Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Σμύρνη μάνα καίγεται

Εικόνες της Σμύρνης που καίγεται, ανεπανάληπτες τραγικές σκηνές, που σημάδεψαν την ιστορία, εκείνο τον Αύγουστο του 1922, θα δούμε στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα".Η μεγάλη πυρκαγιά σάρωνε τη Σμύρνη, πολλοί έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν, άλλοι κρυφτήκανε στο νεκροταφείο ανάμεσα στους νεκρούς, χιλιάδες στρατιώτες φορτωμένοι στα τρένα. "Χαμένες εικόνες", που σκιαγραφούν την προσφυγιά.

Μέσα από τις αφηγήσεις, της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, συνοδευόμενες από σπάνιο οπτικό αρχειακό υλικό, η εκπομπή θα μας μεταφέρει στην καταστροφή της Σμύρνης, τον Αύγουστο του 1922. Ανάμεσα στη διήγηση της Αγγελικής Παπάζογλου, θα δούμε εικόνες από τη μεταφορά των προσφύγων στην Ελλάδα. Τους πρώτους καταυλισμούς που στήθηκαν για να στεγάσουν πρόχειρα τους πρόσφυγες. Σκηνές από την τροφοδοσία, με τις ουρές των προσφύγουν, να περιμένουν για ένα πιάτο φαγητό. Εικόνες εξαθλίωσης και απόγνωσης. Η Σμυρνιά τραγουδίστρια θα θυμηθεί τις πρώτες μέρες στην Αθήνα, την προσπάθειά της να βρει δουλιά και τις πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα του 1922.

Η αναζήτηση χαμένων εικόνων θα συνεχιστεί με σκηνές της Αθήνας, μετά το κίνημα Πλαστήρα - Γονατά, την είσοδο του Πλαστήρα στην πόλη, καθώς και σκηνές από την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου (ΕΤ-2 20.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ