Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οικουμενικές" διεργασίες αντιλαϊκής ανασύνθεσης

Τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, λόγω βεβαίως της θέσης του διαχειριστή, από το πόστο της κυβέρνησης που κατέχει το παραπάνω κόμμα στο σύστημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, έχουν ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος για την αποκρυπτογράφηση των προσανατολισμών, που θα κινηθεί το συνολικό αστικό πολιτικό σκηνικό. Ομως, και οι εξελίξεις στο εσωτερικό των υπολοίπων κομμάτων της δικομματικής "πολυχρωμίας" δηλώνουν ότι η περιβόητη ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας, φαίνεται να αποκτά τα πρώτα του χαρακτηριστικά.

***

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, η επιβεβαίωση των πρωθυπουργικών επιλογών να προχωρήσει, με βάση την τακτική των "καθαρών λύσεων" (τακτική που επέλεξε έναντι των κομματικών του αντιπάλων και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) επισημοποιεί την έναρξη ευρύτερων διεργασιών στο κυβερνητικό κόμμα. Η ομάδα των "εκσυγχρονιστών", με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, έχει αποφασίσει να "οριστικοποιήσει" την κυριαρχία της στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει κανένα "αντάλλαγμα" στις υπόλοιπες εσωκομματικές πτέρυγες, ώστε, μέσω ανακατανομής των πόστων σε καίρια σημεία πρόσβασης στην "κουτάλα της εξουσίας", να εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξή τους στο κυβερνητικό έργο. Στήριξη, ωστόσο, αναγκαία, για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική του.

Η επιλογή Σημίτη δεν εξηγείται στο φόντο των "ψυχογραφημάτων" και των "ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ανθρώπου", όπως ορισμένοι υποστηρίζουν. Ο πρωθυπουργός ακολουθεί την παραπάνω τακτική για πολύ λιγότερο "μεταφυσικούς" λόγους:

Πρώτον, στην κόντρα του με τους εργαζόμενους επιδιώκει να αποδειχτεί ανυποχώρητος και καθόλου "εγκλωβισμένος" σε εσωκομματικούς συσχετισμούς. Δηλαδή, "αποφασισμένος" και "ικανός" να φέρει αυτός σε πέρας, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, όλη τη "βρώμικη δουλιά" - και όχι κάποιος "εσωκομματικός αντίπαλός του" - ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της κυρίαρχης μερίδας της άρχουσας τάξης για "διαρθρωτικές ρήξεις εκ βάθρων". Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η άρχουσα τάξη έχει κάνει κάποια συμφωνία "ισοβιότητας" με τον Σημίτη. Αν οι επιδιώξεις της βρουν αξεπέραστα λαϊκά εμπόδια, που σημαίνει ότι ο παρών εκλεκτός της αποδειχτεί αναλώσιμος στο πολιτικό πεδίο, δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσει σε αντικατάσταση. Η επιμέλεια, με την οποία συντηρείται τονωμένο το προφίλ ορισμένων μέσα στο ΠΑΣΟΚ (όπως ο Τσοχατζόπουλος ή η "γενιά των σαραντάρηδων") δεν είναι άσχετη με τα προηγούμενα.

Δεύτερον, ο Κ. Σημίτης γνωρίζει ότι η επίθεση ενάντια στο λαό θα προκαλέσει, και ήδη προκαλεί, κοινωνικές εκρήξεις, τις οποίες το μεγάλο κεφάλαιο θα χρειαστεί να ξεπεράσει, αξιοποιώντας και τα αναγκαία "λίφτινγκ" στο επίπεδο του πολιτικού εποικοδομήματος. Σε αυτό το "λίφτινγκ" της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, μέσα από τα "κεντρο-αριστερο-δέξια" φτιασιδώματα, ο Κ. Σημίτης θέλει να έχει κατοχυρώσει το ρόλο του "πρώτου βιολιού" στις επιλογές της ολιγαρχίας. Και τέτοιο ρόλο δεν μπορεί να κατοχυρώσει παρά μόνο ως αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του ΠΑΣΟΚ ή έστω του σημαντικότερου κομματιού του ΠΑΣΟΚ, που θα συμμετάσχει στο ανασυντιθέμενο σκηνικό. Γι' αυτό και επιλέγει τη σύγκρουση, με εκείνους που αναζητούν τη "χαμένη φυσιογνωμία" του ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικοποιώντας - απέναντι στην κοινωνία- τη "διαφωνία" του μαζί τους. Μια "διαφωνία" που έγκειται στον αν "αριστερά" (!) είναι η αδίστακτη πλουτοκρατική βαρβαρότητα, που εκπροσωπεί ο ίδιος, ή στο αν "αριστερά" (!) είναι η αδίστακτη πλουτοκρατική βαρβαρότητα, αλλά με ολίγον "κοινωνική ευαισθησία", που πρεσβεύουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι...

***

Από την πλευρά των άλλων αστικών κομματικών σχηματισμών έχουμε φαινόμενα ανάλογων "διαχωριστικών γραμμών" στο εσωτερικό τους. Με αφορμή την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ εκδηλώθηκε ανοιχτά πια στη ΝΔ η μια πτέρυγα που - κατά το πρότυπο Σημίτη - θέλει "να τραβήξει μπροστά" (Μπακογιάννη, Σουφλιάς, Μάνος κλπ.), στο όνομα των "δρασκελισμών" που έχει "ανάγκη" η κοινωνία, για να"εκσυγχρονιστεί", δηλαδή, το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του για να εξυπηρετηθούν. Οσο για την άλλη πτέρυγα, στο όνομα της "λαϊκής Δεξιάς" προτάσσει τη λογική των αντιδραστικών μεταβολών, αλλά με "μέτρο" και"πρόγραμμα", που θα δίνει στη ΝΔ ελπίδες να καρπωθεί το πολιτικό κόστος Σημίτη και να αναλάβει εκείνη κυβερνητικά καθήκοντα.

Οσο για το ΣΥΝ, το τοπίο είναι προσδιορισμένο εδώ και καιρό: Η μια τάση(Παπαγιαννάκης, Δαμανάκη κλπ.) βλέπει στον Σημίτη και στην πολιτική του πλατφόρμα, τα θεμέλια της "αστικής πολιτικής ορχήστρας" που θα μοιράσει τις καρέκλες του μέλλοντος και συντάσσεται μαζί του. Η άλλη τάση αναζητά δίοδο πολιτικής ύπαρξης μέσω της διατήρησης "νεο-αριστερών"... ρευματισμών (Λαφαζάνης κλπ.), καθώς πιστεύει ότι η κρίση που παράγει αυτή η πολιτική τής αφήνει περιθώρια καπήλευσης των αριστερών ιδεών. Στη μέση βρίσκεται ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που έχει κι αυτός ανάλογο πρόβλημα με τον Σημίτη, προσαρμοσμένο, βέβαια, στο μέγεθος του ΣΥΝ. Δηλαδή, να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί συντεταγμένα εκ μέρους του ΣΥΝ (ή έστω του μεγαλύτερου κομματιού του) θέση στο ανασυντεθιμένο αστικό πολιτικό σκηνικό.

***

Αυτή η "διαχωριστική γραμμή" στο εσωτερικό των πολιτικών φορέων της ολιγαρχίας, προσδίδει ένα χαρακτήρα "οικουμενικότητας" στη διακομματική "γραμμή Σημίτη". Οι οπαδοί της κατηγορούν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους για "προσκόλληση στο παρελθόν". Παράλληλα, με δεδομένη την υπεροχή της - σε αυτή τη φάση τουλάχιστον - στο χρηματιστήριο αξιών της ολιγαρχίας και ελέγχοντας τους μηχανισμούς της εξουσίας και διαμόρφωσης της συνείδησης, τους αντιτείνει ότι αν θέλουν η σύγκρουση να πάρει ανοιχτό χαρακτήρα, δεν έχει πρόβλημα να καταφύγει στην κοινωνία.

Αυτή η υφέρπουσα απειλή για εκλογές, δεν έχει πάψει να αποτελεί "χαρτί" του Σημίτη, με αυξημένη μάλιστα ισχύ, καθώς οι αντίπαλοί του - εσωκομματικοί και μη - είναι πολυδιασπασμένοι και χωρίς "γραμμή", σε αντίθεση με αυτόν. Θα 'λεγε κανείς ότι ο Σημίτης και κυρίως η άρχουσα τάξη "ποντάρει" σε αυτή την "οικουμενικής" διάστασης εκπροσώπηση των συμφερόντων της, που δε θα διστάσσει να την αξιοποιήσει αν παραστεί ανάγκη. Κανείς δεν της απαγορεύει να προσδώσει στα πολιτικά επιτελεία του ανασυντιθέμενου πολιτικού προσωπικού της "οικουμενικό χαρακτήρα", υπό το "βάρος των προβλημάτων, του μονόδρομου της σύγκλισης, της ανάγκης εκσυγχρονισμού" και μιας σειράς άλλων... επιχειρημάτων, που θα δικαιολογούν γιατί οι "πράσινοι", οι "γαλάζιοι" και οι"ροζ" εταίροι πρέπει "να αναλάβουν ενωμένοι τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου"...

Σε κάθε περίπτωση, είτε "οικουμενικού" τύπου, είτε με διατήρηση των δικομματικών της χαρακτηριστικών, αυτή η επιχειρούμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού θα είναι - εφόσον συντελεστεί - μια αντιδραστική ανασύνθεση. Ενας επιπλέον ελιγμός της ολιγαρχίας στο πολιτικό εποικοδόμημα για την υπέρβαση των κοινωνικών αντιστάσεων που στέκονται εμπόδιο στα συμφέροντά της. Αυτές οι αντιστάσεις και οι λαϊκές δυνάμεις που τις επιδεικνύουν πρέπει να είναι τόσο ισχυρές, μαζικές και ενιαίες, ώστε τα όποια "λίφτινγκ", να αποδειχτούν αποτυχημένα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ