Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ελιγμοί" λόγω πολιτικού κόστους

Απεγνωσμένες προσπάθειες να περισώσει τα "αντιπολιτευτικά" προσχήματα και να αποφύγει το πολιτικό κόστος, κατέβαλε μέχρι την ύστατη στιγμή η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να αποκρύψει από τους εργαζόμενους την ουσιαστική και πλήρη ευθυγράμμισή της με την κυβερνητική τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ.

Ο Κ. Καραμανλής μπροστά στο διαφαινόμενο κίνδυνο να εμφανιστεί το κόμμα του διχασμένο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, επιχείρησε να ξεφύγει με διαδικαστικές "ντρίπλες", ζητώντας, όμως, ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, αλλά και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η τακτική που θα ακολουθούσε η ΝΔ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας στη Βουλή αποσαφηνίστηκε σε σύσκεψη χτες το απόγευμα υπό τον Κ. Καραμανλή, στην οποία συμμετείχαν ο Στ. Δήμας, Δ. Σιούφας και Γ. Αλογοσκούφης. Στη σύσκεψη καταλήχθηκε ότι θα επιδιωκόταν να αποφευχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να μη σημειωθούν διαρροές από βουλευτές που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία (Μάνος, Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη, Κοντογιαννόπουλος, κ.ά). Παράλληλα, επιχειρήθηκε μια "φυγή προς τα εμπρός" με την κατάθεση δικής της πρότασης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την επαναδιατυπωμένη τροπολογία και να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ.

Τα εφτά σημεία όμως της πρότασης που κατέθεσε στη Βουλή "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ" στην πραγματικότητα είναι αντιγραφή των κυβερνητικών μέτρων και σχεδίων. Ετσι, ζητείται η ταχεία αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, η κατάργηση των μονοπωλιακών προνομίων και το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, τριετή επιχειρησιακά προγράμματα μείωσης ελλειμμάτων, αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων και κανονισμοί προμηθειών που να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια. Ειδικά για την κατάρτιση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού η ΝΔ ζητά να γίνει "με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών (επιχείρηση - εργαζόμενοι) και του αρμόδιου υπουργού, μετά από διάλογο με τρίμηνο χρονικό ορίζοντα"!

Να σημειωθεί ότι οι Στ. Μάνος και Γ. Σουφλιάς πλειοδοτούσαν σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις υπέρ της τροπολογίας και της αφαίρεσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-04-12 00:00:00.0)
Η TTIP δεν διορθώνεται, να απορριφθεί από τους λαούς (2015-06-11 00:00:00.0)
Υποκριτές (2008-09-03 00:00:00.0)
Η ρύθμιση για τις πρώην ΔΕΚΟ (2008-07-31 00:00:00.0)
Χτύπημα ιστορικής σημασίας (1998-12-17 00:00:00.0)
Μπροστά στα δύσκολα ο Κ. Καραμανλής (1998-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ