειωμένη παραγωγή, ενώ "τρέχουν" τα έξοδα της φετινής καλλιέργειας.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων του Νομού Καρδίτσας, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την τακτική των εκκοκκιστών, που αρνούνται να αποδώσουν στους αγρότες τις 60 δραχμές κατά κιλό και τις παρακρατούν παράνομα. Είναι πρωτοφανές, τονίζουν οι γεωπόνοι, να έχουμε φθάσει στα μέσα Αυγούστου και να μην έχει καταβληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς το υπόλοιπο των 60 δραχμών από την επιδότηση που δικαιούνται. Οι ευθύνες, βεβαίως, εντοπίζονται στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε κείνους που τον αποδέχτηκαν και συμφώνησαν, επισημαίνει ο Σύλλογος των Γεωπόνων, αλλά φέτος εμφανίστηκε και ένα ακόμα εμπόδιο: Οι έμποροι - εκκοκκιστές αξιώνουν να εισπράξουν μέρος από την επιδότηση των παραγωγών, με το επιχείρημα ότι η απόδοση του βαμβακιού ήταν κατώτερη του κανονικού, λόγω ποιότητας. Αυτό, όμως, το γνώριζαν έγκαιρα οι εκκοκκιστές, ενώ γνωρίζουν ότι στον ίδιο τον Κανονισμό της ΕΕ, που επικαλούνται για να μην καταβάλουν ολόκληρη την επιδότηση, προβλέπεται ο "όρος της ελάχιστης τιμής", που δεν πρόλαβαν οι εταίροι της ΕΕ νακαταργήσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι εκκοκκιστές δεν μπορούν να αρνούνται την επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς, τονίζει ο Σύλλογος των Γεωπόνων.

Πέρα από την άρνηση των εκκοκκιστών να δώσουν την επιδότηση των 60 δραχμών κατά κιλό βαμβακιού στους παραγωγούς, ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα, ώστε να γίνει άμεσα η εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών για όλο το ποσό της επιδότησης. Ακόμα, ζητά να καταβληθούν οι συμπληρωματικές τιμές (συμπληρωματικά τιμολόγια, λόγω ανώτερης ποιότητας) των περιόδων 1995/96 και 1996/97, που τα οφείλουν σε ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών και δεν τα αποδίδουν ακόμα οι εκκοκκιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ