Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καταργείται σταδιακά η μονιμότητα!
  • Μόνιμοι υπάλληλοι θα είναι όσοι ασκούν δημόσια εξουσία, δηλώνει η Β. Παπανδρέου
  • Οι υπόλοιποι θα πρέπει να έχουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας!
  • Επιταχύνεται και η εκχώρηση υπηρεσιών και λειτουργιών στους ιδιώτες

Στην εκχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών του «σκληρού πυρήνα» της δημόσιας διοίκησης στους ιδιώτες προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην κρατική μηχανή, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Πολιτεία». Ταυτόχρονα, θα «ελαστικοποιηθούν» οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και καταργείται σταδιακά η μονιμότητα, στο όνομα του να γίνει η δημόσια διοίκηση πιο «ευέλικτη» και «αποτελεσματική».

Τη βούληση της κυβέρνησης εξέφρασε με σαφήνεια η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, η οποία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στο δημόσιο θα απομείνουν οι υπηρεσίες που δε θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες! Συγκεκριμένα, η υπουργός, μιλώντας στην τελετή αλλαγής φρουράς στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ), ανέφερε ότι «δραστηριότητες που ασκούνται σήμερα από το δημόσιο, μπορούν να ασκηθούν από άτομα τα οποία έχουν διαφορετική σύμβαση εργασίας, είτε είναι αορίστου χρόνου, είτε έχουν συμβάσεις έργου, είτε θα μπορούν να ανατεθούν ορισμένες δραστηριότητες και σε ιδιώτες ή σε ιδιωτικά γραφεία ή ιδιωτικά συνεργεία»!

Ακόμα, πρόσθεσε, και εξειδικευμένες εργασίες, που χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να ανατεθούν σε κάποια εξειδικευμένα γραφεία, έτσι ώστε η δημόσια διοίκηση να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ευέλικτη! Δεν έκρυψε μάλιστα ότι έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία να κάνουν υποχρεωτικά αυτές τις νεοφιλελεύθερες αλλαγές μέσω των καινούριων οργανισμών που καταρτίζουν! Μάλιστα, το υπουργείο μελετά «όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων» σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προσδιορίσει ποιες λειτουργίες «θα μπορούσαν να ασκηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσίες που θα περάσουν ολοκληρωτικά στον ιδιωτικό τομέα είναι, μεταξύ άλλων, η εισαγωγή και υποστήριξη της πληροφορικής, η καθαριότητα, η φύλαξη, τα ΚΤΕΟ, αλλά και πλήθος άλλων υπηρεσιών που δεν ανακοινώνονται για να μην προκαλέσουν τη συντονισμένη και ενωμένη αντίδραση των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει εκχωρήσει την εκπόνηση μελετών για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί σε γνωστή πολυεθνική εταιρία (την «Αρθουρ Αντερσεν»), καθώς και τον έλεγχο της υλοποίησής τους!

Ελαστικές εργασιακές σχέσεις!

Ταυτόχρονα, όμως, με την εκχώρηση των υπηρεσιών στους ιδιώτες η κυβέρνηση θα αλλάξει επί το ελαστικότερον και τις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας τη μονιμότητα «προνόμιο» για λίγους. Η Β. Παπανδρέου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Δεν είναι νοητό να είναι μόνιμοι υπάλληλοι παρά μόνο αυτοί που ασκούν δημόσια εξουσία, σύμφωνα και με το Σύνταγμα»(!), τόνισε. Οι υπόλοιποι, πρόσθεσε, «θα πρέπει ανάλογα με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και τη δραστηριότητά τους να έχουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας»! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, κινούμενη στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σχεδιάζει να αφήσει στο κράτος μόνο τις «βασικές λειτουργίες», που αντιστοιχούν ουσιαστικά στο «κράτος νυχτοφύλακα» του 19ου αιώνα και μόνο σε αυτές τις υπηρεσίες θα υπάρχει η μονιμότητα των υπαλλήλων. Η υπουργός δεν έκρυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η δημόσια διοίκηση να έχει λιγότερο προσωπικό, πιο εξειδικευμένο και να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική».

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα χρόνια θα πηγαίνουν αναγκαστικά το πρώτο εξάμηνο για επιμόρφωση στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία, όπως ανέφερε η Β. Παπανδρέου, θα ενισχυθεί με 54 δισ. δρχ.

«Αναδίπλωση» για «πόθεν έσχες»

Την ίδια στιγμή, η Β. Παπανδρέου φαίνεται να παίρνει πίσω τις υποσχέσεις που έδωσε στην ΑΔΕΔΥ σχετικά με τον προσδιορισμό των αντικειμενικών κριτηρίων για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Το υπουργείο στις επαφές που είχε με την ΑΔΕΔΥ είχε προσδιορίσει ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα γίνεται για υπαλλήλους που εμφανίζουν περιουσιακά στοιχεία πάνω από 100-110 εκατ. δραχμές. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχε ετοιμαστεί σχετική οδηγία προς τις διευθύνσεις διοικητικού που θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος με μέσο ετήσιο μισθό πέντε εκατομμύρια έχει δυνατότητα αποταμίευσης 1,5 εκατ. δρχ. το χρόνο. Αρα με προϋπηρεσία 20 χρόνων μπορεί να έχει αποταμιεύσει 30 εκατ. δρχ. Επιπλέον αναγνωρίζεται η δυνατότητα στον υπάλληλο να έχει άλλα ογδόντα εκατομμύρια από γονικές παροχές ή άλλους πόρους. Σύμφωνα με την οδηγία, όσων υπαλλήλων τα «πόθεν έσχες» υπερβαίνουν τα 110 εκατομμύρια, θα κληθούν κατ' αρχάς για «εξηγήσεις» στις διευθύνσεις διοικητικού των υπηρεσιών που απασχολούνται. Αυτοί που δε θα μπορέσουν να αιτιολογήσουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων θα παραπεμφθούν στα υπηρεσιακά τους συμβούλια για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.

Η «διαρροή» της παραπάνω οδηγίας χτες στα ΜΜΕ εξόργισε τη Β. Παπανδρέου, συνεργάτες της οποίας ανέφεραν ότι η υπουργός επειδή είναι «θυμωμένη» με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το «πόθεν έσχες», αποφάσισε να «παγώσει» την υλοποίηση της παραπάνω οδηγίας! Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση είναι «στριμωγμένη», καθώς μια σειρά από ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο, που καλύπτουν πάνω από το 75-80% των υπαλλήλων, έχουν πάρει αποφάσεις απειθαρχίας και ανυπακοής στο αυταρχικό μέτρο και κάλυψης όσων αρνηθούν να υποβάλουν την επαίσχυντη δήλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση (2001-02-15 00:00:00.0)
Στάση αναμονής για το «πόθεν έσχες» (2001-02-02 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα ανυπακοή (2001-01-25 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο αυταρχικό μέτρο (2001-01-23 00:00:00.0)
Το «πόθεν έσχες» της υποκρισίας (2001-01-20 00:00:00.0)
Με τον ιδιωτικό τομέα κατά της...«κακοδιοίκησης» (2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ