Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Το υπουργείο Αμυνας καθησυχάζει...

Το υπουργείο Αμυνας, με αφορμή τα κρούσματα θανάτων εργαζομένων στο εργοστάσιο αρμάτων στο Βόλο, που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαβεβαιώνει ότι κανένα άρμα μάχης ή τεθωρακισμένο όχημα από αυτά που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το εργοστάσιο δεν προέρχεται από εκείνα που πήραν μέρος στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, όπως επίσης κανένα από τα άρματα μάχης που έχει ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει θωράκιση που να περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, μιλώντας χθες στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ», απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι να είναι συνέπεια μόλυνσης από απεμπλουτισμένο ουράνιο και διαβεβαίωσε ότι επισκευάζονται στρατιωτικά οχήματα μόνο του Ελληνικού Στρατού. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα συγκεκριμένα κρούσματα θανάτων προβληματίζουν το υπουργείο Αμυνας και εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν. Πάντως, εκεί που συγκλίνουν όλες οι απόψεις, οι οποίες εκφράζονται από διάφορες πηγές του υπουργείου Αμυνας, είναι ότι ναι μεν οι θάνατοι μπορεί να μην προέρχονται από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά, καθώς πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, που ενδεχομένως να επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων σ' αυτήν.

Μάλιστα, από ορισμένους, δεν αποκλείεται η ύπαρξη επικίνδυνης ραδιενεργού ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να προέρχεται από άλλες πηγές, πέρα από τη θωράκιση και τον οπλισμό των αρμάτων, όπως μπορεί να είναι ένα εξάρτημα είτε μηχανικό είτε ηλεκτρονικό. Παραδέχονται ακόμα ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης τύπου Μ60 Α3, αλλά αυτά προέρχονται από τη Δ. Γερμανία. Πάντως, αυτό δεν αποκλείει την εκδοχή να είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Κόλπου πριν παραδοθούν στην Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δε συνεπάγεται και επιβάρυνσή τους με ραδιενέργεια, καθώς κανένα από τα άρματα αυτά δεν ήταν χτυπημένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ