Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακερά μέτρα για τα τεύτλα

Η Βιομηχανία Ζάχαρης προωθεί την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής και πληρωμής της αξίας των τεύτλων

Στην εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς οδηγούν πρωτοφανή, απαράδεκτα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης σε βάρος των τευτλοπαραγωγών.

Αυτό διαπιστώθηκε σε σύσκεψη τευτλοπαραγωγών της Πιερίας, που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΑΣ Πιερίας στην Κατερίνη. Οπως ανακοινώθηκε συγκεκριμένα, η ΕΒΖ μεθοδεύει δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των τιμών και πληρωμής της αξίας των τεύτλων. Η διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης καταργεί και τη στρεμματική κατανομή της καλλιέργειας τεύτλων και, τώρα, καθορίζει την ποσόστωση με τόνους - λες και είναι οι παραγωγοί που καθορίζουν την απόδοση ανά στρέμμα για να μπορούν εκ των προτέρων να ξέρουν πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσουν... Θα καθυστερεί η εξόφληση του προϊόντος στους παραγωγούς τεύτλων, αφού ένα μήνα μετά την παράδοση του προϊόντος θα δίνεται προκαταβολή της αξίας της παραγωγής στο 80% και η εξόφληση του υπόλοιπου 20% θα γίνεται στα τέλη Φλεβάρη, όταν θα οριστικοποιείται η συνολική ποσόστωση. Τέλος, πρόβλημα δημιουργείται και με την κατάργηση του μέτρου για μη πληρωμή μεταφορικών στις περιπτώσεις που αφορούν αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Τα παραπάνω μέτρα, όταν έγιναν γνωστά στη σύσκεψη, προκάλεσαν την έντονη αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών. Θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και τις αθρόες εισαγωγές ζάχαρης από το εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών της χώρας - και να σκεφθεί κανείς πως η χώρα μας πριν την ένταξη ήταν εξαγωγική σε ζάχαρη χώρα... Από τους συγκεντρωμένους στιγματίστηκε η τακτική της διοίκησης της ΕΒΖ, η οποία προκειμένου να περιορίσει το κόστος της ζάχαρης - όπως διατείνεται - όχι μόνον επιβάλλει αντεργατικά μέτρα για μείωση του εργατικού κόστους (δυστυχώς, με τη συναίνεση της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων...), αλλά πλήττει και την ίδια την καλλιέργεια. Οι απαράδεκτοι όροι καλλιέργειας που επιβάλλονται θα μειώσουν το εισόδημα των παραγωγών δραματικά και, είναι βέβαιο, θα υποχρεώσουν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, μια από τις ελάχιστες δυναμικές καλλιέργειες στη χώρα μας.

Οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους συνειδητοποιούν πως δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα καταστροφικά για την τευτλοκαλλιέργεια μέτρα. Ηδη, την ερχόμενη Δευτέρα στις 9.30 το απόγευμα, οι τευτλοπαραγωγοί της Πιερίας μαζί και όσοι έχουν μηχανήματα εξαγωγής τεύτλων, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Πιερίας, προκειμένου να μεθοδεύσουν την αντίδρασή τους, να συντονίσουν τον αγώνα τους σχετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ