Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αμπτεμαριάμ της Ερυθραίας

Ηφανέλα της, πολλά νούμερα μεγαλύτερη απ' το κανονικό, αποκάλυπτε γυμνά τα στήθη της. Οχι. Δεν ήταν "γλάστρα" της τηλεόρασης ή "τοπ μόντελ" της πασαρέλας που επιδεικνύει τα κάλλη της, για να προκαλέσει και να τα κονομήσει. Η φανέλα δεν ήταν στα μέτρα της, γιατί ήταν δανεική. Και στηθόδεσμος δεν υπήρχε, γιατί, μάλλον, δε θα έχει φορέσει ποτέ στη ζωή της.Η χώρα της πάμφτωχη και η Αμπτεμαριάμ Νεμπιάτ, από την Ερυθραία της Αφρικής, ήρθε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου με δανεική φανέλα. Οχι για να πάρει χρυσό μετάλλιο, αλλά απλώς για τη συμμετοχή. Ετρεξε στα 5.000 μέτρα. Δεν προκρίθηκε για τον επόμενο γύρο. Συγκίνησε, όμως, με την προσπάθειά της. Αλλωστε, αυτό είναι το πραγματικό νόημα του αθλητισμού. Η συμμετοχή, η προσπάθεια στον αγώνα. Και φυσικά το χειροκρότημα, η αναγνώριση των θεατών. Κι αυτή την αναγνώριση τη βρήκε η γλυκιά Αμπτεμαριάμ, όταν, την ώρα του τερματισμού της, ολόκληρο το Ολυμπιακό Στάδιο δονούσαν οι ζητωκραυγές των θεατών.

Η Αμπτεμαριάμ δεν έτρεξε ούτε για το μετάλλιο, ούτε για τα δολάρια, με τα οποία χρυσοπληρώνει τους "αστέρες" του στίβου η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Αγωνίστηκε, τιμώντας και προβάλλοντας τη φτωχή χώρα της, γιατί πιστεύει στα αγνά ιδανικά του αθλητισμού.

Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί, επί ίσοις όροις, αθλητές που προπονούνται με σύγχρονα μέσα, με ειδικούς προπονητές και επιστήμονες δίπλα τους, με τσέπες γεμάτες δολάρια. Στην Ερυθραία ο λαός της πεθαίνει από την πείνα και δεν υπάρχει η υποδομή και η δυνατότητα για αθλητικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζει πως ο κ. Νεμπιόλο και οι "συν αυτώ" έχουν προ πολλού μετατρέψει τον αθλητισμό σε εμπόριο, όπου "αλωνίζουν" και κερδοσκοπούν οι πολυεθνικές. Τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά δε δίστασε να συμμετάσχει, έστω και με δανεική φανέλα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Δεν πρωταγωνίστησε στις πρώτες θέσεις της κούρσας, αλλά αγωνίστηκε και τερμάτισε, κι αυτό έχει τεράστια σημασία και αξία και για την ίδια και για την αθλητική ιδέα.

Στη σημερινή εποχή - στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων", όπου η καπιταλιστική λογική φαίνεται να καθορίζει σχεδόν τα πάντα - όλα μετατρέπονται σε εμπόριο. Και ο αθλητισμός. Ετσι αποτελεί παρήγορο σημάδι να βλέπεις την Αμπτεμαριάμ - αλλά κι άλλους αθλητές από την πεινασμένη "μαύρη ήπειρο", τη φτωχή Ασία ή την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο - ν' αγωνίζονται κόντρα σε χρυσοπληρωμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πρωταθλητές, επιμένοντας να βλέπουν τον αθλητισμό, ως πεδίο ευγενούς άμιλλας των νέων και συναδέλφωσης των λαών.

Και για να συνδέσουμε το θέμα με την άλλη επικαιρότητα των ημερών, η Αμπτεμαριάμ κατέβηκε, με δανεική φανέλα, για ν' αγωνιστεί στο στίβο του αθλητισμού, ενώ ο Γιαννόπουλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφασίζουν μόνοι τους και παίρνουν εκατομμύρια - και μάλιστα σε περίοδο σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό - για να κατέβουν στο στίβο της πολιτικής....

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ