Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Αντιπολίτευση"... ανυπόγραφη και "καθαρές λύσεις"

Με ένα ανυπόγραφο 12σέλιδο κείμενο, που αποδίδεται στην πτέρυγα των "προεδρικών", έκανε χτες την εμφάνισή της η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό του, προφασιζόμενος ότι δεν το γνώριζε. Το "μανιφέστο" που έχει αποσταλεί σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος αποτελεί μια συρραφή θέσεων που κατατείνουν στη λογική της "επιστροφής" του ΠΑΣΟΚ στην εποχή και τις"αρχές" του Α. Παπανδρέου.Αν και κανείς δε βγήκε χτες επισήμως να αναλάβει την πατρότητα του κειμένου - στο οποίο δε γίνεται καμία σχεδόν αναφορά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και κινείται στη λογική του 1993 περί οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία με το κράτος σε ρόλο "στρατηγείου" - με δηλώσεις τους βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Παναγιωτακόπουλος, Χρυσανθακόπουλος, Παπαθεμελής κλπ.) αναφέρθηκαν θετικά στην ύπαρξή του. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφανή στελέχη της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" - όπως ο Α. Πεπονής - δε φαίνεται να συμμετείχαν στη συγγραφή του. Ως εκ τούτου αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξει και άλλο "μανιφέστο" στον αντίποδα της πρωθυπουργικής εισήγησης κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις 14 - 15 Φλεβάρη, με θέμα την... ιδεολογία του κόμματος.

Από την πλευρά των συνεργατών του Κ. Σημίτη, σε μια εμφανή υποβάθμιση της σημασίας του "χαμηλού - όπως υποστήριζαν - πολιτικού επιπέδου" κειμένου, λεγόταν ότι "ο πρωθυπουργός επιλέγει τις "καθαρές λύσεις", δε διαπραγματεύεται με κανένα και θα προχωρήσει την πολιτική του".Επίσης, σημείωναν, "τέτοια κείμενα υπάρχουν ένα τσουβάλι στα γραφεία της Χαρ. Τρικούπη. Οποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν τον Σημίτη - έλεγαν - ας καταθέσουν τις θέσεις τους στην ΚΕ ή αν θέλουν ακόμα και στην κοινωνία", κατέληγαν, εκτοξεύοντας εμμέσως απειλές για εκλογές. Παράλληλα, σε αυτό το κλίμα αναβίωσης φαινομένων κρίσης στο ΠΑΣΟΚ (με αφορμή την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, αποφάσεις για δημοτικές εκλογές κλπ.), ο Δ. Ρέππας απέκλεισε χτες κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Στο μεταξύ χτες επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που δημοσίευσε στην αρχή της βδομάδας ο "Ρ" σχετικά με τις πρωθυπουργικές προθέσεις για λήψη "μέτρων" στη Νεολαία του κόμματος. Στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι η λήψη απόφασης σε επίπεδο ΕΓ για αναβολή του Συνεδρίου της Νεολαίας και μετάθεσή του τον Απρίλη,στο όνομα ότι η οργάνωση, αν γίνει το Συνέδριο το Φλεβάρη, προχωρά σε "ένα είδος διάσπασης". Η πλευρά Τσοχατζόπουλου εμμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση στα εσωτερικά της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στάση που θα σταθμίσει η πλευρά Σημίτη, για να λάβει τις έτσι κι αλλιώς ειλημμένες αποφάσεις της - όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού - για"ρήξεις" και "τομές" στη Νεολαία του κόμματος.

Τέλος, χτες συνεδρίασε η ΠΓ του κόμματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Σημίτης εξέθεσε τα συμπεράσματά του από τις κατ' ιδίαν επαφές του με τα μέλη του ΕΓ, ζήτησε αξιοποίηση των διαφορών στο εσωτερικό της ΝΔ και ανέθεσε στον Κ. Σκανδαλίδη να διερευνήσει αν υπάρχουν περιθώρια "συνεννόησης" στη Νεολαία του κόμματος και σε αντίθετη περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, προσανατολίζεται στην αναβολή του συνεδρίου της οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρίαση του ΕΓ (2001-08-29 00:00:00.0)
Κατάσταση γενικής σύγχυσης (2001-06-27 00:00:00.0)
"Παιχνίδια" επί παντός του επιστητού (1999-01-23 00:00:00.0)
"Χοντραίνει" η κόντρα με τη Νεολαία (1998-01-30 00:00:00.0)
"Αρχισαν τα όργανα"... (1998-01-13 00:00:00.0)
Επανεμφάνιση της εσωκομματικής "αντιπολίτευσης" (1997-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ