Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΟ
Σε αγωνιστική εγρήγορση

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες μέχρι και αύριο, ενώ αναμένεται σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών για τον καθορισμό της συνέχειας

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες,οι οποίοι από την Τετάρτη έως και αύριο Παρασκευή πραγματοποιούν στάσεις εργασίας,αποτελούν προς το παρόν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες,ενάντια στην κυβερνητική επιδίωξη βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ταυτόχρονα, σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από ΔΕΚΟ.

Τις επόμενες μέρες, η ΓΣΕΕ πρόκειται να προχωρήσει σε σύγκληση των οργάνων της, ώστε, σε συνδυασμό με τις Ομοσπονδίες του χώρου, να καθορίσει την παραπέρα στάση της απέναντι στην τροπολογία. Το Σάββατο, στις 11 το πρωί,το σωματείο εργαζομένων ΟΑΣΑ κάνει συνέλευση στο "ΠΕΡΟΚΕ", για να εξετάσει την αντίδραση των εργαζομένων στην τροπολογία από εδώ και πέρα.

Ηδη, πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να αξιοποιήσει την αντεργατική διάταξη, που της δίνει το δικαίωμα να καθορίζει με νόμο τους Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού. Χτες, ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, κάλεσε στο υπουργείο τις διοικήσεις των οργανισμών ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και τους έδωσε εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών "εξυγίανσης" των επιχειρήσεων, με τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου και με την κατάρτιση των νέων κανονισμών προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται παράλληλα έντονες πιέσεις σε συνδικαλιστικά στελέχη στο χώρο των συγκοινωνιών, για περιορισμό των αντιδράσεων απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ έστειλε χτες ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές, με την οποία τούς καλεί "να πράξουν ό,τι είναι χρήσιμο, ώστε να μην ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με την οποία ανατρέπονται οι υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις, πράγμα που αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα".

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο οποίος - σε αντίθεση με άλλα στελέχη της ΝΔ - τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της επίμαχης τροπολογίας και της κατάθεσης από την κυβέρνηση ενός νομοσχεδίου που να αφορά συνολικότερα τις ΔΕΚΟ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Χ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η στάση της ΓΣΕΕ έχει να κάνει με μια "πολιτική βούληση, η οποία μπορεί να ανοίξει τις πόρτες ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων γενικότερα, ευρύτερα και όχι μόνο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ