Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Δεν έχουν ... «κοινό ευρωπαϊκό όραμα» οι «15»

Για έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού οράματος κατηγόρησε σήμερα τις κυβερνήσεις των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2001.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε, στο αποτελούμενο από 626 μέλη Ευρωκοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για μια «ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση» σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες της Ευρώπης είναι ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτό το «δημόσιο φόρουμ», παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον Πρόντι, η «απογοητευτική έκβαση της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια» δείχνει ότι «είναι επείγουσα η ανάγκη επιστροφής στα βασικά». «Για χρόνια μιλούσαμε μόνο για θέματα εξουσίας. Αυτό που λείπει είναι μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με το τι θέλουμε από την Ευρώπη και για την Ευρώπη», είπε και έκανε έκκληση για ένα «έντιμο και ανοιχτό διάλογο πάνω στα θεμελιώδη».

Ο Πρόντι παρατήρησε ότι οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο θέματα: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική και όχι απλώς μια οικονομική μονάδα; Και σε ποιο βαθμό είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε ανάμεσά μας μια κοινωνική και οικονομική αλληλεγγύη;». Ο Πρόντι δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ιστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα και οι οποίες, όπως ανέφερε, «θα ενώσουν την ήπειρο».

Το Βέλγιο, που τον Ιούλη αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, θα εκπονήσει την ατζέντα για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, που προγραμματίζεται για το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ