Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Ντε φάκτο περιορισμός των 10 μιλίων

Στη ντε φάκτο συρρίκνωση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και στον περιορισμό του από τα 10 στα 6 μίλια, αποβλέπουν καθαρά πλέον οι καθημερινές μαζικές είσοδοι των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου των ελληνικών νησιών. Μετά μάλιστα και το "πράσινο φως" που έδωσαν οι Αμερικάνοι στην Αγκυρα, η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το φαινόμενο έχει γίνει καθημερινό. Από τις 11.30 χτες το πρωί και επί πέντε ώρες, 32 τουρκικά μαχητικά F16 και F4 ("Φάντομ") πετούσαν στο Αιγαίο παραβιάζοντας αλλεπάλληλα τον ελληνικό εναέριο χώρο, κυρίως γύρω από τις ακτές της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ισάριθμα ελληνικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, η αντίδραση από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη ήταν άμεση και ακαριαία. Τα ευρισκόμενα σε ετοιμότητα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν και εμπόδισαν τα τουρκικά μαχητικά να συνεχίσουν την πτήση τους.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, τέσσερα τουρκικά αλιευτικά επιχείρησαν να προσεγγίσουν το θαλάσσιο χώρο των νησίδων της Ιμιας. Τα τουρκικά αλιευτικά απομακρύνθηκαν, πάντως, όταν έσπευσε στην περιοχή ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος. Για το περιστατικό αυτό, καθώς και για τη συνολική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ενημερώθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νέας αρχηγός ΓΕΝ

Συνεδρίασε χτες το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε την τοποθέτηση, στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του μέχρι τώρα Αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Γεωργίου Ιωαννίδη,ο οποίος θα αναλάβει μετά ένα περίπου μήνα τα καθήκοντά του αντικαθιστώντας τον αντιναύαρχο Λ. Παλιογιώργο.Στις θέσεις τους παραμένουν, καθώς παρατάθηκε για ένα χρόνο η θητεία τους, οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γ. Αντωνετσής.Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει πάλι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να κρίνει άλλους ηγετικούς παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερωτηματικά για την αντικατάσταση των αρχηγών (2011-11-02 00:00:00.0)
Νέος αρχηγός Ναυτικού (2010-02-18 00:00:00.0)
Νέος αρχηγός ΓΕΝ (2008-02-06 00:00:00.0)
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία (2006-07-15 00:00:00.0)
Αιχμές Λυμπέρη για το ΝΑΤΟ (1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ