Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μποναμάς 140 δισ. δραχμών για επιχορηγήσεις

Αυξημένα κατά 133,3% θα είναι φέτος τα κονδύλια που θα διατεθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες με τη μορφή επιχορηγήσεων για επενδύσεις

Υπερδιπλάσια ποσά, θα διαθέσει φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για την επιχορήγηση επενδύσεων που "θα" κάνουν οι ιδιώτες με βάση τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται από τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να προσφέρει απλόχερα ένα γενναίο μποναμά στους ιδιώτες επιχειρηματίες, αφού - όπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Ρωμαίος - φέτος θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό επιχορηγήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 140 δισ. δραχμών, έναντι 60 δισ. δραχμές που δόθηκαν πέρσι.

Τα 140 δισ. δραχμές που θα δοθούν φέτος σε ιδιώτες με τη μορφή επιχορηγήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, θα μοιραστούν ως εξής:

  • 40,5 δισ. θα διατεθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας.
  • 53 δισ. δραχμές θα διατεθούν από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
  • 4,5 δισ. δραχμές θα διατεθούν από τον ΕΟΜΜΕΧ, για επιχορηγήσεις σε επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • 2 δισ. δραχμές θα δοθούν από την ΑΤΕ, για επενδύσεις αγροτών.
  • 40 δισ. δραχμές ακόμη, θα δοθούν από το υπουργείο Βιομηχανίας από τα οποία 28 δισ. δραχμές για τα επιχειρηματικά σχέδια των βιομηχάνων και τα υπόλοιπα 12 δισ. δραχμές για ειδικές επενδύσεις βιομηχανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος από τα 140 δισ. δραχμές που θα διαθέσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός για την επιχορήγηση των ιδιωτικών επενδύσεων, θα την καρπωθεί ένας μικρός αριθμός μεγαλοβιομηχάνων, ενώ οι χιλιάδες βιοτέχνες και αγρότες θα πάρουν ψίχουλα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δικαιολογεί τη γενναία αύξηση κατά 133,3% των κονδυλίων για επιχορηγήσεις ιδιωτικών επενδύσεων το 1995 με το επιχείρημα ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλωσε το ενδιαφέρον των ιδιωτών για επενδύσεις... Το υπουργείο εκτιμά ότι αν υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών, τότε με βάση το μέσο ποσοστό επιχορήγησης, το 1995 αναμένεται να εγκριθούν συνολικά ιδιωτικές επενδύσεις ύψους, περίπου, 450 δισ. δρχ.

Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι φέτος θα διατεθούν ακόμη 1,5 δισ. δραχμές από τον προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Αλβανία από Ελληνες επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ