Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Εκσυγχρονιστική τηλε-υποκρισία

- Τι είναι οι τηλεμαραθώνιοι και σε τι αποσκοπούν;

- Στις 23 και 24 του Σεπτέμβρη το τηλεοπτικό κανάλι "Μέγκα" με πέντε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, παιδιών με νοητική υστέρηση, που λειτουργούν ως φιλανθρωπικές οργανώσεις, πραγματοποιούν τηλε-έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων, με σκοπό την ίδρυση ενός κέντρου για τα παιδιά τους, που θα τα αναλάβει, όταν αυτοί δε θα μπορούν να τα φροντίσουν. Παρόμοιες εκστρατείες - μαμούθ προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των οικογενειών τους. Αυτές οι εκδηλώσεις της τηλε-υποκρισίας πραγματοποιούνται από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης για να προωθήσουν την αντίληψη ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα κοινωνικά προβλήματα. Αρα όλοι πρέπει να προσφέρουμε.

Κάποιοι μας λένε ότι έστω και με αυτό τον τρόπο κάποια προβλήματα λύνονται...

- Εσείς τι λέτε;

- Λέμε ότι όχι μόνο τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν, διότι τα άτομα με νοητική υστέρηση στη χώρα μας ξεπερνούν τις 250.000 και ένα Κέντρο - που θα ιδρυθεί αν μαζευτούν τα χρήματα - το πολύ πολύ να καλύψει 30 έως 40 άτομα.

Βασικός σκοπός σ' αυτόν τον τηλε-μαραθώνιο είναι να διαμορφώσουν την αντίληψη στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους, στα ΑΜΕΑ ότι δε χρειάζονται διεκδικήσεις για τα δικαιώματά τους, άρα και κίνημα γι' αυτά, διότι δεν υπάρχουν δικαιώματα. Γι' αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, η φιλανθρωπία, που... εκσυγχρονιστικά τώρα ονομάζεται "κοινωνική αλληλεγγύη", θα τα λύσει. Βεβαίως, αυτές οι εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται και σαν μέσο για να δημιουργήσουν κοινωνικό προφίλ διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες ή οι πολιτικοί κάποιων κομμάτων και άνθρωποι του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η συμμετοχή στην τηλε-επιτροπή των κυριών Βαρδινογιάννη και Δαμανάκη.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση των φορέων των ΑΜΕΑ;

- Τα ΑΜΕΑ δεν είναι ζητιάνοι που αρκούνται στο να πάρουν κάτι "όπως να 'ναι" και "απ' όπου να 'ναι" για να ζήσουν. Δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Είναι άνθρωποι με δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, σε μια ποιότητα ζωής που θα εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους. Οι εργαζόμενοι γονείς, που υπερφορολογούνται, έχουν δικαίωμα να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε ένα κοινωνικό σύστημα που θα τους εγγυάται τα παραπάνω δικαιώματα, ιδιαίτερα οι γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση, που χρειάζονται καθημερινή παρακολούθηση και στήριξη. Είναι φανερό ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται και κέντρα - δημόσια όμως - όπως αυτό που "διεκδικούν" να ιδρύσουν μέσω του τηλε-μαραθωνίου.

Καλούμε τους φορείς των ΑΜΕΑ και των γονέων και κηδεμόνων να καταγγείλουν τους τηλε-μαραθώνιους της τηλε-εκμετάλλευσης της κοινωνικής ευαισθησίας του ελληνικού λαού και να μπουν επικεφαλής του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους. Οι αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις των ΑΜΕΑ, των γονέων και κηδεμόνων, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της ειδικής αγωγής και πρόνοιας συντονίζουν τον αγώνα τους και θα καταδικάσουν αυτές τις επιχειρήσεις κατεδάφισης της όποιας κοινωνικής πολιτικής υπήρχε μέχρι σήμερα.

Ε. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες (2008-09-07 00:00:00.0)
Οι στόχοι πάλης του ΚΚΕ (2008-02-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στη Βουλή για την Ειδική Αγωγή (2007-10-03 00:00:00.0)
Βιώνουν την εμπορευματοποίηση Υγείας και Πρόνοιας (2004-12-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στον τηλε-οίκτο (1997-09-23 00:00:00.0)
Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με καμπάνιες (1997-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ