Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΡΡΑΧΗ ΘΑΣΟΥ
Λείπουν όλα τα βασικά

Τα προβλήματα της κοινότητας έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Χωρίς φως, νερό, αποχετευτικό και αρδευτικό σύστημα και με σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα είναι αναγκασμένοι να ζουν εδώ και χρόνια 2.000 άνθρωποι στην περιοχή Καλλιρράχη Θάσου. Ο καθημερινός εφιάλτης που βιώνουν είναι βγαλμένος κατ' ευθείαν μέσα από τα "εκσυγχρονιστικά μυαλά" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει να μη δίνει λύσεις, μετατρέποντας τη διαβίωσή τους σε "Γολγοθά".

Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες οικογένειες στην Καλλιρράχη έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Στ. Παναγιώτου, με Ερωτήσεις που κατέθεσαν χτες με αποδέκτες τους υπουργούς Μεταφορών Χ. Καστανίδη,Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ΔΕΗ δεν ηλεκτροδοτεί πολλά σπίτια, με το αιτιολογικό ότι είναι αυθαίρετα, αν και οι κάτοικοι επιμένουν ότι κανένας δεν είναι καταπατητής δημόσιας ή δασικής έκτασης. Πολλοί, μάλιστα, έχουν τα σπίτια τους πάνω από τον κεντρικό δρόμο και η "αυθαιρεσία" συνίσταται στο γεγονός ότι τα οικόπεδά τους ήταν μικρότερα (!) από τα 750 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται από τον οικοδομικό κανονισμό. Ωστόσο, το κοινωνικό πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο από την άρνηση του νομάρχη, να δώσει άδειες ηλεκτροδότησης σε 2-3 άτομα, που έχουν σοβαρές αναπηρίες, σύμφωνα και με την απόφαση 576/96 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημαντικές, όμως, είναι και οι ελλείψεις νερού για ύδρευση και άρδευση στην Καλλιρράχη. Αν και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με γεωτρήσεις, τεχνητή δεξαμενή στη θέση Καστανιά και αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί επαρκώς αυτά τα έργα. Η κοινότητα προσπαθεί να τα υλοποιήσει με τα πενιχρά κονδύλια που προέρχονται από τη ΣΑΤΑ ή από άλλες πηγές, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Στην έλλειψη χρηματοδότησης οφείλεται ακόμα και η μη ολοκλήρωση του λιμανιού της Καλλιρράχης. Ετσι, ο αλιευτικός στόλος της κοινότητας - που είναι ο μεγαλύτερος του νομού Καβάλας - δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Χαριστική βολή όμως για την Καλλιρράχη αποτελεί η ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος. Οι βόθροι στα σπίτια της κοινότητας υπερχειλίζουν με τις πρώτες βροχές και η ρύπανση απλώνεται σε ολόκληρο το χωριό.

Για όλα αυτά τα προβλήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να ηλεκτροδοτηθούν οι κάτοικοι των οικισμών Σκάλα - Κλίσμα - Αγ. Γεώργιος της Κοινότητας Καλλιρράχης Θάσου, που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα, χωρίς οι ίδιοι να είναι υπεύθυνοι, ενώ επιπλέον δεν είναι καταπατητές δημόσιας ή δασικής γης.
  • Να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα για να μη στερούνται οι 2.000 κάτοικοι του χωριού το νερό για την ύδρευση το καλοκαίρι, καθώς και για την άρδευση.
  • Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στην Καλλιρράχη, ώστε να απαλλαγεί το χωριό από τη ρύπανση που προκαλεί η υπερχείλιση των βόθρων.

Τέλος, οι βουλευτές ερωτούν γιατί μέχρι τώρα δεν έχει χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του λιμανιού Καλλιρράχης Θάσου και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ