Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ,τρικ, λογιστικά κόλπα. Ολα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να εμφανιστούν ότι εκπληρώνουν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Μάη. Στη Σύνοδο αυτή θα αποφασιστεί ποιες χώρες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου 1999. Τελευταίο κρούσμα ήταν αυτό της Ιταλίας. Η κυβέρνηση Πρόντι, προκειμένου να παρουσιάσει έλλειμμα μικρότερο του 3%, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αποφάσισε να εγγράψει σαν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τα προερχόμενα από την εσωτερική πώληση χρυσού. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε πριν από λίγους μήνες η γερμανική κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ. Το ύψος των "εσόδων" από την πώληση χρυσού στην Ιταλία ήταν δυο δισεκατομμύρια δολάρια.

ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ αλχημεία εντόπισε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Eurostat, η οποία είναι και υπεύθυνη για τις μετρήσεις των οικονομικών δεικτών, βάσει των οποίων θα ληφθεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μάη. Η Eurostat σημειώνει ότι δε γίνεται δεκτός ο υπολογισμός των εσόδων από την πώληση του χρυσού στην Ιταλία. Επομένως θεωρεί πλαστό το έλλειμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση Πρόντι, για να πετύχει τη συμμετοχή της στον επόμενο στάδιο της ΟΝΕ. Φυσικά κάτι ανάλογο δεν έγινε για την περίπτωση της Γερμανίας, αφού αυτή θεωρείται "ατμομηχανή" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ.

ΛΙΓΟΥΣ μήνες πριν από τη Σύνοδο του Μάη αποδεικνύεται ότι τα πολιτικά και όχι τα οικονομικά κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του "σκληρού πυρήνα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Της ομάδας των χωρών - μελών που θα αποφασίζουν και όχι μόνο για την οικονομική πολιτική για λογαριασμό και των υπολοίπων. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν από έναν τέτοιο πυρήνα να λείπει η Ιταλία, που αποτελεί μέλος της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου της περίφημης "G7" και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες θα πραγματοποιήσει στις 29 - 31 Ιανουαρίου 1998, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του ο κ. Χιλ Ρόμπλες θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με την οποία θα συζητήσει θέματα που αφορούν κυρίως τις σχέσεις των κοινοβουλίων των κρατών - μελών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και ιδιαίτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ αυτοκινητοβιομηχανία "Φολκσβάγκεν" ανακοίνωσε χτες πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της επιβάλει πρόστιμο ύψους 102 εκατομμυρίων ecu (περίπου 30 δισεκατομμύρια δραχμές), γιατί απαγόρευσε στους Ιταλούς εμπορικούς αντιπροσώπους της να πουλάνε αυτοκίνητα σε Αυστριακούς και Γερμανούς. Ο αρμόδιος επίτροπος Κάρελ Βαν Μιρτ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως το πρόστιμο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εταιρία. "Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση, μακρόχρονη και συστηματική", επισήμανε ο επίτροπος.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ αρνήθηκε χτες να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έναν πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, όπως πρότειναν οι Παλαιστίνιοι. "Οι Ευρωπαίοι έχουν τις ίδιες θέσεις με αυτές των Παλαιστινίων και γι' αυτό δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός αμερόληπτου μεσολαβητή", διευκρίνισε ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Για να μη χάνουν και τις αποκλειστικότητες οι ΗΠΑ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάβει φωτιές η προ-σύνοδος των τριών (2001-10-19 00:00:00.0)
Δεν έχουν ...«κοινό ευρωπαϊκό όραμα» οι «15» (2001-02-14 00:00:00.0)
Επεσαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο (2000-06-08 00:00:00.0)
Μια Κομισιόν για τις πολυεθνικές (1999-07-10 00:00:00.0)
Πορεία στο κέντρο της Ρώμης (1997-01-23 00:00:00.0)
Στην τροχιά του Μάαστριχτ (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ