Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κανείς δεν μπορεί πλέον να μένει απαθής

«Την ώρα που οι ισχυροί της Νέας Τάξης επιβάλλουν τις επεκτατικές τους βλέψεις πάνω από τα πτώματα χιλιάδων αθώων ανθρώπων, κανείς δεν μπορεί πλέον να μένει απαθής». Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι φορείς. Αυτό σημειώνουν και με τις δηλώσεις τους στο «Ρ».

Κώστας Παπαδόπουλος, νομάρχης Θεσσαλονίκης: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης και ευθύνεται για μια σειρά εγκλημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάρος των λαών της περιοχής. Η συμμετοχή της Νομαρχίας σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζητούμε έναν κόσμο ειρηνικό, αλληλεγγύης και δημοκρατικό».

Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: «Ολοι οι εργαζόμενοι να είναι εκεί. Ολη η Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό γεγονός, διότι συμμετέχουν μετά από πολύ καιρό όλοι οι φορείς του νομού. Και αυτό αποτελεί μεγάλο μήνυμα για την πολιτεία και τους υπεύθυνους που προκάλεσαν τον πόλεμο. Εμείς οι εργαζόμενοι με τους πολέμους, εκτός από τη ζωή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, πληρώνουμε και το τίμημα της ανεργίας».

Χριστόδουλος Οικονομίδης, δήμαρχος Καλαμαριάς: «Ο πόλεμος δυστυχώς είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν είναι εύκολο να ξυπνήσει κανείς. Ωστόσο, η ροή της ιστορίας δεν έχει χρόνο για διαλείμματα ειρήνης. Και παρότι η ιστορία λένε πως διδάσκει, εμείς δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας. Ηρθε η ώρα της ειρήνης. Ηρθε η ώρα να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε ανθρώπινες ζωές, γιατί κανένας λόγος και καμία αιτία δεν μπορεί να σταθεί πάνω από μια ανθρώπινη ύπαρξη. Πάνω από τη ζωή ενός παιδιού».

Νίκος Πανέρης, δήμαρχος Μίκρας: «Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετάσχουν. Να ευαισθητοποιηθεί ο κάλε πολίτης, να διατρανώσει τη φωνή του ώστε να αποφευχθούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον. Το μέγεθος της περιβαλλοντικής βλάβης το είχαμε εντοπίσει από την έναρξη των βομβαρδισμών και σήμερα επιβεβαιώνεται από τις αποκαλύψεις για την επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων που βρέθηκαν στις βομβαρδισμένες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Ευχή όλων είναι να μη χρησιμοποιηθούν στο μέλλον παρόμοια όπλα, διότι είναι άγνωστες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών».

Μιχάλης Λιάκος, Αντιπολεμική Επιτροπή: «Αρχίζει και γίνεται συνείδηση πλέον η φιλειρηνική αντιπολεμική και καταγγελτική λογική στο λαό της Θεσσαλονίκης που έχει δώσει και στο παρελθόν δείγματα αντίστασης. Κύκλοι που ελέγχουν και χειραγωγούν τα ΜΜΕ φροντίζουν να μη στηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις. Αισθάνομαι άσχημα που πρέπει να καλούμε σε συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δώσουμε βροντερό "παρών" γιατί δύο χρόνια μετά τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς βρισκόμαστε σε αλυσιδωτή αντίδραση των επιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Είναι υποχρεωτική λοιπόν η μαζική παρουσία. Γιατί αυτό θα πει πολίτης ενεργός και πολιτικοποιημένος, που αγαπάει τη ζωή, τα παιδιά του και την πατρίδα του».

Σπύρος Ράλλης, γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών: «Πλέον έχει αποδειχθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη πως η περσινή εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ενάντια στο σέρβικο λαό, έχει επακόλουθα τρομακτικά στις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Εμείς από την αρχή καταδικάσαμε το γεγονός μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Είχαμε αντισταθεί στη λαίλαπα του πολέμου και μάλιστα εθελοντικά είχαμε πάει στο Νις στη διάρκεια των βομβαρδισμών για ηθική και υλική συμπαράσταση στο σέρβικο λαό. Δεν ήταν δυνατό λοιπόν στο κάλεσμα αυτό που γίνεται από τους φορείς να μη συμμετείχαμε. Ενώνουμε τη φωνή μας, για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσουν οι στρατιωτικές παρεμβάσεις και να αφεθούν οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Γι' αυτό συμμετέχουμε αύριο και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, διότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι οι περιοχές της χώρας μας που σίγουρα έχουν πληγεί από τον εγκληματικό και βρώμικο αυτό πόλεμο και οι επιπτώσεις θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών: «Ο Δήμος Συκεών από την πρώτη στιγμή των βομβαρδισμών, πήρε θέση με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καταδίκασε ως παράνομες και απάνθρωπες, ηθικά δεοντολογικά, αλλά και νομικά όλες τις ενέργειες που έγιναν σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού. Μάλιστα ο δήμος μας ήταν από τους λίγους δήμους που κινητοποίησε και τροχοφόρα οχήματα και άλλο εξοπλισμό έξω από το Λιμάνι στις συγκεντρώσεις που γίνονταν. Συνεχίζοντας αυτή τη στάση και θέση ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, πάλι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ συμμετέχουμε στην κινητοποίηση. Μάλιστα εγώ προσωπικά έχω την τιμή να συμμετέχω και στην οργανωτική επιτροπή των φορέων. Καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικά τη νεολαία, μαθητιώσα σπουδάζουσα και εργαζόμενη να πάρουμε όλοι μαζί μέρος σύσσωμοι στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, καταδικάζοντας αυτούς τους οποίους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το έγκλημα όχι μόνο σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και ευρύτερα στη Βαλκανική, από ό,τι δείχνουν οι περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις που έχουν αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα. Και απαιτώντας ταυτόχρονα να μην ξανατολμήσει κανείς ποτέ και πουθενά να επιχειρήσει παρόμοια ενέργεια».

Γιάννης Αικατερινάρης, πρόεδρος ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας: «Οχι μόνο υποχρέωση των φορέων, αλλά και όλων των πολιτών είναι να αναλάβουν όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και τις κινητοποιήσεις, για να αποτραπεί η επανάληψη ενός άδικου πολέμου ή επεμβάσεων σαν αυτή του Κόσσοβου, που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αξιών του κάθε τόπου. Το ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων, με κινητοποιήσεις και συμπαραστάσεις προς τους αδικούμενους λαούς και ομόλογους μας μηχανικούς προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο σε τέτοια σχέδια. Σήμερα εξακολουθούμε να πιέζουμε για την αποκατάσταση του πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού αποθέματος που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο και τη Σερβία και κυρίως των περιβαλλοντικών συνθηκών όσο αυτό είναι σήμερα κατορθωτό. Σε κάθε περίπτωση ζητούμε από τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν τις συνέπειες και τα δεινά άδικων πολέμων και να στέκονται με την ενεργοποίησή τους εμπόδιο σε πιθανές μελλοντικές ανάλογες πράξεις».

Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος ΕΔΥΕΘ: «Το σημερινό συλλαλητήριο είναι μια μεγάλη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και το λαϊκό φιλειρηνικό κίνημα. Είναι μια στιγμή που εκφράζει το παλλαϊκό αίτημα της απομάκρυνσης του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Κι αυτό γιατί έχει πια γίνει από όλους κατανοητό ότι ο αντίπαλος της ειρήνης είναι το ΝΑΤΟ. Ο επιθετικός αυτός οργανισμός είναι δαχτυλοδειχτούμενος από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το συλλαλητήριο των φορέων της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή, που πρέπει να εκφραστεί απ' το λαό της πόλης, ακόμα μια φορά, μαζικά η εναντίωσή του στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που στρέφεται ενάντια στους λαούς και τα προοδευτικά κινήματα της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Η παρουσία του λαού της πόλης στο συλλαλητήριο θα δώσει παραπέρα ώθηση στη λαϊκή συσπείρωση που είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που αποτελεί την αποτελεσματική δύναμη ικανή να σταματήσει το εγκληματικό χέρι των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ