Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξενάγηση βουλευτών στην Ακρόπολη

Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη "υποδέχτηκαν", χτες, τους βουλευτές στον τελευταίο σταθμό της ξενάγησής τους στην Ακρόπολη - στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης (κτίριο Βάιλερ). Η ξενάγηση είχε ως αφορμή τη σύσταση του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ετσι, ενώ οι βουλευτές ενημερώνονταν - στο κτίριο Βάιλερ, που λίγο έλειψε να καταντήσει Βουλή - από την Ερση Φιλιπποπούλου,από μέρους της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων, για τηχωροθέτηση του Μουσείου, τη μακέτα των Ιταλών αρχιτεκτόνων, τις σχετικές αποφάσεις για απαλλοτριώσεις και την πιθανή ολοκλήρωση (!) του έργου, οι κάτοικοι, που βρίσκονταν έξω από το κτίριο, είχαν άλλη γνώμη.

Με σχετική ανακοίνωση, υπενθύμιζαν ότι η παρεμβολή ενός κτιριακού όγκου, όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ανατρέπει την αισθητική και περιβαλλοντική ισορροπία.Τονίζουν ότι δεν έχουν εκπονηθεί χωροταξικές, περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές μελέτες, δεδομένου ότι στη θέση Μακρυγιάννη προβλέπεται σταθμός του Μετρό, που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εκθεμάτων λόγω δονήσεων και κραδασμών.Για τους παραπάνω λόγους, το ΣτΕ ακύρωσε το διαγωνισμό, ύστερα από προσβολή του εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.Επίσης, το ΚΑΣ αποφάσισε (20/1) την άρση της επίδικης απαλλοτρίωσης 149 ιδιοκτησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό να μη χρηματοδοτηθεί το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ., από το Β Πακέτο Ντελόρ, αφού ακόμα δεν υπάρχει μελέτη.

Ξενάγηση στο Βράχο

Πάντως, η περιήγηση στο Βράχο της Ακρόπολης,με ξεναγό τον Μανόλη Κορρέ,υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα. Εν μέσω... "κινητών" συνδιαλέξεων και δηλώσεων για την κόντρα κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας, 34 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ,τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη πληροφορήθηκαν για τα έργα στερέωσης και αποκατάστασης στα Προπύλαια,τον Παρθενώνα και το Ερεχθείο.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συντήρηση του μαρμάρου στα Μνημεία της Ακρόπολης, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη της Βενετίας. Εκεί, ένας γλύπτης, που συμμετέχει στις εργασίες, μας είπε: "από δημιουργικότητα έχουμε πολλή, από λεφτά τίποτα...". Ενώ, σε ένα διάλειμμα της ξενάγησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νίκος Σηφουνάκης,είπε ότι "αυτή τη στιγμή το ΥΠΠΟ χρειάζεται 4.000 φύλακες". Οσο για το Μουσείο Ακρόπολης,ο έφορος Αρχαιοτήτων, Παύλος Καλλιγάς,τόνισε την τραγική ανεπάρκεια προσωπικού (καμιά οργανική θέση, καμιά καθαρίστρια κλπ.), τη στιγμή που το 1994 από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες τα έσοδα ήταν 1 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ