Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ιδιώτες και στην αμυντική βιομηχανία!

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ. Ταυτόχρονα έκανε καθαρό ότι οι ντόπιες βιομηχανίες δεν έχουν να περιμένουν ούτε "κόκαλο" από το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ!

Ακόμα και την αμυντική βιομηχανία της χώρας φέρεται να είναι αποφασισμένη να παραδώσει στους ιδιώτες η κυβέρνηση!Χαρακτηριστικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΠΥΡΚΑΛ: "Θέλουμε - είπε - να μπουν η ΠΥΡΚΑΛ και οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες σε σωστό δρόμο, να είναι ανταγωνιστικές... και κάποια στιγμή βλέπουμε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων"!

Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο υπουργείο με μια μαζική και μαχητική πορεία από το εργοστάσιο του Υμηττού και βροντοφωνάζοντας: "Ο λαός πληρώνει για την άμυνα, γι' αυτό και αξιώνει στη χώρα του δουλιά".

Ο υπουργός, που υποχρεώθηκε να δεχτεί τους συνδικαλιστές μετά την οργισμένη αντίδρασή τους, ισχυρίστηκε ότι "δεν μπορεί η ΠΥΡΚΑΛ να επιβιώσει σαν μια ακόμα κρατική βιομηχανία" και πως "δε φτάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα να συντηρήσουν τις αμυντικές βιομηχανίες"! Στον εξωφρενικό ισχυρισμό αυτό του υπουργού, απάντησε ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και του σωματείου των εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, λέγοντας: "Σοβαρά ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο, κύριε υπουργέ; Πέντε τρισ. δραχμές θα δώσει το κράτος τα επόμενα χρόνια για εξοπλιστικά προγράμματα και αυτά δε φτάνουν για να ζήσουν οι ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις; Ξέρετε ότι πριν 10 χρόνια από τις 100 δρχ. που δαπανούσαμε σαν χώρα για αμυντικές προμήθειες οι 14,75 δρχ. πήγαιναν στις ντόπιες βιομηχανίες και σήμερα έχουν πέσει στις 2,8 δραχμές; Αυτή η πολιτική κατεύθυνση που δίνετε είναι αυτή που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, που σημαίνει ότι θα πέσει ακόμα περισσότερο. Και αυτό, όταν πριν 10 χρόνια τα εξοπλιστικά προγράμματα κάλυπταν το 4% του προϋπολογισμού και σήμερα είναι στο 8%!".

Ο υπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, αντέταξε ότι "θέλουμε εξοπλιστικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας" για να πάρει την απάντηση "κάντε επενδύσεις, εκσυγχρονίστε την ΠΥΡΚΑΛ".

Ακάθεκτος ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από τη διυπουργική επιτροπή (υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας και Ανάπτυξης). Τέλος, για το θέμα της πληρωμής των αποδοχών που οφείλονται στους εργαζόμενους από τον Ιούλη, υποσχέθηκε ότι θα δώσει μια πρώτη απάντηση την Παρασκευή!

Παρά τις σαφέστατες δηλώσεις του υπουργού για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του σωματείου Υμηττού, Α. Αλεξανδρής,ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, είπε ότι "ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για τίποτα, είπε μόνο ότι η κυβέρνηση συζητά και αντιμετωπίζει το ζήτημα"! Ωστόσο, επισήμανε ότι "δεν πάμε καλά και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να πάρουμε οριστικές απαντήσεις".

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Σκιαδιώτης,τόνισε: "Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρίας, ο υπουργός ήτανε απόλυτα σαφής, μέχρι κυνικός. Ξεκαθάρισε ότι από το εξοπλιστικό πρόγραμμα - παρότι μιλάμε για 5 τρισ. και πάνω - η ΠΥΡΚΑΛ και οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες δε θα πάρουν τίποτα! Δεν μπορούν να ελπίζουν από αυτό το πρόγραμμα - μαμούθ και θα πρέπει η ΠΥΡΚΑΛ να μπει στο Χρηματιστήριο και να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι καθαρό έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τους μεγαλέμπορους όπλων και τις πολυεθνικές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής.Αυτή είναι η αλήθεια. Το αν και τι θα υλοποιηθεί απ' αυτές τις αποφάσεις εξαρτάται από μας, γι' αυτό και από αύριο πρέπει να δείξουμε την καλύτερη μαχητικότητά μας".

Σήμερα το πρωί τόσο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Υμηττού, όσο και της Ελευσίνας, θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Η πορεία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Υμηττού στην τετράωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο. Από τις 9 το πρωί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως "Λαέ σε εξαπατούν για άλλη μια φορά, στηρίζουν τους μεσάζοντες και όχι τη δουλιά" και "Τέρμα πια τα "θα" και η κοροϊδία, πάρτε μέτρα τώρα για την εταιρία" ξεκίνησαν την πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους απ' το εργοστάσιο της εταιρίας στην Ελευσίνα και όλοι μαζί συνέχισαν την πορεία, φωνάζοντας: "Η ΠΥΡΚΑΛ θα ζήσει να το θυμηθείτε και άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέσμιοι των επιδιώξεων του ΝΑΤΟ (1998-06-27 00:00:00.0)
Επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης (1998-06-27 00:00:00.0)
Προς συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας (1997-07-29 00:00:00.0)
Μεταβολή και όπισθεν... (1997-06-05 00:00:00.0)
Σε πορεία συρρίκνωσης (1997-06-04 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο η ΠΥΡΚΑΛ (1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ