Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Για όλα φταίει η επάρατος... δεξιά

Ακρως αποκαλυπτική και διαφωτιστική ήταν η απάντηση του κ. Κ. Λαλιώτη σε Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, σχετικά με τις αναθέσεις των εργολαβιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πιστός στο δόγμα του παλιού καθοδηγητή του Κινήματος Μ. Κουτσόγιωργα περί "φωτός και σκότους", έριξε όλες τις ευθύνες στην επάρατο, ισχυριζόμενος ότι όλα βαίνουν καλώς με τις αναθέσεις των έργων. Οχι πως η Ν Δ δεν έχει ευθύνες. Αλλά αυτές αφορούν την περίοδο που κυβερνούσε. Το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται. Μια προσεκτική μελέτη της απάντησης αποκαλύπτει ότι μόνο το 65% των 227 των έργων έχουν δοθεί στον πρώτο μειοδότη!!! 21 από αυτά έχει δοθεί στο δεύτερο μειοδότη, 26 στον τρίτο και 4 στον ενδέκατο, δωδέκατο και δέκατο τρίτο. Δε γνωρίζουμε τα περί κομματικών κέντρων στο υπουργείο και τα όσα ακούστηκαν. Ομως είναι βέβαιο ότι κάτι δεν πάει καλά, γι' αυτό απαιτούμε περισσότερες εξηγήσεις.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Μη - δήμαρχος

Ας θυμηθούμε την ορολογία του μακαρίτη Α. Παπανδρέου, που κινδυνεύει να βρικολακιάσει από τα όσα συμβαίνουν σήμερα με πρωταγωνιστές τους πρώην "κλητήρες και θυρωρούς" του, που ελέω διαπλεκομένων (και εκλογικού συστήματος) βρίσκονται στα ήπατα αξιώματα της εξουσίας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο λόγος σήμερα για το μη - δήμαρχο της Αθήνας, που η δραστηριότητά του περιορίζεται στα σιντριβάνια, τις δημόσιες σχέσεις και τους λιβανωτούς προς την κυβέρνηση, αν και στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (;). Τελευταίο του "όραμα" η... αναμόρφωση της Πλατείας Δεξαμενής. Ενός χώρου που έδωσαν το στίγμα τους μορφές όπως οι Παπαδιαμάντης, Παπαντωνίου, Δροσίνης, Αυγέρης, Βάρναλης, Αλεξίου, Νάκου και τόσοι άλλοι. Με δεδομένο το μη - γούστο του είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα, σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδίων του. Ας κάνουμε κάτι γι' αυτή τη γωνιά.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Με αφιέρωμα στην Ολυμπιάδα του 2004 κυκλοφορεί το φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού ΑΡΔΗΝ, όπου για άλλη μια φορά, μέσα από πληθώρα άρθρων γνωστών δημοσιογράφων και επιστημόνων, γίνεται σαφές για το τι θα συμβεί στην οικονομία και το περιβάλλον. Οι φωνές ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα πληθαίνουν κι αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο στην υπόθεση.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ανθρωπος και φυσικό περιβάλλον

Σε έναν καλαίσθητο τόμο η συνάδελφος Δ. Παυλάκου συγκέντρωσε τριάντα έξι κείμενά της, που δημοσιεύτηκαν το διάστημα 1987-1997 σε διάφορα έντυπα, όπως στην "Αυγή", τη "Νέα Οικολογία", τον "Μανδραγόρα", τη "Φύση και Οικολογία" και την "Εξώπολη". Κείμενα που αφορούν, όπως υποδηλώνεται και από το τίτλο, τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, που τα τελευταία χρόνια είναι... προβληματική. Τα κείμενα της Δ. Π. μπορεί να έχουν ξαναδημοσιευτεί, όμως παραμένουν επίκαιρα και θα παραμένουν, όσο το οικονομικό μοντέλο που έχει επιλεγεί αγνοεί τη διάσταση "περιβάλλον" και ως μόνη επιδίωξη έχει το κέρδος. Φυσικά όλοι αυτοί που ορίζουν τις τύχες μας, δεν αναρωτιούνται πώς μπορεί να "απολαμβάνουν" τα κέρδη τους σ' ένα νεκρό πλανήτη. Ο τρόπος γραφής της είναι άκρως ποιητικός (σ. σ. η συγγραφέας έχει στο ενεργητικό της οχτώ ποιητικές συλλογές), χωρίς να χάνει στο ελάχιστο το στόχο, που είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την επικράτηση μιας "νέας ηθικής". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Δελφίνι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ